רשות המסים אוספת מידע רב אודות תושבי ישראל, לדוגמא ממאגר המידע של ביקורת הגבולות, מרשויות מס בחו"ל, וגם מהאינטרנט. רשות המסים מצליבה את המידע שהיא אוספת עם מקורות ההכנסה של תושבי ישראל. להרחבה, ראו: רשות המסים אוספת מידע מהאינטרנט
ברשות המסים מאמינים כי איסוף המידע כאמור וניתוחו יאפשר להצליב אותו מול הנתונים שמדווחים ובכך לאתר הון שחור. רשות המסים מעוניינת לשכור חברה פרטית המתמחה בכריית מידע שיש ביכולתה להיכנס ולהשתמש במאגרי נתונים חופשיים באינטרנט.
החברה הפרטית שתיבחר על ידי רשות המסים תאסוף מידע מהאינטרנט ולאחר שתצליב אותו מול המידע אשר מדווח לרשות המסים, היא תנסה לאתר פערים חריגים בין ההכנסות המדווחות לעסקאות שביצעו תושבי ישראל. כך לדוגמא, אם תושב ישראל רוכש בהיקפים גדולים באתרים באינטרנט, החברה הפרטית תוכל לאתר את העסקאות שביצע. את המידע הזה ניתן יהיה להצליב עם ההכנסות של אותו תושב ולגלות פערים.
ברשות המסים מעוניינים כי פעילות כריית המידע על ידי החברה הפרטית המיועדת תתחיל בתקופה הקרובה. אלא שקיימים בעיות משפטיות רבות בהפעלת התוכנית הזאת ובהסמכת חברה פרטית. לדעתי, אחד המכשולים הגדולים של התוכנית הוא הפוטנציאל הגדול לפגיעה בזכות לפרטיות, שהיא זכות חוקתית מוגנת.
התוכנית הזאת של כריית מידע על ידי חברה פרטית שתיבחר במכרז, מצטרפת ליוזמות נוספות של רשות המסים אשר נועדו לסייע לה לחשוף מקורות הכנסה והון בלתי-מדווחים של תושבי ישראל. מומלץ לתושבי ישראל שיש להם הכנסות או הון בלתי-מדווחים, לפעול בהקדם על מנת להסדיר את הדיווח ותשלומי המסים. כדאי לבחון פנייה לרשות המסים במסגרת הליך גילוי מרצון.
מומלץ לבעלי חשבונות בנק בחו"ל לבחון היטב את חובות הדיווח שלהם לרבות תשלום המסים בישראל. במקרים מתאימים ניתן להגיש בקשה לגילוי מרצון, ובדרך זאת להכשיר את הכספים בחו"ל.
ראו גם: גילוי מרצון - מדריך ליישום ההוראות
נכתב על ידי ד"ר אבי נוב, עו"ד