הסכם FATCA בין ישראל לארצות הברית מסדיר את העברת המידע לרשות המס של ארה"ב ה-IRS, באמצעות רשות המסים, אשר תקבל את המידע מהגופים הפיננסיים בישראל. המידע שיימסר יכלול פרטים אודות חשבונות בנק המוחזקים בישראל בידי "אדם אמריקאי" או בידי ישות משפטית שלאמריקאים יש בה החזקה מהותית. בנוסף, הסכם FATCA מאפשר לרשות המס של ארה"ב לדווח על הכנסות בחשבונות של תושבי ישראל בארה"ב.
ההסכם הוא תולדה של הוראות ה- Foreign Accounts Tax Compliance Act (סעיפים 1471 עד 1474 ב-Internal Revenue Code), שנחקק בארצות הברית וחל על כלל הגופים הפיננסיים שאינם אמריקנים, והוא מביא בחשבון גם את הוראות סעיף 29 לאמנת המס בין ישראל לארצות הברית.
נספח I להסכם ה-FATCA כולל הוראות למוסדות הפיננסיים כיצד לבצע בדיקות לזיהוי החשבונות לגביהם יש להעביר מידע. נספח II להסכם ה-FATCA כולל את רשימת הגופים והחשבונות הפטורים מדיווח. הסכם ה-FATCA נדרש, בין היתר, לאור העובדה כי מוסדות פיננסיים בישראל, לרבות בנקים, התקשו ליישם את החקיקה והרגולציה המורכבת אשר נכפו עליהם על ידי הרשויות בארצות הברית, שכן החקיקה והרגולציה האמריקאית בעניין זה יצרו קשיי יישום משפטיים וחוקתיים בישראל.
המועד הראשון להעברת המידע לארה"ב על פי הסכם ה-FATCA הוא סוף ספטמבר 2015. העברת המידע הראשונה תכלול נתונים לגבי מחזיקי חשבונות אמריקאים והיתרות בחשבונותיהם לסוף שנת 2014. רשות המסים צפויה לחתום בקרוב על הסכם עם רשות המס של ארה"ב לשם הסדרת הנהלים וההיבטים הטכניים לחילופי המידע. עם זאת, הסכם ה-FATCA עדיין לא נכנס לתוקף ואין בשלב זה חובה חוקית של המוסדות הפיננסיים לביצוע הליכי זיהוי כאמור להלן.
מוסד פיננסי מדווח חייב לנקוט בהליך של דיו-דיליג'נס, בהתאם להוראות הסכם ה-FATCA, ביחס לחשבונות הבנק שהוא מנהל במטרה לאתר בעלי חשבון הנחשבים כ"אדם אמריקאי". מדובר בעיקרון באזרחי ארצות הברית, תושבי ארצות הברית, חברות שהוקמו תחת דיני ארצות הברית, נאמנויות בתנאים מסוימים, וכן לגבי נכסים פיננסיים המוחזקים בידי ישויות משפטיות שיש בהן לאמריקנים החזקה מהותית. הליך הדיו-דיליג'נס מתואר בנספח I להסכם ה-FATCA.
מוסד פיננסי ישראלי נדרש לבצע בהתאם להסכם ה-FATCA מספר בדיקות במסגרת הליך של דיו-דיליג'נס, ביחס לכל חשבון בנק, לדוגמא, בדיקת רישומי הבנק על מנת לאתר תיעוד של בעלי חשבון הנחשבים כ"אדם אמריקאי" או תושבי ארצות הברית. הבדיקה הנעשית במחשבי הבנק במסגרת הליך הדיו-דיליג'נס בהתאם להסכם ה-FATCA אמורה להיות בדיקה אלקטרונית, אלא אם נדרשת בדיקה ידנית במסמכים. כך לדוגמא, ביחס לחשבונות בנק שהיתרה בהם עומדת על יותר מ 1,000,000 דולר בתאריך 30 ביוני 2014, נדרשת גם בדיקה ידנית (להבדיל מחיפוש אלקטרוני) במסמכי הבנק, כמו מסמכי פתיחת חשבון.
בהתאם לסעיף 2 להסכם ה-FATCA, מוסד פיננסי ישראלי מחויב לאסוף מידע אודות חשבונות בנק מדווחים, ובכלל זה, שמו וכתובתו של בעלי חשבון הנחשבים כ-US Person, היתרה בחשבון הבנק לסוף שנה, והכנסות ורווחים בחשבון הבנק בתנאים המפורטים בהסכם.
סעיף 3 להסכם ה-FATCA קובע כי כימות ההכנסות וסיווגם יעשה בהתאם להוראות דיני המס בישראל. עוד קובע סעיף 3 להסכם ה-FATCA כי איסוף המידע הבסיסי ייעשה משנת 2014 ואילך, למעט ביחס למידע מורכב שייאסף ויועבר בשנים 2015 ו - 2016.
ראו גם: חשבון בנק בחו"ל - מדריך