כשאנחנו עוברים לדירה חדשה, לא תמיד אנו חושבים על כיצד השכונה שלנו תיראה או תתנהל בעוד כעשר שנים. בינתיים בכל השנים הללו אנו נהנים ממראה חדיש ומעוצב להפליא של הבניין, משפחות של זוגות צעירים עם ילדים קטנים, וכל זאת לצד טיפוח וניקיון השכונה.
אך כמו כל דבר, אין זה נשאר לנצח, ואנו מוצאים את עצמנו חיים באזור מוזנח, שאף אולי גם התדרדר מהבחינה החברתית שלו. לעתים מצב זה לצערנו יישאר כך, ולעתים ישנה התערבות כלשהי, על ידי גופים חיצוניים. לתהליך זה יש שם - התחדשות עירונית.
התחדשות עירונית הוא השם הרשמי לתהליך בו אזור עירוני נמצא במצב מדורדר כלשהו, אשר בדרך כלל מתקשר להיבט הפיזי שלו, אך יכול להיקשר למשל גם למצב חברתי או כל מצב אחר שהביא לירידה ברמה שלו. לאחר ההתחדשות, אותו אזור עירוני משתקם וחוזר להיות חלק מרקמה עירונית פעילה.
התחדשות עירונית כתהליך יזום
אנו רואים בשנים האחרונות את פרויקט ההתחדשויות העירוניות בכל רחבי הארץ, בעיקר בערים בהן שכונות הקיימות עשרות שנים, אפילו עוד משנות ה - 60 אשר זקוקות לשינוי מאסיבי. דוגמא לכך אנו רואים בעיקר על ידי הרשויות המקומיות ומשרד השיכון, כאשר המטרה היא השימוש בקרקע בצורה יעילה יותר, על מנת להביא לשיפור התשתיות והחזות של מראה הבניין או השכונה המדוברת.
התחדשויות עירוניות בצורה זו ייעשו על ידי מתחמים שהוכרזו והוגדרו על ידי משרד השיכון, ונעשית בדרך כלל בשני אופנים: מסלול פינוי בינוי, בו דיירי הבניין מפונים מבתיהם לתקופה מסוימת, או מסלול עיבוי, בו אין צורך בפינוי התושבים.
התחדשות עירונית כתהליך הקורה בצורה טבעית
אמנם יש צורך בהתערבות של גופים ממשלתיים על מנת להיות זכאים לפרויקט ההתחדשויות העירוניות, אך לעתים נוכל לפעול לכך בעצמנו. בדרך כלל בשכונות ישנות בהן אוכלוסייה צעירה החליפה את האוכלוסייה המזדקנת, נראה בדרך כלל את הרצון לשיפור החיצוני.
דבר זה נקרא מיסוי, והוא המסלול השלישי לצד הפינוי - בינוי והעיבוי. המסלול מיועד לשוק הפרטי, בו יזם או בעל הנכס יפנה לוועדה להתחדשות עירונית לבקש את המלצתה לממשלה למכרז, כאשר באם תאושר, יוענקו לכך הטבות מס למשך כשש שנים.