מימון פעילות העסק הינו רכיב מהותי בחיי העסק היות ועסק לא יוכל להתקיים ללא מימון, לכן אופן מימון פעילות העסק הינו רכיב מהותי אשר כל עסק נדרש לו. ניהול כספים בעסק הינו בעל השפעה עצומה על פעילות העסק ולכן נדרש ליחס לרכיב זה את תשומת הלב אשר לה הוא ראוי ואף רצוי להתייעץ עם רואה חשבון בסוגיות מורכבות. טעות נפוצה של עסקים רבים שמצפים מהנהלת חשבונות של העסק לפתור להם את בעיות והמימון בעסק, אשר כל תפקידה הוא לתעד את פעילות העבר של העסק.
גיוס כספיים לעסק יכול להתבצע על ידי מספר דרכים, גיוס הון זר ממקורות חיצוניים לארגון כגון הלוואות, אג"ח וכו' וגיוס הון ממקורות פנימיים לארגון כגון הנפקת מניות, הון עצמי, הלוואת בעלים וכדומה. גיוס הון על ידי הבעלים משמעו שבעל מניות החברה מממן את הפעילות העסקית של החברה, לא תמיד רצוי לבחור בפעילות זו היות אם בעל המניות יכול להשקיע את כספו בצורה חכמה יותר ולהניב תשואה גדולה יותר מאשר התשואה המופקת מהחברה אזי רצוי לבחון שימוש במקורות חיצוניים.
השאלה האם להשתמש בהון עצמי לצורך מימון הפעילות או לצרוך הון זר לעיתים עשוי להיות שאלה שאינה פשוטה כלל, ולצורך כך נאלץ לבצע חישובים במטרה להבין כיצד ניתן למקסם את הרווחיות. למה הכוונה? נניח חברה אשר בבעלותה הון עצמי של 100 אלפי ש"ח אשר מושקע בנכסים אשר מניבים לחברה תשואה שנתית של 10%, מנגד אם החברה לוקחת הלוואה של 100 אלפי ש"ח מהבנק שיעור הריבית אשר יוטל על ההלוואה יהיה6%. במקרה הנ"ל אין ספק ששימוש בהון זר עשוי הטיב עם רווחיות החברה.
לכן רצוי לבחון כל מקרה לגופו ואין לבצע הכללה, טרם בחינה מעמיקה של פעילות החברה.
דוגמא נוספת לניהול נכון של רכיב המימון בעסק הוא החלפת הלוואות מהלוואות יקרות להלוואות זולות, ניקח לדוגמא מצב בו חברה לוקחת הלוואה ולאחר תקופה מסויימת יורדת ריבית השוק, יתכן ושיחלוף ההלוואה עשוי להוריד את הוצאות הריבית של החברה.
דוגמא נוספת היא עסק הפועל בסביבת מטבע חוץ, אם קיים חשש משינוי ערכו של המטבע ניתן לבצע עסקאות גידור לשמירה על שער המטבע ומזעור חשיפת השינוי.
מימון פעילות העסק מהווה רכיב משמעותי בחיי העסק וככול שהעסק גדל נדרש לנהל את העסק באופן מקצועי יותר.