סוף לעינוי הדין של החייבים והנושים?
במסגרת הרפורמה ישלם החייב במשך שנה וחצי תשלומים חודשיים כפי שהמנהלהמיוחד המליץ ובמקביל בתקופה זו יבצע המנהל חקירת יכולת מקיפה לבחינת מצבושל החייב.
בתום השנה וחצי יוגש לביהמ"ש דו"ח מסכם ובו המלצה על הכונס הרשמי, פרופ' דוד האן, במסגרת פיקוחו על הליך פשיטת רגל, מקדם רפורמה במסגרתה ייקצב להליך פשיטת הרגל מסגרת ודאית של זמן ופירעון.
המטרה של עו"ד פשיטת רגל היאלייעל את ההליך בכמה מובנים – מתן אופק לחייב להשתחרר במועד ידוע מחובותיו;מתן ודאות לנושים באשר לרמת החזר החוב; מתן ודאות לבתי המשפט, לכנ"ר,למנהלים המיוחדים באשר למשך ומסגרת ההסדר.
המצב כיום הוא שבמערכת כ-2,000 תיקי פשיטת רגל שנפתחו לפני 1.1.2006.בתיקים אלה אורכו הממוצע של תיק הוא כ-10 שנים. כיום נפתחים מדי שנהכ-9,000 תיקים שחלקם נועדו לגורל דומה.
הרפורמה של הכנ"ר היא בת שני שלבים. בשנה וחצי לאחר צו הכינוס - החייב ישלםאת התשלומים החודשיים כפי שקבע בית המשפט. אולם במשך תקופה זו יבצע המנהלחקירת יכולת מקיפה לבחינת מצבו של החייב – נכסיו, השתכרותו העתידית וכו'.
לאחר שנה וחצי, יגיש המנהל לבית המשפט דו"ח מסכם ובו ימליץ על תוכנית פירעון הכוללת לוח זמנים מוגדר התפורה למידותיו של כל חייב בפשיטת רגל בסיומה יקבל החייב הפטר (שחרור מלא מהסטטוס של פשיטת רגל ). הרפורמה, שאינה דורשת תיקוני חקיקה, תיושם כבר בתחילת שנת המשפט הקרובה.
בכך היא מצטרפת לשורת תיקונים שמובילים משרד המשפטים ורשות האכיפה והגבייה כמו המסלול הירוק והאדום, והמסלול המקוצר.
התוכנית מבוססת על שיתוף פעולה מלא של החייב. אם ישתמט, יעלים נכסים, לאיעמוד בתשלומים, הוא יחזור למסלול הרגיל של ההוצאה לפועל ואופק השחרוריתרחק. אגב, כיום 94 אחוז מהבקשות לפשיטת רגל הם של החייבים, מה שמעיד אוליעל "התועלת" הכלכלית שלהם מהתמשכות ההליך.
בכנ"ר סבורים שהמסלול הקצוב דווקא יסייע להם להשתחרר מהסטיגמה וממשטרההגבלות (לא יכול להיות עוסק מורשה, לפתוח חברה). למדינה, מנגד, יש אינטרסלחתוך את התמריצים השליליים של החייב (להעלים נכסים, לעבוד בשחור) ולהחזירולמעגל חיים יצרני.
הבעיה היא ששוללים פה זכויות וחירויות של חייב. זה בסדר לתקופה מוגבלת, אבללא בלי סוף. עבריין פלילי יודע שהוא נכנס לכלא לאיקס שנים, בפשיטת רגל איןלך מושג מתי זה ייגמר. זה גם מדכא יזמות עסקית".
דוד האן: "קציבת פרק זמן מוגדר להליכים יאפשר לנושים לזכות בפירעון בתוךזמן קצוב וייתן לחייב אופק לסיום ההליך ולשיבתו לפסים יצרניים במשק הישראליתוך מיצוי יכולותיו הכלכליות, המקצועיות והיזמיות".
שינוי נוסף, הקלה נוספת לחייבים, היא מתן אפשרות ל"חזרה בתשובה". אם עדהיום הברחת נכסים הייתה למחסום בפני הפטר והליכה לקראת החייב – הרי שעתהניתנת לחייב הזדמנות לתקן את דרכיו, לגלות את שהסתיר, ולקבל הזדמנות נוספת.זה כמו "מבצע החזרת האמל"ח הגנוב מצה"ל" אומרים בכנ"ר, כאשר המחשבה היאהגדלת התועלת לנושים בהגדלת הרכוש שיעמוד לפירעון.
"מתן הפטר כנגד גילוי מלא על רכושו של החייב הוא מתכון לתמרוץ החייב לשתףפעולה עם המנהל המיוחד והנושים ולהשיא את הרכוש שיעמוד לפירעון לנושים",אומר האן, "מגמות אלה תואמות את המדיניות הנוהגת בכלכלות המערב ואת עיקרידוח המחקר העדכני של הבנק העולמי בעניין חדלות הפירעון של יחידים".
הרפורמה קיבלה את ברכת הדרך מנשיא בית המשפט העליון. הגשמתה מבוססת על 100עורכי דין המצויים במאגר "המנהלים המיוחדים". משמעות המהלך על שכר הטרחהשלהם תשפיע לבטח על עמדתם כלפיה. החשש הוא שקיצור ההליך יקצר את טווחההשתכרות פתרון אפשרי הוא בעדכון שכר הטירחה שלהם המעוגן בתקנות.
עורך דין פשיטת רגל אייל אשכנזי .