חפש מאמרים:
שלום אורח
23.12.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

היורשים ומעמדם בעניין כספי פנסיה

 

היורשים ומעמדם בעניין כספי פנסיה

ד"ר איתמר כוכבי עורך דין, רואה חשבון וכלכלן

הטכניון – הפקולטה להנדסת תעשייה וניהול, מרצה בקורסים "חשבונאות ניהולית מתקדמת" ו"בקרת עלויות".

מרצה מצטיין, טכניון – הצטיינות יתירה בהוראה לשנת תשע"ה סמסטר חורף.

אוניברסיטת חיפה – הפקולטה לניהול – מנהל עסקים, מרצה בקורס "עקרונות  החשבונאות" לתואר MBA.

מחבר הספר: "רווחה בעולם קפיטליסטי" Welfare in a Capitalist World, אשר יצא לאור בהוצאת ספריית גלובס.

ד"ר מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפהDr. Faculty of Law, University of Haifa.

מבוא

כספי הפנסיה של שכיר:

קרן הפנסיה היא תכנית לביטוח פנסיוני, הפועלת על בסיס ביטוח הדדי. התכנית מהווה חיסכון אשר נועד להבטיח תשלום קצבה לעמית במקרה של פגיעה ביכולתו להתפרנס. פגיעה זו, משמעה זקנה, נכות או מוות.

העמית מפריש מדי חודש אחוז כספי יחסי (בתוספת הפרשת האחוז היחסי של המעסיק). בהגיעו לגיל הפרישה, מוענקת לעמית קצבה חודשית הנגזרת מהחיסכון שצבר לאורך שנות עבודתו.

רקע:

קיימת מגמה מצד פורשי הפנסיה או המתעתדים לפרישה, למשוך בסכום אחד את כלל כספי החיסכון שהצטברו בקרן הפנסיה. מצויות סיבות רבות לתופעה מיוחדת זו (כפי שאתאר בהמשך), אמנם בבסיסה ישנו גורם מרכזי והוא חוסר אמינות בשרידות קרנות הפנסיה, זאת בשל השיקולים הרבים עליהם הרחבתי במאמרי – ר' מאמר "פנסיה: האתגרים והבעיות הצפויות עם הפגיעה בקצבת הפנסיה בעתיד" (תוחלת חיים ארוכה, ריבית נמוכה, דמי ניהול וכן הלאה).

גורם נוסף לתופעה זו הוא קביעתו של התקנון הפנסיוני, כי עמית שהלך לעולמו, כספי קרן הפנסיה שצבר יישארו בקרן ולא יועברו ליורשיו. זאת, כאשר הנפטר לא בחר תקופת הבטחה (היינו העמית זכאי לקצבה עד סוף חייו ללא מגבלת זמן). בנסיבות אלו, יתרת החיסכון שנותרה בקרן הפנסיה לזכות הנפטר, תסופח למאזן האקטוארי בקרן הפנסיה. ובלבד שהנפטר לא השאיר אחריו אלמנה ו/או קבע שילדיו היתומים (מתחת לגיל 21) יקבלו את תשלומי החיסכון שנותר. תקנון הקרן קובע מצבים, בהם כספי הפנסיה שנצברו יועברו לשאירים באמצעות קצבה. כדלהלן:

- שאירים – בן/בת זוג או יתומים (ילדים מתחת לגיל 21).

- מוטבים – העמית או הפנסיונר יכול לקבוע כי בהיעדר שאירים, המוטב יהיה זכאי לאחר פטירתו לזכויות המוקנות למוטבים בהתאם לתקנון. זאת עליו למסור בהודעה לחברה המנהלת את קרנו.

במקרה של פטירת העמית, סדר הזכאות לכספי הקרן שנצברו הינו: שאירים, מוטבים, יורשים.

- יתום – ילדו של עמית או פנסיונר שנפטר, אשר פנסיית הזקנה חושבה בהתאם לנתוניו. לרבות ילד שאומץ כדין ו/או ילד חורג ובלבד שהוכחה תלותו בפרנסתו של העמית/פנסיונר (לפי הקריטריונים שמציבה החברה המנהלת) במשך 12 החודשים שקדמו למותו. זאת, כל עוד לא מלאו לו 21 שנים או לחלופין הוכחה מוגבלות פיסית/מנטלית.

גובה פנסיית השאירים:

חישוב תשלומי הפנסיה נעשה שונה עבור מבוטח פעיל ומבוטח שאינו פעיל:

למבוטח פעיל (עמית המפקיד תשלום דמי גמולים באופן שוטף לקרן או בעל כיסוי ביטוחי) - גובה פנסיית השאירים נגזרת מהיקף הכיסוי הביטוחי שנקבע במקרה של מוות. גובה הכיסוי הביטוחי נקבע על-פי השכר שממנו הופקדו כספי הקרן, גיל ההצטרפות לתוכנית ומסלול הביטוח הפנסיוני בו בחר המבוטח.

בשום מקרה לא יקטן הערך הנוכחי של תשלומי פנסיית השארים של מבוטח פעיל מסכום החיסכון שבחשבונו במועד הפטירה.

למבוטח שאינו פעיל (עמית שהפסיק את תשלום דמי הגמולים לקרן למשך 3 חודשים ומעלה) - לא נרכש ביטוח למקרה מוות ולכן יקבלו שאריו פנסיה הנגזרת מסכום החיסכון שנצבר בחשבונו.

פנסיית השאירים המינימלית המוגדרת בתקנון הינה 4% מהשכר הממוצע במשק.

מוות טרם הפרישה לפנסיה:

עם מותו של עמית פעיל בקרן הפנסיה, תוענק קצבה חודשית מהקרן לשאריו. לאחר מותו, תוענק לבן/בת הזוג קצבה לכל החיים ואילו ליתומים תוענק קצבה עד גיל 21 שנים. הקצבה החודשית, מחושבת על-פי השכר שהפקיד העמית לקרן הפנסיה וכן המסלול הביטוחי בו בחר. אי לזאת, חשוב לבחון מהו אחוז הכיסוי הביטוחי של העמית בקרן הפנסיה. היה והעמית חסך סכום כסף הגבוה מסכום הקצבאות שעל קרן הפנסיה לשלם, תגדיל הקרן את הקצבה החודשית של כל אחד מהשאירים כך שיוענק סך כל הסכום שצבר העמית.

באם העמית אינו פעיל בקרן הפנסיה, תעניק הקרן קצבה חודשית לבן/בת הזוג בלבד, אשר תחושב לפי חלוקת כל הסכום אותו צבר העמית במקדם המורכב משנת הלידה של בן/בת הזוג. דהיינו, גם בנסיבות כאלו לא ייוותרו כספים בקרן הפנסיה לאחר מות העמית. חשוב לזכור כי בכל מקרה מוות של עמית בעל שאירים, השאירים אינם יכולים למשוך את הכספים מקרן הפנסיה כסכום חד-פעמי, אלא אם כן הם אינם זכאים לפנסיית שאירים.

לעמית בקרן הפנסיה אפשרות לקבוע מוטבים שאליהם יועברו כספיו לאחר מותו. עליו להגדיר את אחוזי חלוקת הכספים שנצברו בקרן, ובהתאם לכך כל מוטב יקבל את חלקו כתשלום חד-פעמי.

אם לעמית אין בן/בת זוג או ילדים וכן לא קבע מוטבים, שלהם תוענק הקצבה, הכסף יועבר ליורשים. ברם, בהיעדר שאירים, מוטבים או יורשים, יצורף הסכום העומד להחזר למאזן האקטוארי של קרן הפנסיה.

מותו של פנסיונר:

תקופת הבטחה בקרן פנסיה משמעה, קבלת פנסיית זקנה על בסיס הבטחת תקופת תשלום קבועה מראש.

במועד הפרישה לפנסיה, בוחר הפנסיונר את מסלול הפרישה הכדאי לו. מסלול המורכב ממצבו המשפחתי (נשוי, גרוש, רווק או אלמן), גיל בן/בת הזוג, ותקופת ההבטחה אותה בחר (תקופת תשלום בת 60, 120, 180 או 240 חודשים). הואיל והפנסיונר לא בחר תקופת הבטחה (היינו, זכאי לקצבה עד סוף חייו ללא מגבלת זמן) ונפטר, יתרת הכספים הנותרים בקרן יסופחו למאזן האקטוארי בקרן הפנסיה. אם לפנסיונר ישנם שאירים, תשלומי הקצבה כדלהלן: האלמנה – תקבל קצבת שאירים עד סוף חייה, אף אם נישאה שוב. היתומים (עד גיל 21) – יקבלו תשלומים ובלבד שהפנסיונר קבע את זכאותם לתשלומים והגדיר את אחוזי הזכאות מבעוד מועד.

על מנת למנוע מצב בו הפנסיונר שאינו נשוי הולך לעולמו לאחר פרישתו וכל כספו מועבר לנכסי קרן הפנסיה, יש לבחור תקופת הבטחה. במידה והפנסיונר ילך לעולמו במהלך תקופת ההבטחה, השאירים או, לחלופין, יורשיו יקבלו את יתרת הקצבאות שנותרה עד לתום תקופת ההבטחה כתשלום חד פעמי. יתרה מזאת, לאחר תום תקופת ההבטחה, שאירים יקבלו פנסיית שאירים (במידה והם זכאים לה) – לבן/בת זוג תוענק לכל החיים וליתומים תוענק הקצבה עד גיל 21, כאמור.

כספי הפנסיה – משיכה:

משיכת כספי הפנסיה בסכום אחד אפשרית לאחר תשלום מס. לחלופין, ניתן למשוך חלק מכספי הפנסיה באמצעות היוון. קיימות שיטות היוון עליהם אכתוב במאמרי הבא. על כל פנים, פעולת היוון היא פעולה של חישוב כספי הפנסיה הצפויים להתקבל כיום (בהווה) או אשר אמורים להתקבל בעתיד. במילים אחרות, חישוב הערך הנוכחי של סכום כספי הפנסיה, אשר היו אמורים להתקבל בעתיד.

הערה:  המידע המוצג במאמר הינו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים. רק הוראות החוק, הפסיקה או הוראות המוסד המטפל, מחייבות וקובעות.

הכותב: ד"ר איתמר כוכבי, הינו מרצה בפקולטה הנדסת תעשייה וניהול בטכניון בחיפה כ-20 שנה, בקורסים חשבונאות ניהולית מתקדמת ובקרת עלויות. כמו כן, מרצה באוניברסיטת חיפה, בפקולטה לניהול – מנהל עסקים, לתואר MBA, בקורס "עקרונות החשבונאות".

ד"ר מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה. Dr. Faculty of  Law, University of Haifa, ISRAEL.

במקצועו רואה חשבון וכלכלן (כ-23 שנה), וכן עורך דין. בעל משרד עריכת דין (רואה חשבון), בקריית הממשלה בחיפה. תחום התמחותו דיני מיסים, משפט מסחרי ודיני עבודה.

מחבר הספר: "רווחה בעולם קפיטליסטי" Welfare in a Capitalist World, אשר יצא לאור בהוצאת ספריית גלובס.

מיקום המשרד: קריית הממשלה פל ים  7, חיפה, טל: 8621350- 04, פקס: 8621349- 04, פל': 5443671- 050

e-mail: cpa-adv-itamar@bezeqint.net

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

 הכותב הינו מרצה בפקולטה הנדסת תעשייה וניהול במקצועות חשבונאות ניהולית מתקדמת ובקרת עלויות למעלה מ-15 שנה, וד"ר מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה.

(PhD ) Faculty of Law, University of Haifa, ISRAEL     [רואה חשבון(כלכלן)-כוכבי איתמר (C.P.A.)]

מחבר הספר: "רווחה בעולם קפיטליסטי" Welfare in a Capitalist World, אשר יצא לאור בהוצאת ספריית גלובס.

משרד עורך דין, קריית הממשלה פל ים 7, חיפה,טל: 8621350- 04, פקס:8621349- 04, פל': 050-5443671

cpa-adv-itamar@bezeqint.net

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת איתמר כוכבי

מאת: איתמר כוכבידיני משפחה11/05/211666 צפיות
הורים מעוניינים להבטיח את כספם באמצעות החתמת הילד/ה ובן/בת זוגו על הסכם הלוואה, במסגרתו הם יתחייבו להחזיר את הכספים עם גירושיהם או חתימה על הסכם ממון של ילדיהם עם בן/בת הזוג.

מאת: איתמר כוכבידיני משפחה11/05/211481 צפיות
עשרת התנאים אשר הורים יכולים להציב לילדיהם או אף לילדם ובת/בן הזוג המתגוררים בדירה, שההורים רכשו והעניקו במתנה לילדיהם (או הבטחת כספים שהעניקו), המשתנים בהתאם לנסיבות המקרה כדלהלן:

מאת: איתמר כוכבידיני מיסים30/12/201248 צפיות
בית המשפט השלום, גזר על מהנדס כימיה, במסגרת הסדר טיעון; הטלת עונש - 33 חודשי מאסר בפועל וקנס בגובה חצי מיליון שקלים, זאת בנוסף ובכפוף לתשלום כל המס, בגין ההכנסה שהושמטה -38 מיליון. המהנדס הורשע בהעלמת הכנסות של 38 מיליון שקלים בחשבונות בנק UBS בשוויץ, לאחר שמכר את חלקו בחברה שהיה שותף בבעלותה ברומניה. המהנדס הודה בהשמטת ההכנסה בסך 38 מיליון ₪.

מאת: איתמר כוכבידיני מיסים30/12/201268 צפיות
בשבועות האחרונים, הופיעו או התקשרו למשרדי, אזרחים ישראלים תמימים ומזדמנים, המחזיקים מטבעות דיגיטליים, בעיקר ביטקוין. להפתעתם, הללו התבקשו על ידי מחלקת המודיעין של רשות המסים, למלא טפסים הדורשים מהם גילוי מלא על נכסיהם והמס בהתאם. האזרח צריך למלא את הטופס, תוך ציון הנכסים אותם הוא מחזיק בארץ ובחו"ל. השאלות המופנות לאותם אזרחים הינן כלליות, תוך בקשה להצהרה על נכסים. רשות המיסים מכוונת לנכסי הביטקוין, מאחר ואלה הם נכסיהם העיקריים של מקבלי טפסי ההצהרה.

מאת: איתמר כוכבידיני מיסים26/10/201513 צפיות
חוקי המס בישראל קובעים, כי מתנות פטורות ממס וזאת כל עוד הן ניתנו בתום לב. אולם, פסק דין תקדימי מחייב בבית המשפט העליון מיום 18 באוקטובר 2020, קבע כי הכנסות הרב – המערער, נכנסות בגדר סעיף 2(1) בפקודת מס הכנסה המחייב במס "השתכרות או רווח מכל עסק או משלח יד שעסקו בו תקופת זמן כלשהיא". המשמעות של הפסיקה המחייבת שהתקבלה בבית המשפט העליון הינה, שמעתה ואילך, ידוענים, מקובלים ולמעשה כל אדם בעל פרופיל חברתי – ציבורי – תקשורתי גבוה, צריך לדווח על שווי המתנות שלו, וכן – גם מחתונות ואירועים משמחים אחרים

מאת: איתמר כוכבידיני מיסים10/09/201153 צפיות
בימים אלה – חודש דצמבר 2016, הופיעו במשרדי, סידרה חדשה של אזרחים תמימים ומזדמנים אשר להפתעתם התבקשו על ידי רשות המיסים להסביר את מקורות הכנסתם בגין: נסיעות לחו"ל, ריבוי דירות, דירות יוקרה, רכבי יוקרה.

מאת: איתמר כוכביחוק ומשפט - כללי10/09/201335 צפיות
תַּם עִדַּן הַסּוֹדִיּוֹת הַבַּנְקָאִית בִּשְׁוַויְץ בְּעִקְבוֹת הֶסְכֵּם חִלּוּפֵי מֵידַע אוֹטוֹמָטִיִּים

מאמרים נוספים בנושא חוק ומשפט - כללי

מאת: אדיר בנימיניחוק ומשפט - כללי25/06/232097 צפיות
ההנחה שבדרך כלל החזקים הם אלו שגוברים על החלשים מהם, גורמת לכך שכאשר הגורם החלש יותר זוכה למעט צדק, הדבר מעניק לנו תחושה של עדנה מסוימת. לכן נדמה ששמענו לא מעט סיפורים בהם הודות להתערבות חיצונית זוכה הגורם הנפגע לצדק מסוים, או לכל הפחות מסופר כי הגורם שעשה את מעשה העוולה נענש על כך.

מאת: בנימין קלינגרחוק ומשפט - כללי19/08/212247 צפיות
https://www.tel-aviv.gov.il/Residents/Construction/DocLib1/%D7%A8%D7%A9%D7%99%D7%9E%D7%AA%20%D7%9E%D7%91%D7%A0%D7%99%D7%9D%20%D7%9E%D7%A1%D7%95%D7%9B%D7%A0%D7%99%D7%9D%20%D7%A4%D7%A2%D7%99%D7%9C%D7%99%D7%9D.pdf

מאת: בנימין קלינגרחוק ומשפט - כללי19/06/212119 צפיות
מדיניות אכיפת עבירות תכנון ובניה – הרשות לאכיפה במקרקעין מדיניות אכיפה הינה כלי מרכזי הנתון בתחום האכיפה באמצעותו מבטיח הגוף האוכף למקד את משאביו המוגבלים בעבירות המשמעותיות ביותר ובאופן האפקטיבי ביותר. מיקוד משאבי האכיפה לפי סדרי עדיפות קבועים מראש מאפשר הגברת אפקטיביות האכיפה באמצעות פעילות יזומה, צמצום המשאבים המופנים כלפי עבירות בעלות ערך נמוך יותר, והבטחת השוויון באכיפה. יובהר, כי מדיניות אכיפה היא מסמך המתווה את הדרך אך אינו מסמך מחייב, שלא מאפשר בחינה מחודשת, עדכון וסטייה ממנו במקרים שיש לכך הצדקה.

מאת: רוני הכהןחוק ומשפט - כללי28/01/211801 צפיות
על מנת להבין מדוע אדם ניגש על מנת לבצע תרגום של תעודות ומסמכים רשמיים מסוימים צריכים להבין את התהליכים שאותם עוברים אנשים ברחבי העולם כולו.

מאת: רוני הכהןחוק ומשפט - כללי15/01/211382 צפיות
מתי נדרש לפעולה של תרגום עבור תעודת לידה?

מאת: בנימין קלינגרחוק ומשפט - כללי13/12/201981 צפיות
הרשויות ממשיכות בקצב רב בהוצאת צווי הריסה. מאמר שכדאי לקרוא אם ביצעת חריגות בניה , ביקרו או רוצים לבקר בנכס מטעם הפיקוח על הבניה/ הוועדה לתכנון ובניה או שכבר הוזמנת לשימוע או אולי כבר קיבלת צו הריסה. המאמר מיועד לכל העוסקים בתחום. עורכי דין, שמאים, מהנדסים, קבלנים, וועדי בתים, אדריכלים, מפקחי בניה ועוד.

מאת: עופר שלוחוק ומשפט - כללי08/10/201686 צפיות
הסכם מייסדים מוצלח בחברות סטארט אפ

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica