ישראלים רבים מחזיקים חשבונות בנק במדינות רבות ובמיוחד בשוויץ, ליכטנשטיין, סינגפור והונג קונג. רשת האינטרנט מאפשרת את ניהול חשבון הבנק, לרבות יצירת קשר עם בנקאי בחו"ל, ללא צורך בביקור בסניף הבנק, כך שאין חשיבות אמיתית למיקום בו מתנהל חשבון הבנק הזר. הקלות של ניהול חשבונות בנק בחו"ל מאפשרת לרבים להפיק רווחים מבלי לשלם מס במדינה בה מנוהל חשבון הבנק, לאור ניצול פטורים ממס בדין המקומי. עם זאת, לאור שינויים שונים המפורטים להלן, ישראלים בעלי חשבונות בנק זרים בוחרים באפשרות של גילוי מרצון.
מדינות רבות בעולם מתקשות לאתר בעלי חשבונות בנק בלתי-מדווחים בחו"ל, וכך התפתחה התפיסה לפיה העברת מידע בין מדינות ושיתופי פעולה בינלאומיים יובילו לפתרון הבעיה. אחד הפתרונות הגלובליים הוא קביעת נורמה בינלאומית לחילופי מידע אוטומטיים. בעניין זה, בתאריך 19 באפריל 2013 במפגש ה G-20, נקבע כי יש לקדם נורמה בינלאומית לחילופי מידע אוטומטיים.
המועצה האירופי של ה-EU קבעה לאחרונה כי יש לאמץ מודל להעברת מידע אוטומטי בענייני מיסים כנורמה בינלאומית מחייבת. בתאריך 20 ביולי 2013 קבוצת ה G-20, קבעה כי יש לאמץ את המודל של ה-OECD בנושא העברת מידע אוטומטי בענייני מסים, כמפורט להלן.
הוועדה לעניינים פיסקאליים בארגון ה-OECD פרסמה לאחרונה מודל לחילופי מידע אוטומטיים בענייני מסים. המודל של ה-OECD כולל "סטנדרט דיווח משותף" (The Common Reporting Standard) המבוסס על ניסיון החקיקה האמריקאית הנקרא- Foreign Account Tax Compliance Act.
העברת מידע אוטומטי בין מדינות באופן יעיל מחייב קביעת נוהל משותף ומקובל הכולל התייחסות לסוגי המידע שמוסדות פיננסיים יחויבו להעביר למדינת התושבות של לקוחותיהם. המידע יכלול בין היתר התייחסות לסוגי הכנסות, כמו ריבית וני"ע. כמו כן המידע יכלול התייחסות לשימוש בתאגידים המשמשים להסוואת הבעלים שביושר של ההון.
הנוהל המקובל שייקבע לצורך העברת מידע אוטומטי יכלול התייחסות לתהליך מיוחד של דיו-דיליג'נס אשר יבוצע על ידי בנקים ברחבי העולם לחשיפת בעלי חשבונות בנק. במסגרת הדיו-דיליג'נס, בנקים ומוסדות פיננסיים יצטרכו לוודא את הפרטים האישיים של הלקוחות שלהם, לרבות מקום מושבם לצרכי מס.
היישום של הנוהל החדש להעברת מידע אוטומטי מחייב נקיטת פעולות משפטיות שונות, לרבות תיקונים בדין הפנימי ובאמנות למניעת כפל מס. כמו כן, היישום של הנוהל החדש מחייב שכל מדינה תקבע בעצמה כללים מחייבים ביחס למוסדות פיננסיים ובעיקר לבנקים, הן ביחס לשלב הדיו-דיליג'נס שנזכר לעיל והן ביחס לאופן העברת המידע למדינות אחרות.
מדינת ישראל חברה בארגון ה-OECD, ולכן צפויים שינויים שונים בדין הפנימי ובאמנות המס. נראה כי מדינת ישראל תאמץ בקרוב את המודל החדש של ה-OECD להעברת מידע אוטומטי. לכך יהיו השלכות על מחזיקי חשבונות בנק בלתי-מדווחים בחו"ל, ומומלץ לבחון הגשת בקשה לרשות המסים לגילוי מרצון.
ניתן לקבוע פגישה עם עורך דין מיסים בהתראה קצרה