מאת הבלוג הירוק
קל יותר לתפוס את העולם ולחיות בו כשהוא מחולק לקטגוריות ברורות, זו נטייה אנושית מובהקת והיא עושה לנו סדר בראש. אנחנו נוטים לחלק אנשים לאוהבי כלבים לעומת אוהבי חתולים, לימיניים מצד אחד ולשמאלניים מצד שני, לאלו שאוכלים קודם כל את הביסקוויט של הקרמבו לעומת אלה שמתחילים עם המקצפת – אבל העולם הוא הרבה יותר מורכב מזה. הוא לא תמיד שחור ולבן, יש לו הרבה גוונים של אפור. גוונים אלו באים לידי ביטוי גם בעולם התה. מחד גיסא יש את הקבוצה של האנשים שבלי מנת הקפאין הקבועה שלהם לא יפתחו את העיניים או יתחילו את היום, ומאידך גיסא, יש את קבוצת האנשים שרואים בקפאין מקור כל רע, והם יעדיפו תה ללא קפאין או תה צמחים – מאיזה מחנה את/ה?
שאלנו את המומחים!
מאחר ואני עוד לא גיבשתי החלטה, החלטתי לצאת ולבדוק את העובדות עם מומחים. שאלנו אותם על היתרונות והחסרונות של תה, קפה וכן תה ללא קפאין ואלו התשובות שקיבלנו.
ההשפעות של קפאין – המומחים גורסים שאין שום מחקר מדעי כיום שמעיד על כך שקפאין מזיק לבריאות. מדובר בשמועות בלבד שהשתרשו היטב בתרבות שלנו על ידי כל מיני "מרפאים". הן השתרשו כל כך חזק עד שאפילו רופאים ממליצים לחולי לב, לילדים או לנשים בהריון להימנע מצריכת קפאין, כדי לא לקחת סיכונים מיותרים. מנגד, ממשיכים המומחים ומוסיפים, שהספרות המדעית מגדירה קפאין כסם, סם ממריץ וכמו כל סם, גם אליו ניתן להתמכר. יחד עם זאת, צריכה מתונה של קפאין מגדילה את יכולת הריכוז והפוקוס שלנו ומעוררת אותנו.
על תה ללא קפאין – כשהגענו למעבדה כדי לבדוק מה הוא תה ללא קפאין והאם כדאי לצרוך אותו גילינו פרטים מדהימים. הלבורנט סיפר לנו שכדי להוציא את הקפאין מתוך התה יש לעבד את צמחי התה בתהליך שכרוך בהחדרת חומר כימיקאלי. הוא טען שעדיין לא בדקו את ההשפעות שיש לחומר הזה, לכן מוטב כיום להעדיף תה ירוק או תה לבן שיש בהם כמות נמוכה מאוד של קפאין מאשר לצרוך תה ללא קפאין. הפרטים האלו היום חדשים עבורי ואין ספק שהם פתחו לי את העיניים. עד הביקור במעבדה, הייתי בטוח שתה צמחים ותה ללא קפאין זה אותו הדבר.
יתרה מכך, הלבורנט סיפר שייתכן מאוד שבתהליך הוצאת הקפאין מן התה מאבד התה מהתכונות החיוביות שלו. כידוע, לתה יש סגולות בריאותיות רבות תודות לאנטי אוקסידנטים (נוגדי חמצון) שמצויים בו בשפע.
תה או קפה – כאשר שאלנו מה עדיף: תה או קפה? התשובות היו חד משמעיות, כל המומחים אמרו פה אחד – תה. הסיבות לכך הן כדלקמן: בתה יש פחות קפאין מאשר בתה. מחקרם מראים שכוס קפה אחת שקולה ל-3 כוסות תה, אולם מאוד תלוי כיצד הכינו את התה. השרייה ממושכת של שקית התה או החליטה תגדיל את כמות הקפאין בתה ובנוסף, ככל שהמים רותחים יותר כך יהיה יותר קפאין בכוס התה שלנו. כמו כן, צריכה של תה לא יוצרת תופעות לוואי המוכרות לנו מקפה דוגמת: דופק מהיר, הזעה, ערנות יתר או נדודי שינה.
המסקנות שהגענו אליהם במהלך התחקיר היו מעניינות והם האירו את עייני ואת עיניי צוות התחקירנים שעבד איתי, חלק מהם לא יצאו לשטח לפני שהורידו 2 כוסות אספרסו!!!. כשחזרנו לשולחן שלנו, לדון בנתונים שאספנו הבאתי תה ירוק לכולנו, שהורתח בדיוק במידה הנכונה. לא היינו צריכים לדבר על זה יותר מדי, העובדה שכולנו גמענו את התה בתאווה סיכמה יפה את הכול. תה עדיף על תה ותה צמחים עדיף על תה ללא קפאין. במידה ורוצים להתפקס ולהתרכז כדאי לשתות תה חזק יותר (תה שחור, למשל), ובמידה וחוששים מהשפעת הקפאין, מומלץ לצרוך תה ירוק או תה לבן. אם רוצים להישאר ערים לאורך זמן, קפה יעשה את העבודה.
כמו בהרבה תחומים, גם בעולם הקפאין יש הרבה יותר מתשובה אפשרית אחת, ולמצבים שונים – מתאימים פתרונות שונים. יואב מצוות התחקירנים שלי סיפר שהוא אוכל את הקרמבו בשני ביסים – כשבכל ביס כל השכבות: העוגייה, המקצפת והשוקולד, כי הוא אוהב את תערובת הטעמים בפה, דנה חברה טובה שלי לא שמאלנית ולא ימנית – היא בכלל א-פוליטית, ולי בבית יש גם חתולה וגם כלב. אז אחרי הכול העולם לא דיכוטומי... שחור או לבן... יש הרבה גוונים של אפור.