ניהול של חשבונות בנק ממוספרים היה בעבר פרקטיקה מקובלת בשוויץ. עד היום קיימים חשבונות בנק היסטוריים ללא ציון שמות אלא עם מספרים המאפשרים זיהוי. אלא שבשנים האחרונות הבנקים בשוויץ פונים לאותם ללקוחות בעלי חשבונות בנק ממוספרים ונוקטים בהליכים שונים הגורמים בסופו של דבר לסגירת החשבונות ו/או לחשיפת השמות.
בהתאם לפרקטיקה בשוויץ, חשבונות הבנק הממוספרים כאמור היו סודיים כלפי חוץ, מבחינה זאת שהבנק לא הנפיק מסמכים שבהם מצוינים פרטי זהות בעל החשבון, וגם בבנק לא ניתן היה להגיע לזהות בעלי החשבון, אלא רק עובדים בודדים בבנק ידעו למי באמת שייכים חשבונות הבנק הממוספרים. להרחבה בנושא חשבונות בנק בחו"ל, ראו: חשבון בנק בחו"ל - מדריך
בעלי חשבונות בנק ממוספרים בשוויץ לא היו מקבלים דואר מהבנקים אלא מגיעים מפעם לפעם לבנק על מנת להתעדכן וגם לקבל דפי חשבון. בחלק מהבנקים בשוויץ היו חדרים עם מגרסות נייר גדולות אשר שימשו את הלקוחות לצורך גריסת דפי הבנק שקיבלו. הפרקטיקה הזאת כבר אינה קיימת, ובנקים רבים בשוויץ דורשים מלקוחות בעלי חשבונות בנק ממוספרים את כתובתם כדי לשלוח להם את דפי הבנק.
גם בישראל קיימת פרקטיקה של חשבונות בנק ממוספרים. בעבר, היו כמה אלפי חשבונות בנק ממוספרים כאלה בישראל, אך בשנים האחרונות חלק גדול מאותן חשבונות בנק נסגרו בעיקר על ידי אזרחי ארצות הברית. הרגולציה בישראל מאפשרת כיום לנהל חשבונות בנק ממוספרים, אך בימים אלה הסוגיה נבחנת מחדש על ידי הפיקוח על הבנקים.
סעיף 18 להוראת ניהול בנקאי תקין מספר 411 מתיר לבנקים להציע ללקוחות לנהל את החשבון ללא ציון שם הבעלים. בהוראת הפיקוח על הבנקים, חשבונות בנק ממוספרים נקראים חשבונות ממוספרים. ההוראה קובעת כי תאגיד בנקאי רשאי לנהל חשבונות ממוספרים כל עוד זהותו האמיתית של הלקוח תהיה ידועה לעובדי בבנק, ובתנאי שהבנק יאפשר לביקורת הפנימית ולרשויות הפיקוח להיחשף לזהות האמיתית של בעלי החשבונות הללו.
חשבונות בנק ממוספרים מהווים עבור הרשויות אינדיקציה לכך שמדובר בלקוח אשר עשוי להחזיק בכספים בלתי־מדווחים. הרשויות בארצות הברית ידעו זאת, ובחקירות שהן ניהלו נגד בנקים בשוויץ וגם נגד מספר בנקים ישראליים אשר סייעו ללקוחות להעלים מסים הן דרשו מהבנקים קודם כל את רשימת הלקוחות שניהלו חשבונות בנק ממוספרים, וכן את אלה שביקשו מהבנק לא לשלוח דברי דואר. אלה פעולות המהוות דגל אדום שהרשויות זיהו כמה שעשוי להעיד כי מדובר בלקוח אשר אינו מדווח על כספים בחשבון הבנק.
לקוחות ישראליים של בנקים בשוויץ אשר מחזיקים חשבונות בנק ממוספרים נדרשים כיום על ידי הבנקים לאשר כי החשבון מדווח לרשות המסים, ו/או שבעלי החשבון החלו בהליך של גילוי מרצון. להרחבה בנושא גילוי מרצון, ראו: גילוי מרצון - מדריך ליישום ההוראות.
ניתן לקבוע פגישה עם עורך דין מיסים בהתראה קצרה
אין לראות באמור לעיל כתחליף לחוות דעת משפטית ו/או לייעוץ משפטי