מחלקת המודיעין של מס הכנסה שלחה מכתבים רבים לישראלים ובהם דרישה לקבלת מידע על נכסים והכנסות. הנישומים מתבקשים למלא טופס "פרטים אישיים והצהרה על מקורות הכנסה". בעיקרון, רשות המסים מבקשת באמצעות הטופס לברר את מקורות ההכנסה וההון של ישראלים שאינם מגישים דו"חות מס.
הנישומים שקיבלו את המכתב הם לרוב אנשים בעלי מספר דירות או דירה בעלת שווי גבוה במיוחד, אנשים הנוסעים לחו"ל בתדירות רבה, משקיעים הפועלים בשוק ההון בסכומים גדולים, זמרים, אמנים, אנשים שרכשו רכב בסכום של מעל חצי מיליון שקל, משפצי דירות עם תוספות בניה, פעילות בשווקים פתוחים ועוד.
ברשות המסים קיימים 26 משרדי שומה (מס הכנסה) אזוריים, אך גם יחידות ארציות, כמו יחידת חקירות ארצית ויחידת מודיעין ארצי. היחידות הארציות, בניגוד לפקידי השומה, נוקטות במגוון יוזמות לאיתור מעלימי מסים. חטיבת מודיעין וחקירות ברשות המסים אחראית על אכיפת חוקי המסים שבטיפול הרשות, וטיפול בתיקים בהם קיים חשד לביצוע עבירות מס פליליות. החטיבה עוסקת באיסוף החומר המודיעיני, השגת ראיות, גילוי עבירות, והעמדת החומר הנדרש לרשות היחידות המשפטיות. היחידה פועלת בשיתוף פעולה עם רשויות אכיפה אחרות, כגון משטרת ישראל, הרשות לניירות ערך, הרשות לאיסור הלבנת הון במשרד המשפטים.
איסוף המידע נעשה על בסיס תכנית עבודה שנתית העוסקת באיסוף ענפי כלכלה או לפי נושאים וכן על בסיס איסוף מידע פרטני במשרדי השומה, מידע בעילום שם, מידע מעיתונות ארצית ומקומית וכדומה. חלק ניכר מהמידע הנאסף בחטיבת המודיעין בא ממקורות ממוחשבים כאמור לעיל, ועומד לרשות משרדי השומה.
רשות המסים משתמשת גם במודיעין גלוי, ובהקשר זה רשת האינטרנט פותחת בפני יחידת המודיעין אפשרויות רבות להשגת מידע זמין, פשוט ובחינם. זמינות המידע באינטרנט מאפשרת לרשות המסים לדלות מידע לגבי אורח החיים של הנישומים. סטטוס תמים בפייסבוק יכול לספק מידע רב. ראו גם: רשות המסים אוספת מידע מהאינטרנט, וכן- רשות המסים אוספת עליכם מידע
במקרים בהם הנישום לא נענה למכתב ואינו מחזיר את הטופס עם הפרטים הנדרשים, או במקרים בהם אופי המידע מחייב זאת, רשות המסים עשויה לערוך ביקורת חוץ אצל הנישום. מטרת הביקורת הינה איתור הנישום, אימות המידע וקבלת פרטים אישיים ופרטים על עיסוקיו. במקרים בהם מתברר שלנישום הכנסות החייבות בהגשת דו"ח שנתי, יפתח תיק בהתאם.
אם קבלתם את הטופס, ייתכן ויש לרשות המסים מידע על הכנסות לא-מדווחות שלכם. במקרה כזה, הגשת בקשה לגילוי מרצון עשויה להיות בעייתית לאור הוראות הנוהל של רשות המסים לפיה בקשה לגילוי מרצון, צריכה להיות כנה, ולא בעקבות חקירה או בדיקה המתבצעת ע"י רשות המסים ו/או רשות שלטונית, אין מידע קודם בידי רשות המסים או בידי רשות שלטונית אחרת הקשור לגילוי מרצון, לרבות חקירה ומידע בתיקי חברות קשורות או שותף, וכי במשרדי הרשות למסים, לא הוחל בבדיקה במישור האזרחי של התיקים הקשורים לנישומים ו/או לתאגידים ו/או לשותפים שיש להם נגיעה לגילוי מרצון.
לאור האמור, מומלץ לבעלי חשבונות בנק בלתי-מדווחים (לדוגמא, בשוויץ), לפעול בהקדם על מנת להסדיר את הדיווח ותשלומי המסים. במקרים מתאימים יהיה כדאי לשקול פנייה לרשות המסים במסגרת הליך גילוי מרצון.