מס על בעלי 3 דירות ומעלה הוא מס שבאוצר מתכננים ליישם החל משנת 2017, אבל מדובר במס בעייתי. נכון, המס על השכרת דירה כיום הוא מגוחך לחלוטין, אבל אם כבר צריך להעלות אותו (את שיעורו) ולא להטיל סוג של קנס שלא רלבנטי לערך הדירות ועלול לפגוע בשוק הדירות (בתחתית הכתבה כל העדכונים בנושא)
דירות להשקעה הפכו מאוד פופולאריות בקרב רבבות משפחות – אין מה לעשות בכסף, הריבית אפסית, וגם כך מתישהו יצטרכו דירה לילד/ה; אז הכי טוב לקנות דירה. זו אחת הסיבות המרכזיות לעליות במחירי הדירות בשנים האחרונות, ומדובר בעליות שמלבות את עצמן, ורק דוחפות יותר ויותר אנשים להשקיע בדירות.
הרווח של השקעה בדירה הוא גם ההשבחה (ומדובר בממוצע של 7%-8% בשנה בעשר השנים האחרונות), וגם דרך השכרת הדירה שמניבה (תלו במקום) תשואה של כמה אחוזים בודדים. ואם כך – הרי שלפחות בהסתכלות היסטורית מדובר על השקעה מצוינת. זאת ועוד - המס על השכרת הדירה נמוך במיוחד ועד תקרה מסוימת לא קיים; מס הרכישה (מס בעת רכישת דירה) אמנם עלה למשקיעים, אבל לא משפיע יתר על המידה על כדאיות העסקה; ובמס שבח (מס על רווח ההון בעת המכירה) יש עדיין הרבה חורים. כלומר, בשעה שעל שכר משלמים מס גבוה (עד 50% , ויותר בהינתן ביטוח לאומי וביטוח בריאות), ועל רווחים בבורסה משלמים מס של 25%, המיסוי הכולל על דירות להשקעה יחסית נמוך.
משרד המשפטים השיב לפניית עורכי דינם של בעלי דירות להשקעה שטענו כי יוזמת האוצר למסות במס מיוחד בעלי שלוש דירות ומעלה אינה חוקית. במשרד הובהר כי על פי עמדת היועץ המשפטי לממשלה עו"ד אביחי מנדלבליט, אין מניעה לנמשיך לקדם את החקיקה בנושא. נציגי המתנגדים שפנו אל היועץ הם עו"ד יובל יועז ועו"ד דורון ברקת.
במכתב, שעליו חתומה שרית פלבר ממחלקת הייעוץ והחקיקה במשרד, נכתב כי הצעת חוק ההסדרים (חוק ההתייעלות הכלכלית) אושרה הן על ידי הממשלה והן על ידי ועדת השרים לחקיקה, וכי כחלק מאישורה של ההצעה בפורומים הללו – היא נבחנה גם על ידי היועץ המשפטי לממשלה. "לאחר שבחן את ההצעה, התכליות שנועדה לקדם וכן את המנגנון שנבחר כדי להגשים תכליות אלה – עמדת היועץ המשפטי לממשלה היתה שאין מניעה משפטית לקדם חקיקה לפי העקרונות המפורטים בהצעה", כתבה פלבר.
עוד לדברי פלבר, הליכי החקיקה טרם הסתיימו. "הצעת החוק תונח על שולחן הכנסת במושב הקרוב ותדון בוועדות הכנסת. הציבור יוכל לשוב ולהביע את עמדתו ביחס להצעת החוק גם במסגרת הליכי החקיקה בכנסת".