חפש מאמרים:
שלום אורח
22.12.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

הלכה מחייבת – תקדים, הלכה מנחה

הלכה מחייבת – תקדים, הלכה מנחה

ד"ר איתמר כוכבי עורך דין, רואה חשבון וכלכלן

הטכניון – הפקולטה להנדסת תעשייה וניהול, מרצה בקורסים "חשבונאות ניהולית מתקדמת" ו"בקרת עלויות".

מרצה מצטיין טכניוני – הצטיינות יתירה בהוראה לשנת תשע"ה סמסטר חורף.

מרצה מצטיין טכניוני – ראוי לשבח בהוראה לשנת התשע"ו.

אוניברסיטת חיפה – הפקולטה לניהול – מנהל עסקים, מרצה בקורס "עקרונות החשבונאות" לתואר MBA.

מחבר הספר: "רווחה בעולם קפיטליסטי" Welfare in a Capitalist World, אשר יצא לאור בהוצאת ספריית גלובס.

ד"ר מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה Dr. Faculty of Law, University of Haifa.

תקציר שיעורי מבוא:

הלכה מחייבת – הלכת התקדים

הלכה פסוקה מחייבת (או בשמה השגור, תקדים מחייב) הינה הלכה ברורה שנפסקה ואינה

צריכה עיון. הלכה שנפסקה בבית משפט עליון מחייבת כל בית משפט למעט בית המשפט העליון

עצמו. ס' 20 (ב) לחוק יסוד השפיטה קובע בזו הלשון: "(ב) הלכה שנפסקה בבית המשפט

העליון מחייבת כל בית משפט, זולת בית המשפט העליון".  מהאמור עולה כי עיקרון התקדים

חל במשפט הישראלי. עם פסיקתו של בית המשפט העליון, נוצר תקדים אשר לערכאות בדרגות

הנמוכות כגון: בית המשפט המחוזי והשלום אין אפשרות לסטות מפסיקתו המחייבת של העליון.

באופן דומה, הלכה שנקבע בבית הדין הארצי לעבודה מחייבת את בתי הדין האזוריים לעבודה.

הלכה מנחה

פסיקת בית המשפט המחוזי בנושא מסוים מהווה פסיקה מנחה ואינה מחייבת בתי המשפט

בערכאות נמוכות ממנו, מאחר והיא הלכה מנחה.

ס' 20 (א) לחוק יסוד השפיטה קובע בזו הלשון: "(א) הלכה שנפסקה בבית משפט תנחה בית משפט של דרגה נמוכה ממנו".

הלכה בבית משפט מחוזי מנחה כלפי בית משפט השלום. ואולם, כאשר נקבעת הלכה בבית המשפט המחוזי, (כאמור ההלכה הינה הלכה מנחה), היא אינה מהווה הלכה פסוקה מחייבת בנושא הנדון, ויכול בית משפט השלום לפסוק בניגוד להלכת בית המשפט המחוזי.

המשמעות היא, שפסיקת ביהמ"ש העליון מחייבת את בתי המשפט המחוזיים והשלום ואילו פסיקת  בית משפט מחוזי מנחה את בית משפט שלום (בית משפט השלום יכול לפסוק כנגד פסיקת בית המשפט המחוזי, אולם הוא יהיה חייב בהנמקה מיוחדת שתהיה פתוחה לביקורת במקרה של ערעור).

סיכום ומסקנות:

'הלכה פסוקה מחייבת' פירושה הוא: הלכה ברורה 'שאינה צריכה עיון'. הלכה פסוקה מחייבת קובעת כי הלכותיו הפסוקות של בית המשפט העליון , 'מחייבות' לפחות את כל בתי המשפט האחרים. תורת 'ההלכה הפסוקה' ידועה כתורת ה'תקדים'.

'הלכה פסוקה מנחה' פירושה הוא: שההלכה מנחה בית משפט בדרגה נמוכה אך לא באותה דרגה. ההנחיה מעניקה שיקול דעת לשופט. אין בהלכה המנחה, דבר שיגביל את שיקול דעתו של השופט, אלא בעיקר יש בה מסירת גושפנקא משפטית לשימוש בשיקול דעת. להבדיל מהלכה פסוקה מחייבת אשר נקבעה בבית המשפט העליון, הלכותיהם הפסוקות של שאר בתי המשפט, אין בהן אלא כדי 'להנחות' בלבד.

הלכה שנפסקה בבית המשפט העליון מחייבת את בתי המשפט המחוזיים והשלום. הלכה בבתי המשפט המחוזיים מנחה כלפי בתי משפט השלום. לעניין המושג הלכה מנחה, הכוונה היא שאם בית משפט השלום יפסוק בניגוד לפסק הדין של בית המשפט המחוזי, פסיקתו של בית משפט השלום לא תהא עילה לערעור, להבדיל מפסיקה המנוגדת לפסיקת בית המשפט העליון, המהווה עילה לערעור. לעניין הלכה שנפסקה בבית המשפט העליון. לא כל פסק הדין נחשב לחלק המחייב כלפי מקרים עתידיים. לעניין זה יש לפסק הדין שני חלקים:

1. החלק המחייב כלפי מקרים עתידיים הנקרא רציו.

2. החלק שאינו מחייב כלפי מקרים עתידיים הנקרא אוביטר.

רציו – הרציו נחשב החלק המחייב בפסק הדין. הרציו הוא אותו חלק של פסק הדין שהיה נחוץ באופן ישיר להכרעה. מדובר בעובדות המהותיות שהובילו את השופט להחליט כפי שהחליט כולל הכלל המשפטי. (כלל משפטי, מכתיב מה צריך לעשות מבחינה משפטית. לדוגמא: סופיות הדיון הינה כלל משפטי. לעומת זאת: "כבד את אביך ואת אימך" הינו כלל מוסרי אך אינו כלל משפטי).

אוביטר – האוביטר נחשב כחלק שאינו מחייב בפסק הדין. האוביטר הינו אמרת אגב, הכולל את החלקים אשר לא היו נחוצים באופן ישיר להכרעה.

אם נתקלים בתקדים מחייב, שעומד בניגוד לאינטרס של הלקוח. יש לנסות ולאבחן את המקרה שלפנינו מהמקרה שבפסק הדין. על מנת שהמקרה המסוים לא ייכנס לתקדים המחייב, ניתן לנסות לאבחן את המקרה שלפנינו מההלכה הפסוקה המחייבת.

דוגמא מקיפה בנושא התקדים, עולה באופן מפורט בפסק הדין של בית משפט העליון בעניין:

אבנר בוסקילה - רע"א 1287/92 בוסקילה ראש המועצה הדתית טבריה נ' שאול צמח.

בפסק הדין נידונה באריכות השאלה: האם ראוי שבית משפט העליון יסטה מפסיקה שנקבעה?

בפסק הדין האמור, מצוטטים דבריו של השופט פרופ' ברק מספרו "שיקול דעת שיפוטי" כדלהלן:

"השיקולים השונים מחייבים, לדעתי, את המסקנה כי סטייה מתקדים תהיה חריג ולא הכלל, וכי היא תעשה בנסיבות מיוחדות. 'נטל ההוכחה' בעניין זה, ראוי שיוטל על זה המבקש לסטות מהתקדים, ולא על מי שמבקש לכבדו.

על כן, מקום שכפות המאזניים הן מאוינות, יש לדבוק בתקדים ולא לזנוח אותו. רק כאשר כפות המאזניים נוטות בצורה ברורה לטובת סטייה מהתקדים, יש לבחור בדרך זו".

יתר על כן כב' נשיא בית המשפט העליון, השופט שמגר, קובע בפסק הדין האמור כדלהלן:

"... הנוהג המקובל על הכל עד כה היה, כי משנתגבש תקדים בבית משפט זה, אין בית משפט זה סוטה ממנו אלא במקרים מיוחדים וקשים, ובעיקר כאשר ההלכה הקודמת מתגלה כמוטעית. קראתי דברי חברי הנכבד השופט ברק, אשר פירט את השיקולים שמן הראוי שיתלוו לבחינתה של השאלה, אם לכבד תקדים וללכת בעקבותיו או שמא לסטות ממנו ולבחור בלבוש חדש להלכה. ההנמקה מקובלת עלי; לא כן יישומה הלכה למעשה במקרה שבפנינו..."

כב' השופט ברק קובע בפסק הדין:

"מבקש אני להעלות את נימוקי, מדוע ראוי הוא לסטות מתקדים זה, במקרה שלפנינו.

1. סטייה מתקדים קודם של בית-המשפט העליון הוא עניין רציני. אמת, אין כל קדושה בתקדים ואין כל מסטיות ביצירתו. אך גם אין כל חזון בסטייה ממנו. בית-המשפט העליון רשאי לסטות מתקדימיו (סעיף 20(ב) לחוק-יסוד השפיטה) אך הוא יעשה שימוש בסמכותו זו, במקרים הקשים, רק במקרים מיוחדים (ראה ע"פ2251/90חג' יחיא נ. מדינת ישראל (טרם פורסם)). כל שניתן לומר בדרך ההכללה הוא כי בכל מקרה ספציפי על השופט לקחת בחשבון מחד גיסא, את מכלול השיקולים התומכים בכיבוד התקדים ובהליכה בעקבותיו, ומאידך גיסא, את ההיקף המלא של השיקולים המצביעים לכיוון סטייה מהתקדים והבחירה באפשרות חדשה. על השופט ליתן לכל אחד ממערכת השיקולים הללו את משקלו הראוי. משעשה כן, עליו להעמיד השיקולים זה כנגד זה, ועליו לבחור באותה אפשרות אשר ידה על העליונה. על השופט לשאול עצמו אם הנזק בקיום הדין הקיים ולה על הנזק בשינויו בדרך שיפוטית. השאלה היא אם השיקולים התומכים בדין החדש, משקלם עולה על השיקולים התומכים בדין הישן והנזק הנגרם בשל עצם השינוי. ...

2. בצד אחד של המאזניים יש להעמיד את הדין הקיים והשיקולים התומכים בהמשך קיומו. מבין שיקולים אלה יש להזכיר את הצורך לקיים יציבות, ודאות, עקביות והמשכיות. בצדק ציין המשנה לנשיא, השופט אלון, כי יש להתחשב "בצורך ביציבות הפסיקה, בוודאותה ובהמשכיותה. (ע"פ2251/90הנ"ל). סטייה מתקדים מזעזעת את המערכת הנורמטיבית ופוגעת בה. הציבור והשלטון הסתמכו על הדין הקיים, ובנו סביבו את תכניותיהם. סטייה מהתקדים פוגעת בעקרון ההסתמכות, ובצורך לקיים ודאות ובטחון. עדיף דין קיים וידוע על-פני חוסר הוודאות הכרוך בשינויים בו לשם שיפור...סטייה מתקדים פוגעת בעקביות המבוססת על צדק, הגינות ושוויון. היא פוגעת בהמשכיות של השיטה ובצורך של ההווה להשתלב עם העבר כדי לקדם את פני העתיד. השופט אינו משתלב במרקם המשפט הקיים, אלא פורץ גדר ועושה שבת לעצמו, וכתוצאה מכך קיים חשש כי "במרוצת הזמן ייהפך מוסד שיפוטי זה מ'בית משפט' ל'בית שופטים', אשר כמספר חבריו כן מספר דעותיו" (השופט זילברג בד"נ23/60בלן נ. המוציאים לאור של צוואת ליטוינסקי, פ"ד טו' 70, 75). בצדק ציין השופט אור כ "אין לשכוח, שההוראה, על-פיה אין הלכה שנפסקה בבית-המשפט העליון מחייבת את בית-המשפט העליון, באה כרוכה ביחד - באותו סעיף חוק עצמו - עם ההוראה שהלכה שנפסקה על-ידי בית-המשפט העליון מחייבת כל בית-משפט אחר. ללמדך, שכששוקל בית-המשפט העליון אם לשנות הלכה אם לאו - האם לסטות מתקדימו אם לאו – עליו לזכור שההלכה חייבה עד כה את כל הערכאות האחרות, יש להניח כי אלה פעלו על-פיה, והציבור כולו יוצא מתוך ההנחה שזו ההלכה המחייבת (ע"פ2251/90).

3.בצד השיקולים הנורמטיביים, עומדים שיקולים מוסדיים התומכים בהשארת הדין הקיים על מכונו. הפעלה ראויה ויעילה של "שירותי משפט" מצדיקה עמידה על התקדים ואי-סטייה ממנו. העבודה השיפוטית תהא בלתי אפשרית, ומאמץ של דורות היה יורד לטמיון, אילו כל החלטה שיפוטית הייתה נתונה בכל פעם לעיון מחדש. אך מעבר לכך, לא פעם ראוי הוא כי "הסטייה" מהלכה קודמת תעשה בדרך החקיקה, וסטייה הלכתית תיתפס כפגיעה בעקרון הפרדת הרשויות. סטיות רבות מדי סופן פגיעה בכבוד שהבריות רוחשים לבתי-המשפט ובאמון שהם נותנים בהם. כבר ציין שופט אחד כי תקדים אינו צריך לדמות לכרטיס התקף אך ליום השימוש בו (השופט רוברטס בפרשת669, . 649U.s 321, smith v. Allwnght(1944)).

4. כנגד שיקולים התומכים בדין קיים והשוללים סטייה ממנו, עומדים שיקולים כבדי משקל המצדיקים את השינוי במישור הנורמטיבי. יש לציין כי כל מערכת נורמטיבית, כדי להתקיים צריכה להתפתח ולהתאים עצמה לצרכים המשתנים. ההיסטוריה של המשפט היא ההיסטוריה של התאמת המשפט לצרכי החברה המשתנים. אין להבטיח יציבות, ודאות, עקביות והמשכיות, בלא להבטיח שינוי. עמידה על הקיים אינה מבטיחה יציבות. עמד על כך פרופ' לבונטין בדבריו היפים: "בטחון במשפט, בטחון בכלל, באותה מידה אבסולוטית המבוקשת על-ידי כלל התקדים המחייב, היא מקסם שווא. סוד היציבות טמון בהיפוכה לכאורה, בגמישות, שכן החיים אינם קופאים, ולכן המשפט שהוא אחד הכלים החברתיים להכוונת סדרי החיים, יתכחש לייעודו אם לא יסגל לעצמו ממידת הניידות והגמישות המצויה בחומר אותו עליו להסדיר, כלומר, בחיים". (לבונטין, "הרהורים על התקדים", חוק ומשפט 1, גליון 17, עמ' 1).

הערה:  המידע המוצג במאמר הינו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים. רק הוראות החוק, הפסיקה או הוראות המוסד המטפל, מחייבות וקובעות.

הכותב: ד"ר איתמר כוכבי, הינו מרצה בפקולטה הנדסת תעשייה וניהול בטכניון בחיפה כ-20 שנה, בקורסים חשבונאות ניהולית מתקדמת ובקרת עלויות. כמו כן, מרצה באוניברסיטת חיפה, בפקולטה לניהול – מנהל עסקים, לתואר MBA, בקורס "עקרונות החשבונאות".

ד"ר מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה. Dr. Faculty of  Law, University of Haifa, ISRAEL.

במקצועו רואה חשבון וכלכלן (כ-23 שנה), וכן עורך דין. בעל משרד עריכת דין (רואה חשבון), בקריית הממשלה בחיפה. תחום התמחותו דיני מיסים, משפט מסחרי ודיני עבודה.

מחבר הספר: "רווחה בעולם קפיטליסטי" Welfare in a Capitalist World, אשר יצא לאור בהוצאת ספריית גלובס.

מיקום המשרד: קריית הממשלה פל ים  7, חיפה, טל: 8621350- 04, פקס: 8621349- 04, פל': 5443671- 050

e-mail: cpa-adv-itamar@bezeqint.net

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

 הכותב הינו מרצה בפקולטה הנדסת תעשייה וניהול במקצועות חשבונאות ניהולית מתקדמת ובקרת עלויות למעלה מ-15 שנה, וד"ר מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה.

(PhD ) Faculty of Law, University of Haifa, ISRAEL     [רואה חשבון(כלכלן)-כוכבי איתמר (C.P.A.)]

מחבר הספר: "רווחה בעולם קפיטליסטי" Welfare in a Capitalist World, אשר יצא לאור בהוצאת ספריית גלובס.

משרד עורך דין, קריית הממשלה פל ים 7, חיפה,טל: 8621350- 04, פקס:8621349- 04, פל': 050-5443671

cpa-adv-itamar@bezeqint.net

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת איתמר כוכבי

מאת: איתמר כוכבידיני משפחה11/05/211665 צפיות
הורים מעוניינים להבטיח את כספם באמצעות החתמת הילד/ה ובן/בת זוגו על הסכם הלוואה, במסגרתו הם יתחייבו להחזיר את הכספים עם גירושיהם או חתימה על הסכם ממון של ילדיהם עם בן/בת הזוג.

מאת: איתמר כוכבידיני משפחה11/05/211480 צפיות
עשרת התנאים אשר הורים יכולים להציב לילדיהם או אף לילדם ובת/בן הזוג המתגוררים בדירה, שההורים רכשו והעניקו במתנה לילדיהם (או הבטחת כספים שהעניקו), המשתנים בהתאם לנסיבות המקרה כדלהלן:

מאת: איתמר כוכבידיני מיסים30/12/201248 צפיות
בית המשפט השלום, גזר על מהנדס כימיה, במסגרת הסדר טיעון; הטלת עונש - 33 חודשי מאסר בפועל וקנס בגובה חצי מיליון שקלים, זאת בנוסף ובכפוף לתשלום כל המס, בגין ההכנסה שהושמטה -38 מיליון. המהנדס הורשע בהעלמת הכנסות של 38 מיליון שקלים בחשבונות בנק UBS בשוויץ, לאחר שמכר את חלקו בחברה שהיה שותף בבעלותה ברומניה. המהנדס הודה בהשמטת ההכנסה בסך 38 מיליון ₪.

מאת: איתמר כוכבידיני מיסים30/12/201268 צפיות
בשבועות האחרונים, הופיעו או התקשרו למשרדי, אזרחים ישראלים תמימים ומזדמנים, המחזיקים מטבעות דיגיטליים, בעיקר ביטקוין. להפתעתם, הללו התבקשו על ידי מחלקת המודיעין של רשות המסים, למלא טפסים הדורשים מהם גילוי מלא על נכסיהם והמס בהתאם. האזרח צריך למלא את הטופס, תוך ציון הנכסים אותם הוא מחזיק בארץ ובחו"ל. השאלות המופנות לאותם אזרחים הינן כלליות, תוך בקשה להצהרה על נכסים. רשות המיסים מכוונת לנכסי הביטקוין, מאחר ואלה הם נכסיהם העיקריים של מקבלי טפסי ההצהרה.

מאת: איתמר כוכבידיני מיסים26/10/201513 צפיות
חוקי המס בישראל קובעים, כי מתנות פטורות ממס וזאת כל עוד הן ניתנו בתום לב. אולם, פסק דין תקדימי מחייב בבית המשפט העליון מיום 18 באוקטובר 2020, קבע כי הכנסות הרב – המערער, נכנסות בגדר סעיף 2(1) בפקודת מס הכנסה המחייב במס "השתכרות או רווח מכל עסק או משלח יד שעסקו בו תקופת זמן כלשהיא". המשמעות של הפסיקה המחייבת שהתקבלה בבית המשפט העליון הינה, שמעתה ואילך, ידוענים, מקובלים ולמעשה כל אדם בעל פרופיל חברתי – ציבורי – תקשורתי גבוה, צריך לדווח על שווי המתנות שלו, וכן – גם מחתונות ואירועים משמחים אחרים

מאת: איתמר כוכבידיני מיסים10/09/201153 צפיות
בימים אלה – חודש דצמבר 2016, הופיעו במשרדי, סידרה חדשה של אזרחים תמימים ומזדמנים אשר להפתעתם התבקשו על ידי רשות המיסים להסביר את מקורות הכנסתם בגין: נסיעות לחו"ל, ריבוי דירות, דירות יוקרה, רכבי יוקרה.

מאת: איתמר כוכביחוק ומשפט - כללי10/09/201335 צפיות
תַּם עִדַּן הַסּוֹדִיּוֹת הַבַּנְקָאִית בִּשְׁוַויְץ בְּעִקְבוֹת הֶסְכֵּם חִלּוּפֵי מֵידַע אוֹטוֹמָטִיִּים

מאמרים נוספים בנושא חוק ומשפט - כללי

מאת: אדיר בנימיניחוק ומשפט - כללי25/06/232095 צפיות
ההנחה שבדרך כלל החזקים הם אלו שגוברים על החלשים מהם, גורמת לכך שכאשר הגורם החלש יותר זוכה למעט צדק, הדבר מעניק לנו תחושה של עדנה מסוימת. לכן נדמה ששמענו לא מעט סיפורים בהם הודות להתערבות חיצונית זוכה הגורם הנפגע לצדק מסוים, או לכל הפחות מסופר כי הגורם שעשה את מעשה העוולה נענש על כך.

מאת: בנימין קלינגרחוק ומשפט - כללי19/08/212247 צפיות
https://www.tel-aviv.gov.il/Residents/Construction/DocLib1/%D7%A8%D7%A9%D7%99%D7%9E%D7%AA%20%D7%9E%D7%91%D7%A0%D7%99%D7%9D%20%D7%9E%D7%A1%D7%95%D7%9B%D7%A0%D7%99%D7%9D%20%D7%A4%D7%A2%D7%99%D7%9C%D7%99%D7%9D.pdf

מאת: בנימין קלינגרחוק ומשפט - כללי19/06/212119 צפיות
מדיניות אכיפת עבירות תכנון ובניה – הרשות לאכיפה במקרקעין מדיניות אכיפה הינה כלי מרכזי הנתון בתחום האכיפה באמצעותו מבטיח הגוף האוכף למקד את משאביו המוגבלים בעבירות המשמעותיות ביותר ובאופן האפקטיבי ביותר. מיקוד משאבי האכיפה לפי סדרי עדיפות קבועים מראש מאפשר הגברת אפקטיביות האכיפה באמצעות פעילות יזומה, צמצום המשאבים המופנים כלפי עבירות בעלות ערך נמוך יותר, והבטחת השוויון באכיפה. יובהר, כי מדיניות אכיפה היא מסמך המתווה את הדרך אך אינו מסמך מחייב, שלא מאפשר בחינה מחודשת, עדכון וסטייה ממנו במקרים שיש לכך הצדקה.

מאת: רוני הכהןחוק ומשפט - כללי28/01/211801 צפיות
על מנת להבין מדוע אדם ניגש על מנת לבצע תרגום של תעודות ומסמכים רשמיים מסוימים צריכים להבין את התהליכים שאותם עוברים אנשים ברחבי העולם כולו.

מאת: רוני הכהןחוק ומשפט - כללי15/01/211382 צפיות
מתי נדרש לפעולה של תרגום עבור תעודת לידה?

מאת: בנימין קלינגרחוק ומשפט - כללי13/12/201979 צפיות
הרשויות ממשיכות בקצב רב בהוצאת צווי הריסה. מאמר שכדאי לקרוא אם ביצעת חריגות בניה , ביקרו או רוצים לבקר בנכס מטעם הפיקוח על הבניה/ הוועדה לתכנון ובניה או שכבר הוזמנת לשימוע או אולי כבר קיבלת צו הריסה. המאמר מיועד לכל העוסקים בתחום. עורכי דין, שמאים, מהנדסים, קבלנים, וועדי בתים, אדריכלים, מפקחי בניה ועוד.

מאת: עופר שלוחוק ומשפט - כללי08/10/201686 צפיות
הסכם מייסדים מוצלח בחברות סטארט אפ

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica