מידע על חשבון בנק בלתי-מדווח בחו"ל יכול להגיע לרשות המסים בישראל במגוון דרכים, לרבות באמצעות סעיף 26 לאמנות המס. סעיף 26 לאמנת המודל של ה-OECD עומד בפני שינויים מהותיים אשר ישפיעו על אפשרויות החשיפה של חשבונות בנק בלתי-מדווחים בחו"ל. להרחבה, ראו: אמנות המס יחשפו חשבונות בנק בחו"ל
סעיף 26 לאמנות המס מאפשר לרשות המסים בישראל להגיש בקשה לקבלת מידע מהמדינה בה מתנהל חשבון בנק בלתי-מדווח. סעיף 26 מהווה מנגנון אלמנטארי לחילופי מידע בענייני מס בין מדינות. כך לדוגמא, אם ישראלי מחזיק חשבון בנק בלתי-מדווח בשוויץ, רשות המסים יכולה לפנות לרשות המוסמכת בשוויץ בבקשה לקבלת מידע אודות חשבון הבנק.
רשות המסים מחזיקה כיום ברשימות של ישראלים המחזיקים חשבונות בנקים בלתי מדווחים בחו"ל. מדובר במידע שהגיע בין היתר באמצעות סעיף 26 לאמנות למניעת כפל מס. מחלקת המודיעין של רשות המסים אמורה לבדוק את אותם בעלי חשבונות בנק בחו"ל, בעיקר את מקור הכסף וכמובן את ההכנסות של אותם ישראלים מריבית ורווחי הון בשנים שבהם החזיקו בחשבון ולא דיווחו עליו כדין (ראו על כך להלן). במקביל לבדיקות וחקירות שיתבצעו, רשות המסים מתכוונת לפרסם בימים הקרובים נוהל חדש לגילוי מרצון.
סעיף 26 לאמנת המודל של ה-OECD עבר שינויים במהלך השנים האחרונות, במיוחד בשנת 2002, ו-2012. במסגרת התיקונים לאמנת המודל של ה-OECD, אשר אושרו על ידי מועצת הארגון בחודש יולי 2014, נערכו גם שינויים בסעיף 26 לאמנת המודל ובעיקר בפרשנות לסעיף זה. בפסקאות הבאות נדון בדברי הפרשנות החדשים לסעיף 26.
דברי הפרשנות של סעיף 26 לאמנת המודל של ה-OECD מדגישים כי מדינה א' יכולה לקבל מידע בענייני מס ממדינה ב' גם במקרים בהם הפרטים ביחס למידע המבוקש אינם מלאים. הכוונה היא שמדינה אשר מבקשת מידע ביחס לנישום מסוים אינה חייבת לכלול בבקשה את שמו ו/או כתובתו של אותו נישום, אלא היא יכולה להסתפק בפרטים מזהים אחרים, כמפורט בדוגמאות להלן.
רשות המסים בישראל מרכזת כיום מאמצים רבים לאיתור חשבונות בנק בלתי-מדווחים בחו"ל, ולשם כך היא פועלת, בין היתר, באמצעות מנגנון העברת המידע המוסדר בסעיף 26 לאמנת המודל. נראה כי תיקון סעיף 26 ובמיוחד דברי הפרשנות של ארגון ה-OECD יאפשרו לרשות המסים לקבל מידע נרחב על חשבונות בנק בלתי-מדווחים של תושבי ישראל.
לאור האמור, תושב ישראל המחזיק בחשבון בנק בלתי-מדווח בחו"ל נמצא בחשיפה אמיתית להעמדה לדין פלילי. לפיכך, מומלץ לבעלי חשבונות בנק לא-מדווחים לשקול פנייה לרשות המסים בהליך של גילוי מרצון.