חפש מאמרים:
שלום אורח
22.11.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

חנינה מאת נשיא מדינת ישראל

חנינה מאת נשיא מדינת ישראל


למשרדנו ניסיון מוכח בהגשת חנינה לנשיא מדינת ישראל. תוצאת ניסיון והצלחה בפועל

בבקשת חנינה אשר הוגשה על ידי, ד"ר איתמר כוכבי עורך דין, רואה חשבון וכלכלן ועורכת

הדין, אנה קרימוב (משפטים-כלכלה, אוניברסיטת חיפה).

ד"ר איתמר כוכבי עורך דין, רואה חשבון וכלכלן

הטכניון – הפקולטה להנדסת תעשייה וניהול, מרצה בקורסים "חשבונאות ניהולית מתקדמת" ו"בקרת עלויות".

מרצה מצטיין טכניוני – הצטיינות יתירה בהוראה לשנת תשע"ה סמסטר חורף.

אוניברסיטת חיפה – הפקולטה לניהול – מנהל עסקים, מרצה בקורס "עקרונות  החשבונאות" לתואר MBA.

מחבר הספר: "רווחה בעולם קפיטליסטי" Welfare in a Capitalist World, אשר יצא לאור בהוצאת ספריית גלובס.

ד"ר מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה Dr. Faculty of Law, University of Haifa.

חנינה

חנינה היא צעד שבו הגוף המוסמך רשאי לבטל את העונש שנקבע. הגוף המוסמך מוחל לאדם שנאשם או הורשע בדין בפלילים או ממתיק את עונשו (קיצור העונש). צעד החנינה מבטל כל הליך משפטי רלוונטי בין של חקירה, משפט או מאסר.

חנינת נשיא המדינה

סמכות החנינה הינה סמכות של "חסד ורחמים" הנתונה לנשיא המדינה והמיועדת למקרים חריגים בלבד, בהם מתקיימות נסיבות ייחודיות ויוצאות דופן.


חוק יסוד נשיא המדינה:  מסמיך בסעיף 11(ב) לחוק היסוד, את נשיא המדינה לחון עבריינים ולהקל בעונשם:

"11. (א) נשיא המדינה -

(1) יחתום על כל חוק חוץ מחוקים הנוגעים לסמכויותיו;

(2) ימלא את התפקידים שיוחדו לו בחוק-יסוד: הממשלה;

(3) יקבל מן הממשלה  דין וחשבון על ישיבותיה;

(4) יאמין את הנציגים הדיפלומטיים של המדינה, יקבל האמנתם של נציגים דיפלומטיים שמדינות חוץ שיגרו לישראל, יסמיך את הנציגים הקונסולריים של המדינה ויקיים מינויים של נציגים קונסולריים שמדינות חוץ שיגרו לישראל;

(5) יחתום על אמנות עם מדינות חוץ שאושרו על ידי הכנסת;

(6) ימלא כל תפקיד שיוחד לו בחוק בקשר למינוי שופטים ונושאי משרות אחרים ולהעברתם מכהונתם.

(ב) לנשיא המדינה נתונה הסמכות לחון עבריינים ולהקל בעונשים על ידי הפחתתם או המרתם.

(ג) נשיא המדינה ימלא כל תפקיד אחר ונתונה לו כל סמכות אחרת  שיוחדו לו בחוק."

 

יתר על כן, חוק המרשם הפלילי ותקנת השבים, התשמ"א-1981 מסמיך את נשיא המדינה לקצר את תקופות ההתיישנות, למחוק או לבטלן בזו הלשון:

"סמכות נשיא המדינה

18.   נשיא המדינה רשאי לקצר או לבטל תקופת התיישנות ותקופת מחיקה של אדם, ולהחיל את סעיפים 14 ו-16 לגבי מי שעבר עבירה מן העבירות המנויות בסעיף 17."

 

סמכות והליכי החנינה של נשיא המדינה

סמכות החנינה הינה סמכות חריגה המיועדת למקרים חריגים בלבד, בעלי נסיבות ייחודיות ויוצאות דופן. חנינה אינה מהווה ערעור על הרשעות בבית משפט ולא מהווה חולייה נוספת במערכת המשפט.

הטיפול בבקשת החנינה מתבצע במחלקה המשפטית בבית הנשיא, ואילו בדיקת עובדות הבקשה, מתבצעת ע"י משרד המשפטים.

ניתן להגיש את הבקשה לחנינה רק אחרי שנסתיימו כל ההליכים המשפטיים.

נשיא המדינה בדונו בחנינה לא ידון בנושאים בהם ניתן לקבל טיפול מגורמים אחרים כגון: חופשה לאסירים מהכלא, העברת אסירים מכלא לכלא, תנאי כליאה וכד'.

סמכות הנשיא, אינה חלה על תיקים הממתינים לבירור, או על תיקים אשר נסגרו במשטרה מטעמים שונים, כגון חוסר ראיות או נסיבות אשר לא מצדיקות העמדה לדין.

בהתאם לחוק זכויות נפגעי עבירה, התשס"א-2001 נפגעי עבירות מין יכולים לבקש להביע את עמדתם בכתב לפני שנשיא המדינה יקבל החלטה על חנינה.

את בקשת החנינה יכול להגיש כל אדם בעצמו או באמצעות קרוב משפחה מדרגה ראשונה או בא כוחו.

קיימים מספר סוגי הבקשות, אותן ניתן לבקש במסגרת בקשת חנינה, כעולה מאתר נשיא המדינה כדלקמן:

"1. הקלה בעונשי מאסר – נשיא המדינה מוסמך להקל בעונשי מאסר, לרבות מאסר בעבודות שירות, או להמירם בעונשים אחרים. על פי המדיניות הנהוגה, בקשות להקלה בעונש מטופלות רק לאחר שנסתיימו כל ההליכים המשפטיים.

2. הקלה בפסילות רישיון נהיגה: נשיא המדינה מוסמך להקל בעונשי פסילת רישיון נהיגה שהוטלו על ידי בית משפט. על פי המדיניות הנהוגה, בקשות להקלה בעונש מטופלות רק לאחר שנסתיימו כל ההליכים המשפטיים.

3. הקלה בעונשי קנסות שהוטלו על ידי בית משפט: נשיא המדינה מוסמך להקל בעונשי קנסות שהוטלו על ידי בית משפט. על פי המדיניות הנהוגה הבקשה תידון רק לאחר מיצוי הליכים במרכז לגביית קנסות.

4. הקלה בעונשי קנסות תעבורה: נשיא המדינה מוסמך להקל בעונשי קנסות שהוטלו על אדם בשל עבירות תעבורה. על פי המדיניות הנהוגה, הבקשה תידון רק לאחר מיצוי הליכים במרכז לגביית קנסות.

5. קיצור תקופות התיישנות או מחיקה של רישום פלילי: נשיא המדינה מוסמך לקצר את תקופות ההתיישנות והמחיקה, החלות על רישום פלילי הנובע מהחלטות בית משפט, אשר לא הסתיימו בזיכוי הנאשם.

6.קציבת מאסרי עולם: נשיא המדינה מוסמך לקצוב עונשי מאסר עולם ולהעמידם על תקופת מאסר מוגדרת. על פי חוק שחרור על תנאי ממאסר, התשס"א-2001 המלצה לנשיא המדינה בנושא קציבת מאסרי עולם ניתנת על ידי ועדה בראשות שופט. עניינו של אסיר עולם לא יובא בפני הוועדה לפני שחלפו שבע שנים מיום מאסרו, וכשמדובר באסיר עולם הנושא עונש מאסר של שני מאסרי עולם מצטברים או יותר, לא יובא עניינו לדיון בוועדה בטרם יחלפו חמש עשרה שנות מאסר."

שיקול דעתו הבלעדי של נשיא המדינה

לנשיא המדינה לא קיימת מגבלה כלשהי, והוא מוסמך להחליט על פי שיקול דעתו הבלעדית. דוגמא לפסיקה, הקובעת כי העניין נתון לשיקול דעת הנשיא, מופיעה בפסק דין של בית המשפט העליון בשבתו כבית משפט לערעורים פליליים: ישראל כהן נ' מדינת ישראל (ע"פ 657/84), בפני כבוד השופטים א' ברק, ג' בך, א' חלימה:

"אין לנו אלא לחזור על דבריה של הערכאה הראשונה, אשר קבעה: "אני ממליץ על כל דרך שתהיה כדי לקצר את התקופה, בשים לב להתנהגות החיובית של הנאשם בשנים האחרונות". אכן, מצויים אותם מקרים נדירים, שבהם יד השופט קצרה מלהושיע, והתרופה עשוי שתימצא במעשה חנינה של נשיא המדינה. עניין זה נתון כמובן לשיקול הדעת של הנשיא, ואין בידינו אלא לדחות את ביצוע המאסר בשלושה חודשים. כדי שיהא סיפק בידי המערער לפנות בבקשה בעניין זה".

כמן כן, בפסק דין נוסף, אשר נדון בבית המשפט העליון, דב קלווין נ' מדינת ישראל(בש"פ 1835/93),ציין המשנה לנשיא מ' אלון כדלהלן:

"אכן, הטעם העיקרי לבקשה שלפניי הוא בקשת החנינה מהנשיא, שהמבקש מעריך שתינתן לו. נראה לי כי מן הראוי, פרט למקרים מיוחדים ויוצאים מן הכלל, שנימוק זה, כשלעצמו, לא ישמש טעם לעיכוב ביצוע גזר הדין. וטעם רב יש בדבר. על דרך השתת העונש על-ידי בית המשפט אמרנו במקום אחר (ע"פ 156/80 בנימין נ' מדינת ישראל [3], בעמ' 747).

"כשופטים מצווים אנו להחליט מהו העונש על פי מידת הדין – ומידה זו יכול שתהא מהולה במידה מסוימת של מידת הרחמים המותרת לנו – שמן הצדק ומן הראוי לגזור על מי שהורשע בדין, הכול לפי העבירה, לפי העבריין ולפי נסיבותיו של כל עניין ועניין. השימוש במידת החסד הפקיד המחוקק בידיה של הרשות המחוננת, ואין בידינו לערב שיקוליה של זו בשיקולינו שלנו".

עצם הגשת בקשת חנינה, אינה מזכה את המורשע, בדחיית תחילת המאסר אלא במקרים מיוחדים ויוצאים מן הכלל. מאחר וניתן להגיש בקשת חנינה רק לאחר שכל ההליכים המשפטיים הסתיימו, מומלץ להגיש בקשת דחיית ביצוע המאסר לבית משפט המוסמך.

בקשת החנינה עוברת בדיקה דקדקנית על ידי עורכי דין של המחלקה המשפטית במשרד המשפטים. במקרה בו טיפל משרדנו בו הגשנו בקשה חנינה, שלחו עורכי הדין מטעם משרד המשפטים בקשה לבדוק בשטח האם התיאורים וההסברים שנמסרו אכן נכונים וקיימים עובדתית. לפיכך, מומלץ להיצמד לעובדות ולגבות אותן במסמכים אותנטיים. כמו כן, אין טעם לטשטש את עובדות המקרה, מאחר ונסיבות המקרה יבדקו על ידי עורכי דין של המחלקה המשפטית המטפלת בחנינה.

בפני משרד המשפטים עומדת בקשת החנינה ובנוסף, כל התיק הפלילי, אי הצמדות לעובדות יכולה לעמוד בעוכרי מבקש החנינה.

 

ערעור על החלטת נשיא המדינה

על החלטת נשיא המדינה בבקשת חנינה או אי הטיפול בחנינה, לא ניתן לערער, כך נקבע בבג"צ (136/59), חיים סופרין נ' נשיא מדינת ישראל, בזו הלשון:

"אין לנו כל סמכות לדון בבקשה זו. סעיף 9(א) של חוק כהונת נשיא המדינה, תשי"ב-1951, עומד ומכריז במלים מפורשות:

"לא יתן נשיא המדינה את הדין לפני כל בית-משפט או בית-דין על דבר הקשור בתפקידו או בסמכויותיו...".

וברור לנו, כי שלילת הסמכות מעצמו – כפי שנהג כאן נשיא המדינה – "דבר הקשור בסמכותו" הוא במובן סעיף 9(א) הנ"ל."

כיום, הוראת סעיף 9(א) הנ"ל מעוגנת בסעיף 13(א) לחוק-יסוד: נשיא המדינה, כמו כן, גישת ביהמ"ש העליון נשארה על כנה, כפי שניתן לראות בבג"צ 4005/00 יוסי מור נ' נשיא מדינת ישראל, כהאי לישנא:

"..... לטענתו, הסירוב לתת לו חנינה לוקה בחוסר סבירות קיצונית.

אין יסוד במשפט לעתירה זאת. ראשית, סעיף 13(א) לחוק-יסוד: נשיא המדינה, התשכ"ד-1964, קובע כי "לא יתן נשיא המדינה את הדין לפני כל בית-משפט או בית-דין בשל דבר הקשור בתפקידיו או בסמכויותיו, ויהיה חסין בפני כל פעולה משפטית בשל דבר כזה". בשנית, גם לגוף העניין לא הראה העותר, אפילו לכאורה, כי החלטת הנשיא לוקה בחוסר סבירות קיצונית, שהיה מצדיק התערבותו של בית משפט זה, אף לו היה מדובר בנושא משרה אחר."

יתר על כן, בבג"צ 6724/08 טוניה צרצור נ' שר המשפטים, צוין:

"הוראת סעיף 11(ב) לחוק יסוד: נשיא המדינה מסמיכה את נשיא המדינה לחון עבריינים ולהקל בעונשם. בין שיקוליו של הנשיא בבואו לבחון בקשת חנינה בולטים השיקולים של חסד ורחמים. שיקולים אלה חריגים הם בנוף השיקולים המנהליים בהיותם שיקולים הקשים לכימות ולהערכה. מטעם זה, נפסק כבר כי למרות שסמכות החנינה של נשיא המדינה כפופה לביקורתו של בית משפט זה, ביקורת זו היא מצומצמת מזו המוחלת על רשויות המנהל האחרות (ראו בג"ץ 706/94 רונן נ' שר החינוך והתרבות, פ"ד נג(5) 389 (1999)). יצוין כי הלכה זו עומדת בעינה גם כאשר מדובר בתקיפה עקיפה של החלטתו של נשיא המדינה קרי, כאשר העתירה מכוונת כנגד הגורמים המנהליים המעורבים בהליך החנינה. כך הם פני הדברים בענייננו שכן העתירה אינה מופנית כנגד נשיא המדינה בשל חסינותו."

 

אמנם לא ניתן לערער על החלטת נשיא המדינה, עם זאת, אפשר להגיש בקשה מחודשת בחלוף 6 חודשים מיום שניתנה החלטת הנשיא בבקשה, או אם חל שינוי משמעותי, בנסיבות הבקשה.

 

 

הערה:  המידע המוצג במאמר הינו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים. רק הוראות החוק, הפסיקה או הוראות המוסד המטפל, מחייבות וקובעות.

הכותב: ד"ר איתמר כוכבי, הינו מרצה בפקולטה הנדסת תעשייה וניהול בטכניון בחיפה כ-20 שנה, בקורסים חשבונאות ניהולית מתקדמת ובקרת עלויות. כמו כן, מרצה באוניברסיטת חיפה, בפקולטה לניהול – מנהל עסקים, לתואר MBA, בקורס "עקרונות החשבונאות".

ד"ר מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה. Dr. Faculty of  Law, University of Haifa, ISRAEL.

במקצועו רואה חשבון וכלכלן (כ-23 שנה), וכן עורך דין. בעל משרד עריכת דין (רואה חשבון), בקריית הממשלה בחיפה. תחום התמחותו דיני מיסים, משפט מסחרי ודיני עבודה.

מחבר הספר: "רווחה בעולם קפיטליסטי" Welfare in a Capitalist World, אשר יצא לאור בהוצאת ספריית גלובס.

מיקום המשרד: קריית הממשלה פל ים  7, חיפה, טל: 8621350- 04, פקס: 8621349- 04, פל': 5443671- 050

e-mail: cpa-adv-itamar@bezeqint.net

 

 


 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

 הכותב הינו מרצה בפקולטה הנדסת תעשייה וניהול במקצועות חשבונאות ניהולית מתקדמת ובקרת עלויות למעלה מ-15 שנה, וד"ר מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה.

(PhD ) Faculty of Law, University of Haifa, ISRAEL     [רואה חשבון(כלכלן)-כוכבי איתמר (C.P.A.)]

מחבר הספר: "רווחה בעולם קפיטליסטי" Welfare in a Capitalist World, אשר יצא לאור בהוצאת ספריית גלובס.

משרד עורך דין, קריית הממשלה פל ים 7, חיפה,טל: 8621350- 04, פקס:8621349- 04, פל': 050-5443671

cpa-adv-itamar@bezeqint.net

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת איתמר כוכבי

מאת: איתמר כוכבידיני משפחה11/05/211647 צפיות
הורים מעוניינים להבטיח את כספם באמצעות החתמת הילד/ה ובן/בת זוגו על הסכם הלוואה, במסגרתו הם יתחייבו להחזיר את הכספים עם גירושיהם או חתימה על הסכם ממון של ילדיהם עם בן/בת הזוג.

מאת: איתמר כוכבידיני משפחה11/05/211466 צפיות
עשרת התנאים אשר הורים יכולים להציב לילדיהם או אף לילדם ובת/בן הזוג המתגוררים בדירה, שההורים רכשו והעניקו במתנה לילדיהם (או הבטחת כספים שהעניקו), המשתנים בהתאם לנסיבות המקרה כדלהלן:

מאת: איתמר כוכבידיני מיסים30/12/201236 צפיות
בית המשפט השלום, גזר על מהנדס כימיה, במסגרת הסדר טיעון; הטלת עונש - 33 חודשי מאסר בפועל וקנס בגובה חצי מיליון שקלים, זאת בנוסף ובכפוף לתשלום כל המס, בגין ההכנסה שהושמטה -38 מיליון. המהנדס הורשע בהעלמת הכנסות של 38 מיליון שקלים בחשבונות בנק UBS בשוויץ, לאחר שמכר את חלקו בחברה שהיה שותף בבעלותה ברומניה. המהנדס הודה בהשמטת ההכנסה בסך 38 מיליון ₪.

מאת: איתמר כוכבידיני מיסים30/12/201256 צפיות
בשבועות האחרונים, הופיעו או התקשרו למשרדי, אזרחים ישראלים תמימים ומזדמנים, המחזיקים מטבעות דיגיטליים, בעיקר ביטקוין. להפתעתם, הללו התבקשו על ידי מחלקת המודיעין של רשות המסים, למלא טפסים הדורשים מהם גילוי מלא על נכסיהם והמס בהתאם. האזרח צריך למלא את הטופס, תוך ציון הנכסים אותם הוא מחזיק בארץ ובחו"ל. השאלות המופנות לאותם אזרחים הינן כלליות, תוך בקשה להצהרה על נכסים. רשות המיסים מכוונת לנכסי הביטקוין, מאחר ואלה הם נכסיהם העיקריים של מקבלי טפסי ההצהרה.

מאת: איתמר כוכבידיני מיסים26/10/201502 צפיות
חוקי המס בישראל קובעים, כי מתנות פטורות ממס וזאת כל עוד הן ניתנו בתום לב. אולם, פסק דין תקדימי מחייב בבית המשפט העליון מיום 18 באוקטובר 2020, קבע כי הכנסות הרב – המערער, נכנסות בגדר סעיף 2(1) בפקודת מס הכנסה המחייב במס "השתכרות או רווח מכל עסק או משלח יד שעסקו בו תקופת זמן כלשהיא". המשמעות של הפסיקה המחייבת שהתקבלה בבית המשפט העליון הינה, שמעתה ואילך, ידוענים, מקובלים ולמעשה כל אדם בעל פרופיל חברתי – ציבורי – תקשורתי גבוה, צריך לדווח על שווי המתנות שלו, וכן – גם מחתונות ואירועים משמחים אחרים

מאת: איתמר כוכבידיני מיסים10/09/201141 צפיות
בימים אלה – חודש דצמבר 2016, הופיעו במשרדי, סידרה חדשה של אזרחים תמימים ומזדמנים אשר להפתעתם התבקשו על ידי רשות המיסים להסביר את מקורות הכנסתם בגין: נסיעות לחו"ל, ריבוי דירות, דירות יוקרה, רכבי יוקרה.

מאת: איתמר כוכביחוק ומשפט - כללי10/09/201324 צפיות
תַּם עִדַּן הַסּוֹדִיּוֹת הַבַּנְקָאִית בִּשְׁוַויְץ בְּעִקְבוֹת הֶסְכֵּם חִלּוּפֵי מֵידַע אוֹטוֹמָטִיִּים

מאמרים נוספים בנושא חוק ומשפט - כללי

מאת: אדיר בנימיניחוק ומשפט - כללי25/06/232031 צפיות
ההנחה שבדרך כלל החזקים הם אלו שגוברים על החלשים מהם, גורמת לכך שכאשר הגורם החלש יותר זוכה למעט צדק, הדבר מעניק לנו תחושה של עדנה מסוימת. לכן נדמה ששמענו לא מעט סיפורים בהם הודות להתערבות חיצונית זוכה הגורם הנפגע לצדק מסוים, או לכל הפחות מסופר כי הגורם שעשה את מעשה העוולה נענש על כך.

מאת: בנימין קלינגרחוק ומשפט - כללי19/08/212228 צפיות
https://www.tel-aviv.gov.il/Residents/Construction/DocLib1/%D7%A8%D7%A9%D7%99%D7%9E%D7%AA%20%D7%9E%D7%91%D7%A0%D7%99%D7%9D%20%D7%9E%D7%A1%D7%95%D7%9B%D7%A0%D7%99%D7%9D%20%D7%A4%D7%A2%D7%99%D7%9C%D7%99%D7%9D.pdf

מאת: בנימין קלינגרחוק ומשפט - כללי19/06/212103 צפיות
מדיניות אכיפת עבירות תכנון ובניה – הרשות לאכיפה במקרקעין מדיניות אכיפה הינה כלי מרכזי הנתון בתחום האכיפה באמצעותו מבטיח הגוף האוכף למקד את משאביו המוגבלים בעבירות המשמעותיות ביותר ובאופן האפקטיבי ביותר. מיקוד משאבי האכיפה לפי סדרי עדיפות קבועים מראש מאפשר הגברת אפקטיביות האכיפה באמצעות פעילות יזומה, צמצום המשאבים המופנים כלפי עבירות בעלות ערך נמוך יותר, והבטחת השוויון באכיפה. יובהר, כי מדיניות אכיפה היא מסמך המתווה את הדרך אך אינו מסמך מחייב, שלא מאפשר בחינה מחודשת, עדכון וסטייה ממנו במקרים שיש לכך הצדקה.

מאת: רוני הכהןחוק ומשפט - כללי28/01/211754 צפיות
על מנת להבין מדוע אדם ניגש על מנת לבצע תרגום של תעודות ומסמכים רשמיים מסוימים צריכים להבין את התהליכים שאותם עוברים אנשים ברחבי העולם כולו.

מאת: רוני הכהןחוק ומשפט - כללי15/01/211369 צפיות
מתי נדרש לפעולה של תרגום עבור תעודת לידה?

מאת: בנימין קלינגרחוק ומשפט - כללי13/12/201958 צפיות
הרשויות ממשיכות בקצב רב בהוצאת צווי הריסה. מאמר שכדאי לקרוא אם ביצעת חריגות בניה , ביקרו או רוצים לבקר בנכס מטעם הפיקוח על הבניה/ הוועדה לתכנון ובניה או שכבר הוזמנת לשימוע או אולי כבר קיבלת צו הריסה. המאמר מיועד לכל העוסקים בתחום. עורכי דין, שמאים, מהנדסים, קבלנים, וועדי בתים, אדריכלים, מפקחי בניה ועוד.

מאת: עופר שלוחוק ומשפט - כללי08/10/201669 צפיות
הסכם מייסדים מוצלח בחברות סטארט אפ

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica