חפש מאמרים:
שלום אורח
22.12.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

הַצְמָדָה וְרִיבִּית לְשִׁעְרוּךְ לָעֲרָכִים רֵיאַלִיים בְּשִׁיטַּת רִיבִּית דְּרִיבִּית אוֹ רִיבִּית רְגִילָה

הַצְמָדָה וְרִיבִּית לְשִׁעְרוּךְ לָעֲרָכִים רֵיאַלִיים בְּשִׁיטַּת רִיבִּית דְּרִיבִּית אוֹ רִיבִּית רְגִילָה


ד"ר איתמר כוכבי עורך דין, רואה חשבון וכלכלן

הטכניון – הפקולטה להנדסת תעשייה וניהול, מרצה בקורסים "חשבונאות ניהולית מתקדמת" ו"בקרת עלויות".

מרצה מצטיין טכניוני – הצטיינות יתירה בהוראה לשנת תשע"ה סמסטר חורף.

מרצה מצטיין טכניוני – ראוי לשבח בהוראה לשנת התשע"ו.

אוניברסיטת חיפה – הפקולטה לניהול – מנהל עסקים, מרצה בקורסים "חשבונאות פיננסית" ו"עקרונות החשבונאות" לתואר MBA.

הפקולטה למשפטים – אוניברסיטת חיפה – מרצה בקורס "עקרונות החשבונאות וניתוח דוחות כספיים", לתואר מוסמך במשפטים LL.M עםם התמחות במשפט עסקי מסחרי.

מחבר הספר: "רווחה בעולם קפיטליסטי" Welfare in a Capitalist World, אשר יצא לאור בהוצאת ספריית גלובס.

ד"ר מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה Dr. Faculty of Law, University of Haifa.

שִעוּרֵי מָבוֹא – שָׂכָר וְתָגְּמוּלִים – חֶשְׁבּוֹנָאִי, מִשְׁפָּטִי, מִסּוּיִי

הַצְמָדָה וְרִיבִּית לְשִׁעְרוּךְ לָעֲרָכִים רֵיאַלִיים בְּשִׁיטַּת רִיבִּית דְּרִיבִּית אוֹ רִיבִּית רְגִילָה

שִׁיטַּת חִשּׁוּב רִיבִּית דְּרִיבִּית – רִיבִּית  מִצְטַבֶּרֶת

העיקרון בשיטת ריבית דריבית, הינו עיקרון השלוב והשזור בתפיסות היסוד בתורת הכלכלה, המימון והחשבונאות.

הריבית המצטברת שהינה שיטת ריבית דריבית קובעת כי סכום הריבית מחושב על בסיס של הצטברות ותשלום ריבית, כאשר הריבית מתווספת לקרן על מנת להשיג יתרה חדשה בפועל. על הסכום המקורי מתווספת ריבית רגילה והתוצאה משמשת כבסיס לצבירה – או לתשלום – הריבית הבאה. סכום הריבית מחושב בכל פעם מחדש על בסיס החוב שנותר, הכולל הן את הקרן והן את הריבית. בין תשלום לתשלום, עולה סכום החוב, בשל הצטברות ריבית על יתרת החוב.

הריבית הרגילה, מחושבת בשיעור מסוים מסכום הקרן. על פי שיטת הריבית הרגילה, הריבית מחושבת בנפרד ואינה מצטברת לקרן לצורך חישוב הריבית לתקופה הבאה.. התוצאה היא שלפי שיטת ריבית דריבית (להבדיל מהריבית הרגילה), הריבית מחושבת לא רק על הקרן אלא גם על הריבית שהצטברה בתקופה הקודמת. עולה מכך שהסכום המחושב בשיטת ריבית דריבית גבוה מהסכום המחושב בשיטת הריבית הרגילה.

בית המשפט העליוןעמד והמחיש את חישוב הריבית דריבית בדוגמא מלאה, בסעיף 7  לפסק דין (בר"ע 5888/95 - קווי אשראי לישראל נ' וניני עמנואל, פ"ד נא(1) 424, מיום 14.5.1997), של כב' השופט תאודור אור בזו הלשון: "7. נמחיש זאת בדוגמה הבאה:: ההלוואה היא בסכום 1,000 ש"ח ואחוז הריבית המוסכם בחוזה ההלוואה הוא 40%. כןן הותנה בחוזה שמגיעה למלווה ריבית דריבית. הלווה לא שלם דבר על חשבון חובו למלווה. על פי נתונים אלה בסוף השנה הראשונה זכאי המלווה לריבית של 40% ויתרת החוב תגדל לסכום של 1,400 ש"ח. בסוף השנה השנייה סכום הריבית שתגיע לו הוא בסך 560 ש"ח, לפי של 40% מתוך 1,400 ש"ח. דהיינו, ריבית של 56% ביחס לסכום ההלוואה בסך 1,000 ש"ח. בסוף השנה השנייה יהיו הקרן והריבית בסכום כולל של 2,160 ש"ח (560 + 400 + 1,000 ש"ח), ריבית בשיעור 40% מחושבת בסוף השנה השלישית על סכום זה נותנת סכום של 864 ש"ח, דהיינו ריבית של% 86.4 ביחס לקרן ההלוואה בסך 1,000 ₪".

כאמור העיקרון בשיטת ריבית דריבית, הינו עיקרון יסוד בתורת הכלכלה, המימון והחשבונאות.

בכל הלוואה אשר ניתנת על ידי מוסד פיננסי, בין אם היא נפרעת בשיטת התשלום הקבוע הנקראת שיטת לוח שפיצר בה ההחזר חודשי קבוע. בשיטת שפיצר רכיב הקרן בהחזרים הראשוניים נמוך יחסית והוא הולך ועולה ככל שההלוואה מתקדמת. השיטה מאפשרת החזרים חודשיים ראשוניים נמוכים יחסית להחזרים בשיטת הקרן השווה*. מכיוון שמדי חודש יתרת קרן ההלוואה הולכת וקטנה, כך גם התשלום בגין הריבית ילך ויקטן עם הזמן. דהינו, אם מתעלמים משינויי מדד או ריבית – התשלומים החודשיים הולכים וקטנים לאורך תקופת ההלוואה בין אם היא נפרעת בשיטת הקרן הקבועה והריבית על יתרת הקרן לפירעון, ובין אם הקרן נפרעת בסוף התקופה – בשיטת הגרייס לקרן**.

אפשרות נוספת הינה הלוואת בוליט הנקראת גם "בלון" (בשיטת בולט, הריבית בלבד משולמת מדי חודש ובסיום תקופת ההלוואה, משולם הסכום המקורי של הקרן בתשלוםם אחד). בשיטת בולט, מדי חודש, משולמת הריבית בלבד. הריבית משולמת על מלוא סכום ההלוואה – כולל הצמדה במסלולים צמודי מדד. בסיום תקופת ההלוואה יש לשלם את הסכום המקורי של הקרן בתשלום אחד, כולל הצמדה על סכום הקרן, בהתאם למסלול ההלוואה שנלקח. המשמעות: תשלומים חודשיים קטנים יחסית, אך תשלום אחרון גבוה מאוד – בגובה קרן ההלוואה ובתוספת הצמדה במידה וקיימת

*שיטת הקרן השווה - התשלום החודשי מורכב מסיכום שני חלקים: תשלום קבוע על חשבון קרן ההלוואה, כלומר הסכום המקורי של ההלוואה, מחולק במספר חודשי ההלוואה, ובנוסף תשלום הריבית על יתרת הקרן – כלומר החלק שטרם הוחזר.

**שיטת הגרייס לקרן- השיטהמאפשרת כי תשלומי הקרן - במלואם או בחלקם - נדחים למועד מאוחר יותר, כפי שנקבע מראש. בשיטת הגרייס, הריבית בלבד משולמת מדי חודש, ואילו תשלום הקרן ישולם במהלך התקופה שהוגדרה כגרייס שהינה תקופת ה - "חסד".

בתקופת ה"גרייס" ודחיית תשלום הקרן, ההלוואה עדיין צוברת ריבית והצמדה, בהתאם לתנאי ההלוואה. כדי לקבל תקופת גרייס, יש לבקש זאת מהבנק כבר בשלב הראשוני של הגשת הבקשה למשכנתא. אישור הגרייס נתון, כמובן, לשיקול דעתו של הבנק ובהתאם לתנאיו.

הַצְמָדָה וְרִיבִּית לְשִׁעְרוּךְ לָעֲרָכִים רֵיאַלִיים

רִיבִּית

חוק הריבית, התשי"ז-1957, קובע בסעיף ההגדרות את המונח ריבית  כדלהלן:

הגדרות

1. בחוק זה –

"מילווה" – כל עסקת אשראי, לרבות נכיון שטר והעברת חוב על פי שטר בדרך אחרת;

"ריבית" – כל תמורה הניתנת בקשר עם מילווה ויש בה משום תוספת לקרן, לרבות דמי עמילות ודמי נכיון המשתלמים כאמור, בין שנקראים בשם ריביתת ובין שנקראים בשם אחר, למעט כל סכום המתווסף לקרן עקב תנאי הצמדה לשער החליפין של המטבע הישראלי, למדד המחירים לצרכן או למדד אחר שמפרסמת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה;

ריבית היא סכום שהתווסף לקרן או לחוב.

המושג ריבית בכלכלה הינו תמורה נוספת לקרן המשולמת כפיצוי ע"י הלווה למלווה תמורת ויתורו של המלווה לשימוש בכסף בתקופת זמן מסוימת. הריבית ניתנת מבעל החוב לזוכה כתוספת לחוב או כתוספת לקרן. הריבית הינה תמורה לוויתור המלווה בצריכה בהווה, בדמות השימוש בכסף ומתן הזכות לבעל החוב להשתמש בסכום הכסף לתקופת זמן שנקבעה.

בנושא מטרת הריבית כפיצוי עמד בית המשפט העליון בפסק הדין (ע"א 2196/93 מכבסת שלג חרמון נ' סלע פ"ד נ' (3) 744, 747, כב' השופטת שטרסברג-כהן, סע' 2 לפסק הדין), בזו הלשון:

"הריבית מפצה את הנושה על אי שימוש בכסף שהיה צריך להיות בידיו והיה בידי אחר".

בנושא פסיקת ריבית עמד בית המשפט העליון בפסק הדין (ע"א 40/87 המגן חברה לביטוח בע"מ נ' שלום גרשון הובלות בע"מ, פ''ד סא (3) 18 (5.10.2006: כב' השופטת עדנה ארבל, סע' 74 לפסק הדין), בזו הלשון:

"פסיקת הריבית לא נועדה להעניש את החייב, אלא לפצות את הנושה על מניעת השימוש בכסף על ידי השבתו למצב הכלכלי הריאלי שבו היה אילו קיבל את הכסף המגיע לו במועד".

הַצְמָדָה

הגדרת הפרשי הצמדה מופיעה בחוק פסיקת ריבית והצמדה, התשכ"א-1961, הקובע כדלהלן:

"הפרשי הצמדה" – תוספת לסכום שנפסק או שנקבע, לפי שיעור העלייה של המדד מן המדד שפורסם סמוך לפני תחילת התקופה האמורה בסעיף 5(א) עד המדד שפורסם סמוך לפני תשלום הסכום, ואם שולם הסכום בשיעורים – לפני תשלום כל שיעור ושיעור;

הגדרת הפרשי הצמדה מופיעה בסעיף 1 לפקודת מס הכנסה [נוסח חדש], הקובע כדלהלן:

"כל סכום שנוסף לחוב או לסכום תביעה – עקב הצמדה לשער המטבע, למדד המחירים לצרכן או למדד אחר לרבות הפרשי שער"...

בית המשפט העליון קבע את החיוב של חברות הביטוח בהצמדת הסכומים, בפסק הדין (ע"א 680/87‏ ‎המגן חברה לביטוח‎ ‎נ' יוסף אליהו, פ''ד מו(4) 154, כב' השופט לוין סע' 24 לפסק הדין) בזו הלשון: "סעיף 28 לחוק חוזה הביטוח הוסף כדי למנוע מחברות ביטוח לעשוק לקוחות בתקופות בהן האינפלציה שחקה כל חלקה טובה. המגמה היא שחברת הביטוח תחויב בהצמדת הסכומים, כך שבהשהיית תשלום הכספים לא תצא נשכרת".


הערה: המידע המוצג במאמר הינו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים. רק הוראות החוק, הפסיקה או הוראות המוסד המטפל, מחייבות וקובעות. בכל מקרה בו נכתב לשון זכר הכוונה גם ללשון נקבה, וכן להיפך, אלא אם נאמר במפורש אחרת.

הכותב: ד"ר איתמר כוכבי, הינו מרצה בפקולטה הנדסת תעשייה וניהול בטכניון בחיפה כ-20 שנה, בקורסים חשבונאות ניהולית מתקדמת ובקרת עלויות. כמו כן, מרצה באוניברסיטת חיפה, בפקולטה למשפטים של אונ' חיפה בקורס "עקרונות החשבונאות וניתוח דוחות כספיים", לתואר מוסמך במשפטים LL.M עם התמחות במשפט עסקיי מסחרי וכן בפקולטה לניהול – מנהל עסקים, לתואר MBA למנהלים, בקורסיםם "חשבונאות פיננסית" ו"עקרונות החשבונאות".

ד"ר מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה. Dr. Faculty of Law, University of Haifa, ISRAEL.

במקצועו רואה חשבון וכלכלן (כ-23 שנה), וכן עורך דין ונוטריון. בעל משרד עריכת דין (רואה חשבון), בקריית הממשלה בחיפה. תחום התמחותו דיני מיסים, משפט מסחרי ודיני עבודה.

מחבר הספר: "רווחה בעולם קפיטליסטי" Welfare in a Capitalist World, אשר יצא לאור בהוצאת ספריית גלובס.

מיקום המשרד: קריית הממשלה פל ים 7, חיפה, פל': 5443671- 050 טל: 8621350- 04,

e-mail: cpa-adv-itamar@bezeqint.net פקס: 8621349- 04

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

 הכותב הינו מרצה בפקולטה הנדסת תעשייה וניהול במקצועות חשבונאות ניהולית מתקדמת ובקרת עלויות למעלה מ-15 שנה, וד"ר מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה.

(PhD ) Faculty of Law, University of Haifa, ISRAEL     [רואה חשבון(כלכלן)-כוכבי איתמר (C.P.A.)]

מחבר הספר: "רווחה בעולם קפיטליסטי" Welfare in a Capitalist World, אשר יצא לאור בהוצאת ספריית גלובס.

משרד עורך דין, קריית הממשלה פל ים 7, חיפה,טל: 8621350- 04, פקס:8621349- 04, פל': 050-5443671

cpa-adv-itamar@bezeqint.net

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת איתמר כוכבי

מאת: איתמר כוכבידיני משפחה11/05/211665 צפיות
הורים מעוניינים להבטיח את כספם באמצעות החתמת הילד/ה ובן/בת זוגו על הסכם הלוואה, במסגרתו הם יתחייבו להחזיר את הכספים עם גירושיהם או חתימה על הסכם ממון של ילדיהם עם בן/בת הזוג.

מאת: איתמר כוכבידיני משפחה11/05/211480 צפיות
עשרת התנאים אשר הורים יכולים להציב לילדיהם או אף לילדם ובת/בן הזוג המתגוררים בדירה, שההורים רכשו והעניקו במתנה לילדיהם (או הבטחת כספים שהעניקו), המשתנים בהתאם לנסיבות המקרה כדלהלן:

מאת: איתמר כוכבידיני מיסים30/12/201248 צפיות
בית המשפט השלום, גזר על מהנדס כימיה, במסגרת הסדר טיעון; הטלת עונש - 33 חודשי מאסר בפועל וקנס בגובה חצי מיליון שקלים, זאת בנוסף ובכפוף לתשלום כל המס, בגין ההכנסה שהושמטה -38 מיליון. המהנדס הורשע בהעלמת הכנסות של 38 מיליון שקלים בחשבונות בנק UBS בשוויץ, לאחר שמכר את חלקו בחברה שהיה שותף בבעלותה ברומניה. המהנדס הודה בהשמטת ההכנסה בסך 38 מיליון ₪.

מאת: איתמר כוכבידיני מיסים30/12/201268 צפיות
בשבועות האחרונים, הופיעו או התקשרו למשרדי, אזרחים ישראלים תמימים ומזדמנים, המחזיקים מטבעות דיגיטליים, בעיקר ביטקוין. להפתעתם, הללו התבקשו על ידי מחלקת המודיעין של רשות המסים, למלא טפסים הדורשים מהם גילוי מלא על נכסיהם והמס בהתאם. האזרח צריך למלא את הטופס, תוך ציון הנכסים אותם הוא מחזיק בארץ ובחו"ל. השאלות המופנות לאותם אזרחים הינן כלליות, תוך בקשה להצהרה על נכסים. רשות המיסים מכוונת לנכסי הביטקוין, מאחר ואלה הם נכסיהם העיקריים של מקבלי טפסי ההצהרה.

מאת: איתמר כוכבידיני מיסים26/10/201513 צפיות
חוקי המס בישראל קובעים, כי מתנות פטורות ממס וזאת כל עוד הן ניתנו בתום לב. אולם, פסק דין תקדימי מחייב בבית המשפט העליון מיום 18 באוקטובר 2020, קבע כי הכנסות הרב – המערער, נכנסות בגדר סעיף 2(1) בפקודת מס הכנסה המחייב במס "השתכרות או רווח מכל עסק או משלח יד שעסקו בו תקופת זמן כלשהיא". המשמעות של הפסיקה המחייבת שהתקבלה בבית המשפט העליון הינה, שמעתה ואילך, ידוענים, מקובלים ולמעשה כל אדם בעל פרופיל חברתי – ציבורי – תקשורתי גבוה, צריך לדווח על שווי המתנות שלו, וכן – גם מחתונות ואירועים משמחים אחרים

מאת: איתמר כוכבידיני מיסים10/09/201153 צפיות
בימים אלה – חודש דצמבר 2016, הופיעו במשרדי, סידרה חדשה של אזרחים תמימים ומזדמנים אשר להפתעתם התבקשו על ידי רשות המיסים להסביר את מקורות הכנסתם בגין: נסיעות לחו"ל, ריבוי דירות, דירות יוקרה, רכבי יוקרה.

מאת: איתמר כוכביחוק ומשפט - כללי10/09/201335 צפיות
תַּם עִדַּן הַסּוֹדִיּוֹת הַבַּנְקָאִית בִּשְׁוַויְץ בְּעִקְבוֹת הֶסְכֵּם חִלּוּפֵי מֵידַע אוֹטוֹמָטִיִּים

מאמרים נוספים בנושא חוק ומשפט - כללי

מאת: אדיר בנימיניחוק ומשפט - כללי25/06/232096 צפיות
ההנחה שבדרך כלל החזקים הם אלו שגוברים על החלשים מהם, גורמת לכך שכאשר הגורם החלש יותר זוכה למעט צדק, הדבר מעניק לנו תחושה של עדנה מסוימת. לכן נדמה ששמענו לא מעט סיפורים בהם הודות להתערבות חיצונית זוכה הגורם הנפגע לצדק מסוים, או לכל הפחות מסופר כי הגורם שעשה את מעשה העוולה נענש על כך.

מאת: בנימין קלינגרחוק ומשפט - כללי19/08/212247 צפיות
https://www.tel-aviv.gov.il/Residents/Construction/DocLib1/%D7%A8%D7%A9%D7%99%D7%9E%D7%AA%20%D7%9E%D7%91%D7%A0%D7%99%D7%9D%20%D7%9E%D7%A1%D7%95%D7%9B%D7%A0%D7%99%D7%9D%20%D7%A4%D7%A2%D7%99%D7%9C%D7%99%D7%9D.pdf

מאת: בנימין קלינגרחוק ומשפט - כללי19/06/212119 צפיות
מדיניות אכיפת עבירות תכנון ובניה – הרשות לאכיפה במקרקעין מדיניות אכיפה הינה כלי מרכזי הנתון בתחום האכיפה באמצעותו מבטיח הגוף האוכף למקד את משאביו המוגבלים בעבירות המשמעותיות ביותר ובאופן האפקטיבי ביותר. מיקוד משאבי האכיפה לפי סדרי עדיפות קבועים מראש מאפשר הגברת אפקטיביות האכיפה באמצעות פעילות יזומה, צמצום המשאבים המופנים כלפי עבירות בעלות ערך נמוך יותר, והבטחת השוויון באכיפה. יובהר, כי מדיניות אכיפה היא מסמך המתווה את הדרך אך אינו מסמך מחייב, שלא מאפשר בחינה מחודשת, עדכון וסטייה ממנו במקרים שיש לכך הצדקה.

מאת: רוני הכהןחוק ומשפט - כללי28/01/211801 צפיות
על מנת להבין מדוע אדם ניגש על מנת לבצע תרגום של תעודות ומסמכים רשמיים מסוימים צריכים להבין את התהליכים שאותם עוברים אנשים ברחבי העולם כולו.

מאת: רוני הכהןחוק ומשפט - כללי15/01/211382 צפיות
מתי נדרש לפעולה של תרגום עבור תעודת לידה?

מאת: בנימין קלינגרחוק ומשפט - כללי13/12/201980 צפיות
הרשויות ממשיכות בקצב רב בהוצאת צווי הריסה. מאמר שכדאי לקרוא אם ביצעת חריגות בניה , ביקרו או רוצים לבקר בנכס מטעם הפיקוח על הבניה/ הוועדה לתכנון ובניה או שכבר הוזמנת לשימוע או אולי כבר קיבלת צו הריסה. המאמר מיועד לכל העוסקים בתחום. עורכי דין, שמאים, מהנדסים, קבלנים, וועדי בתים, אדריכלים, מפקחי בניה ועוד.

מאת: עופר שלוחוק ומשפט - כללי08/10/201686 צפיות
הסכם מייסדים מוצלח בחברות סטארט אפ

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica