חפש מאמרים:
שלום אורח
18.11.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

יסוד גמירות הדעת בדיני החוזים - סובייקטיביות ואובייקטיביות כאחד

מאת: ערן שלזינגרדיני חוזים09/01/20092551 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק

יסוד גמירות הדעת

הוגדר בפס"ד רבינאי כיסוד המנטאלי. השאלה הגדולה לגבי יסוד גמירות הדעת היא אחרי איזו רמה של גמירות דעת אנו מנסים להתחקות? גמירות דעת סובייקטיבית שבלב או גמירות דעת אובייקטיבית.

דוגמאות:

•-          בפס"ד רוזנר נ' מגן דוד אדום מישהו קנה כרטיסי הגרלה של מגן דוד אדום, רוזנר קיבל את כרטיסיו אך לא שילם במועד, לאחר שראה שמספריו עלו בגורל הוא משלם ומבקש את הפרס. מגן דוד טוען שהחוזה לא נכרת כי הוא מקבל את ההצעה לאחר שהיא פקעה-לפי סעיף 9 מדובר בהצעה חדשה. טענתו היא סובייקטיבית שהוא התכוון לשלם אך שכח, וכי סובייקטיבית הוא גמר בדעתו לשלם להם ולא הסתכל כלל שמספריו הם הזוכים, בליבו קיבל את ההצעה.

•-          בפס"ד לופו- גברת שחתמה 42 פעמים על הסכם המשכנתא ונתנה אמון מלא בבעלה, הבנק טוען שיש סוג של אינדיקציה שגמרת בדעתך להסכים (חתימה לפי סעיף 2 ו-5 לא נזכרת כיסודות הכריתה, היא רק אינדיקציה לגמירות הדעת). היא מנסה לשכנע את ביהמ"ש שסובייקטיבית היא לא רצתה את החוזה ולא באמת גמרה בדעתה (לא חבשה משקפיה).

•-          בפס"ד LUCY 1954- ללוסי חווה ושכן שלו רצה לקנות אותה אך לוסי לא הסכים. בערב חג המולד הם שותים אלכוהול ומתבדחים, השכן אומר לו תמכור את החווה ולוסי מתבדח וכותב על מפית שימכור. למחרת היום טוען השכן שנעשה חוזה. אותו לוסי טוען שלא גמר בדעתו.

מה גובר - האם גמירות הדעת היא סובייקטיביות או אובייקטיביות?

למה סובייקטיבי? - אם מאמינים בצורה אמיתית שחוזה הוא כלי לרצון הפרט ולכן הוא יאכף משפטית, אז חייבים לדגול בגישה זו. מי שבאמת מאמין בחופש החוזים וברצון הפרט, חייב לתמוך במבחן הסובייקטיבי לגמירות הדעת מאחר שהוא מבטא נאמנה את רצון הצדדים האמיתי/שבלב. זה המבחן הנכון מבחינה אידיאליסטית.

למה אובייקטיבי? - אם נאמר שמדובר ברצון הצדדים אז יש לבחור במבחן הסובייקטיבי כדי להגשים את רצון הצדדים אבל התוצאה תהיה שהרבה חוזים בכלל לא יכרתו כי נדירים המקרים שבדיוק באותו זמן שני הצדדים מסכימים באותו רגע. המבחן האובייקטיבי בא לקדם את אינטרס ההסתמכות של הזולת והציבור. אם נתמוך בו, זה ייקל לנו על וודאות משפטית, כי לביהמ"ש הרבה יותר קל לחלץ הסכמות כפי שזה נראה לאדם החיצוני, במקום לבקש עדויות ולנסות להבין מה בדיוק היה שם. המבחן האובייקטיבי נתמך גם בהצדקה נוספת: להטיל את הסיכון על מי שיצר את הסיכון, למקם את האחריות על יוצר הסיכון. מקדם את הרעיון של יציבות, וודאות וסופיות העסקה.

לכן המבחן המקובל בפסיקה הוא המבחן האובייקטיבי לגמירות הדעת. המילה "מעידה" (סע' 2 ו- 5) מראה שהמחוקק נוטה למבחן האובייקטיבי, אבל זה בניגוד לטיעון הרצוני.

במידה והמבחן האובייקטיבי יהיה המבחן - יש מחיר כבד -  מאחר ואנשים יכנסו לחוזים כאשר באמת ובתמים הם לא ממש רוצים בהם. אבל בישראל, הפסיקה מראה שהמבחן האובייקטיבי הוא זה שתקף לרוב. השופט אור בפס"ד בוני הנגב מגדיר זאת: "מבחן גמירות הדעת הוא מבחן חיצוני של ההצהרה, הוא לא מבחן פנימי של הכוונה". עם זאת חלה כעת טרנספורמציה לכיוון הכוונות הסובייקטיביות של הצדדים.

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:
 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת ערן שלזינגר

מאת: ערן שלזינגרעסקים קטנים ובינוניים17/08/101798 צפיות
מעבר דירה הינו תהליך מורכב שבו משותפים הרבה גורמים כגון חברת ההובלה, ניקיון המקום אליו עוברים, הכנה מוקדמת של החפצים אותם רוצים להעביר ועוד... במאמר קצר זה נפרוש את היריעה על חלק האריזה לקראת המעבר ומהם הדברים שיש לשים אליהם לב בזמן מעבר דירה, בית או משרד.

מאת: ערן שלזינגרעיצוב פנים17/06/1012171 צפיות
קניית דלתות חדשות לבית (חדש, שיפוץ, סתם לכיף) זה עסק לא פשוט – גם מבחינה תקציבית וגם מבחינת הבחירה הנכונה. לרוב אנשים אשר בוחרים ורוכשים דלתות, בעיקר דלתות פנים, ירכשו מספר פריטים ולא דלת אחת ויחידה. על כן קניות של דלתות יכולה לצאת עסק לא זול בכלל – על כן יש לנו מבצעים משתלמים שיקלו מאוד בעול.

מאת: ערן שלזינגרמוסדות שלטון08/02/092309 צפיות
על פי הצעת החוק , בכדי להימנע משחיתות או פעולות אינטרסנטיות שונות של בעלי תפקידים ציבוריים המחליטים להמיר את תפקידם לתפקידים אחרים מאותו התחום, ללא תקופת המתנה, יקבע פרק זמן סביר על פי חוק שבו לא יוכל אדם לעבוד בתפקיד זה. הצעת החוק מתייחסת לתקופת הצינון בתפקידים בעלי משקל ציבורי כבד- נשיא המדינה ומבקר המדינה, שאליהם מתחייסים חוקי יסוד (חוק יסוד: נשיא המדינה וחוק יסוד:מבקר המדינה), אשר מפרטים את מהות התפקידים, תוכנם ופרטים טכניים לגביהם כמו משך תקופת הכהונה, מי ראשי לכהן בתפקידים אלה וכו'..

מאת: ערן שלזינגרמדעי המדינה11/01/0929211 צפיות
המודל האלגנטי ונהיר ביותר. במידה רבה הוא עוקף את הצורך לדעת מה נמצא בתודעת האנשים, מהם מניעיהם האישיים והבירוקטיים שלהם. מודל זה מתבסס על ההנחה שמקבלי ההחלטות בצורה רציונאלית בקבלת החלטות וההתייחסות של המודל היא למצבי החלטה אסטרטגיים. מצבים בהם ההחלטות תלויי גומלין - אינטראקציה אסטרטגית - תוצאות ההחלטה של מקבל ההחלטות תלויות גם במה שיריבו יעשה (אין אדם שהוא אי או דילמת האסירים). מצב זה מחיב בשלבי קבלת ההחלטות את ההתנהגות האפשרית הסבירה של היריב.

מאת: ערן שלזינגרחוק ומנהל09/01/095391 צפיות
מהו עקרון חוקיות המנהל? כאשר אנו מדברים על הבסיס של המשפט המנהלי אנו נדבר על שאלת הסמכות, שאלת הפרוצדורה המנהלית ושאלת שיקול הדעת של הרשות. עקרון החוקיות (אשר נוגע לשאלת הסמכות) הוא העקרון היסודי ביותר של המשפט המנהלי והמשמעות שלו היא שהרשות המנהלית מוסמכת לעשות אך ורק פעולות שהחוק הסמיך אותה לעשותם.

מאת: ערן שלזינגרבחירות07/01/099881 צפיות
מפלגה מבקשת ומאמינה בצורך לשקף את הציבור. היא יודעת שקשה לה להפיק זאת במע' בחירות רגילה. היא יוצרת הפלייה מכוונת בין מתמודדים, הפלייה מתקנת כדי להגיע למיקסום שיקוף הציבור. היא מתכננת לה שדרוג לאנשים הבאים ממקומות שאינם מרכזיים בחברה, בגיאוגרפיית המדינה וכו'. טכניקה זו מאומצת גם ברמה הארצית שלעיתים יש מדינות הקובעות שחלק מנבחרי הציבור יבואו מפלגים מסוימים בחברה - שיטות ממשל עם כמה ראשי פרלמנט שייבחרו ע"י אנשי האזור.

מאת: ערן שלזינגרמוסיקה07/01/092800 צפיות
מהלך המאה ה-18 החלו לצוץ במקומות שונים באירופה ובעיקר בנאפולי וונציה אופרות קצרות קומיות הדומות לקומדיה דל ארטה המשקפות את חיי היום יום האמיתיים, אופרות אלו היו בד"כ קצרות למדי, בערך ה- 40 דק, אשר היו מבוצעות לעיתים אף בין מערכות של אופרות רציניות ובהן היה מס' קטן של דמויות ותזמורות, כמו כן גם השפה המוסיקאלית הייתה שונה במקצת. במהלך המחצית השנייה של המאה ה-18 התחיל תהליך של שילוב בין האופרות הקומיות הקצרות לאופרות הרציניות. כך, עם הזמן, בשל דרישות גם מצד הקהל וגם מצד תיאורטיקנים למשהו שונה המשלב

מאמרים נוספים בנושא דיני חוזים

מאת: אבי דוידידיני חוזים23/12/181414 צפיות
מה עתיד להתרחש בפגישה אצל נוטריון וכיצד כדאי להתכונן על מנת להשלים את כל הנדרש במהרה.

מאת: רוני הכהןדיני חוזים16/04/181695 צפיות
האם זה דבר שנחשב בתור יתרון או רק רעה חולה שצריכים להוציא מן החברה? קראו הלאה.

מאת: רוי ורלדיני חוזים23/10/171698 צפיות
Financing a home can be made more difficult when your credit score is low. FHA loans might be a good option to consider in these circumstances, because the federal government guarantees them.FHA loans can even work when a borrower doesn't have the money to make a down payment or closing costs.

מאת: רוי ורלדיני חוזים28/10/161868 צפיות
This article is going to prepare you to start. Check out the helpful hints below and get the advice you read. Make sure that you have good landing pages. Landing pages for specific ads are better than linking to the general website. This is because you are giving them just what they want. If you provide a contact form as well, it will certainly help generate leads.

מאת: elichai rubinדיני חוזים06/07/162194 צפיות
הזוגיות בימינו מוכרת ומקובלת היום גם כשותפות כלכלית לכל דבר. ככזאת, היא חייבת להיות מנוסחת לא רק בחוזה האהבה הנחתם בנישואים, אם כי גם בדמות הסכם ממון תקף שמסדיר שותפות זו מבחינה משפטית. הסכם המון מיועד לא רק למי שיש לו יותר מהשני, אלא גם למי שבא עם פחות רכוש חומרי אבל חלקו בשותפות הזאת לחיים שווה באותה מידה.

מאת: נועם קוריס משרד עורכי דיןדיני חוזים08/11/153416 צפיות
כל מה שרצית לדעת על המחאות זכות מאת עו"ד נועם קוריס, הסבר על הדין המצוי בענייני המחאות זכות לפי חוק המחאת חיובים

מאת: איתמר כוכבידיני חוזים28/07/152473 צפיות
חוזה הינו הסכם בעל תוקף משפטי, הנובע ממפגש רצונות בין מספר צדדים כשירים בעסקה, הכולל התחייבויות משפטיות. העיקרון המנחה בדיני החוזים הוא שככלל הסכמים יש לכבד.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica