מדינת ישראל מתכוונת לחתום על האמנה הבינלאומי לחילופי מידע, דבר שישפיע במידה ניכרת על היקף הסודיות הבנקאית. הכוונה לחתום על האמנה הבינלאומית לחילופי מידע עולה מתוך מסמכים רשמיים של מדינת ישראל, בין היתר, החוק בעניין זיהוי בעל חשבון בנק.
רקע כללי
ארגון ה-OECD אישר לאחרונה את נוסח הצהרת השרים של המדינות החברות בארגון לגבי קיום חילופי מידע אוטומטיים. בהתאם לכך, המדינות החברות בארגון ה OECD ובכלל זה מדינת ישראל יקבלו על עצמן ליישם באופן אחיד חילופי מידע אוטומטיים לצורך יישום אמנה בינלאומית לחילופי מידע.
כיום, המדינות החברות בארגון ה- ,OECDלמעט ישראל, חתמו על האמנה האמורה. כאמור, ישראל עתידה לחתום על האמנה לאחר השלמת הליכי החקיקה שיאפשרו את החתימה על האמנה וכניסתה לתוקף בישראל. בהתאם להחלטת ועדת השרים על הרשויות בישראל לפעול במהירות כדי ליישם את חילופי המידע האוטומטיים, בהתאם להנחיות לחילופי מידע שקבע ארגון ה-OECD. ראו גם: חילופי מידע אוטומטיים
זיהוי בעלי חשבון
הזהות בעלי חשבונות בנק נבדקת כיום לצורך חוק איסור הלבנת הון, התש"ס-2000, אך לפי החוק האמור אין סמכות להשתמש במידע שנתקבל אלא לצרכי יישום חוק איסור הלבנת הון. שר האוצר יהיה מוסמך להתקין תקנות שיאפשרו את זיהוי הבעלים של החשבונות בנק, בנוסף לזיהוי שנעשה לפי חוק איסור הלבנת הון, כדי שישראל תוכל לעמוד בהתחייבויותיה לפי הסכמים בינלאומיים שהיא עתידה לחתום עליהם.
ההערכה היא כי צפוי גידול בהכנסות המדינה בטווח הארוך בשל קבלת מידע על הכנסות של תושבי ישראל מחו"ל. רשות המסים מבקשת תוספת של מספר עובדים שיהיו אחראיים על קבלת המידע, עיבודו וקיום ההליכים לחילופי מידע אוטומטיים. לאור הכוונה של הרשויות בישראל לפעול במהירות כדי ליישם את חילופי המידע האוטומטיים, מומלץ לבעלי חשבונות בנק בלתי-מדווחים (לדוגמא, בשוויץ), לפעול בהקדם על מנת להסדיר את הדיווח ותשלומי המסים. רצוי לשקול פנייה לרשות המסים במסגרת הליך גילוי מרצון.