נוטריונים הם עורכי דין בעלי ותק של עשר שנים לפחות המוכרים על ידי לשכת עורכי הדין. לא כל עורך דין הוא נוטריון אך ההפך הוא הנכון. על הנוטריון להכיר את מערכת המשפט ולהתמקצע בה. עליו להכיר את התהליכים והנהלים שבמערכות האלו כמו את כף ידו. הנוטריון נותן תוקף למשפטי לחוזים ולהסכמים שאתה מעורב בהם: הוא מאמת ומאשר את האמינות שלך מול הבירוקרטיה של המוסדות המשפטיים. אז מתי תצטרך אישור נוטריון?
אישורים נוטריוניים- אישור הכרחי
אישורים נוטריוניים הם אישורים שמעידים על האותנטיות של המסמך; למשל, שהחתימות על גבי המסמך נחתמו על ידי החותמים המוצהרים שעשו זאת. מסמך שנהנה מחתימת אישור נוטריון יכול להוות ראיה בבית המשפט שאין צורך לאשש אותה בעזרת ראיות נוספות. הנוטריון עצמו מהווה מאין רשות שופטת בפני עצמו: ברשותו לאשר הסכם ממון בין בני זוג וואף לערוך צוואה.
מהי חשיבות האישור הנוטריוני?
לאישור נוטריוני יש משקל רב מבחינה משפטית ופורמאלית: נוטריוון הוא עורך דין מוסמך בעל ותק שאפשר להסתמך עליו. בנוסף, החשיבות של הנוטריון מושפעת גם כן מהיוקרתיות שזוכה לה המוסד הנוטריוני מבין המוסדות הקשורים למערכת המשפט בארץ ובעולם. במידה וחתמת על מסמך כלשהו או חוזה בנוכחותו של נוטריון, והוא אושר על ידיו, לא תוכל לחזור בך מהחתימה. זכות נוספת שיש לנוטריונים היא תרגום של מסמכים משפות זרות הקשורים לדיני משפט, לעברית, וגם תרגום דין עברי, לשפה זרה.
פיקוח על המוסד הנוטריוני
בשל הכללים הנוקשים שבזכותם נוטריונים זוכים לקבל את מעמדם (מעבר לעורכי דין מקצועיים), ובשל כללי האתיקה הרבים החלים עליהם, כמעט ולא נתקלים בהפרת יושרה של נוטריונים. מערכת המשפט נמצאת בפיקוח מתמיד על המוסד, והוא בעל סמכות לשפוט אותו.