הבדיקה מתבצעת בכל רחבי העולם כשירות עזר למשקיעים. רגע לפני השקה של חברה או הנפקה חדשה, על החברה לפרסם תשקיף. אותו תשקיף מפרט את כל המידע הדרוש אודות התאגיד מתוך מטרה לאשר למשקיעים הפוטנציאליים קבלת החלטה מושכלת. בדיקת הנאותות אחראית להבטחת איכותו של התשקיף, זוהי בדיקה אשר משרתת את טובת המשקיעים תוך הקפדה על הצגת פרטים מדויקים, מפורטים ועדכניים. תשקיף מוטעה עלול לגרור אחריו אישום פלילי, אין מדובר בתחום בו ניתן להקל ראש, מדובר בענף המערב סכומי עתק.
מטרות בדיקת הנאותות
1. איסוף התכנים ופריטי המידע הרלוונטיים ביותר בעבור המשקיע, נציין כי החוק קובע אלו פריטים מחויב כל תשקיף להכיל. בדיקת נאותות מקצועית תשים דגש על הפרטים הבעייתיים.
2. הגנה על המנפיק מפני תביעות פליליות או משפטיות, בדיקת נאותות מעניקה גושפנקה לתשקיף.
3. רישום התכנים תוך בדיקת אמיתות הדברים.
האחריות לכתיבת התשקיף ואיסוף המידע מוטלת על הדירקטוריון של החברה, אך במבחן המציאות נאספים החומרים ונכתבים התשקיפים על ידי משרדי עורכי הדין וראיית החשבון אשר מייצגים את התאגיד. לאחר אישור של היועץ המשפטי לחברה מועבר התשקיף גם לאישור ועיון הדירקטוריון. בדיקת נאותות נהוג להזמין גם כאשר מתנהל תהליך רכישה של חברה פרטית, ישנם מקרים בהם מתקיימת בדיקת נאותות ללא תשקיף. הבדיקה מתמקדת בבירור כל הפרטים ווידוא אמיתות הדברים וקביעת תנאי העסקה, הפרטים אותם חושפת בדיקת הנאותות משמעותיים לסגירת העסקה.
בדיקות נאותות ברחבי העולם
משקיעים ישראלים פועלים היום בזירות כלכליות בכל רחבי העולם, עקב מגמת הגידול בכמות ההשקעות ישנו גם גידול בביקוש לביצוע בדיקות נאותות. הבדיקה היא כלי עזר שימושי ביד המשקיע, בעזרת הבדיקה הוא מצליח לזהות טוב יותר את ההזדמנויות העומדות לפניו ולקבל את ההחלטות הנכונות. ישנם מקרים בהם בדיקת נאותות מוזמנת על ידי בעלי החברה המבקשים למכור אותה או לגייס משקיעים נוספים. הבדיקה תציג בתום התהליך סקירה כלכלית מקיפה, סקירה משפטית, מגמות עתידיות וניתוח של הדוחות הכספיים בעבר, בהווה ובעתיד.