בעולם ללא משאבים מוגבלים לא היה צורך לנהל תקציב, אך היות ואנו חיים בעולם עם משאבים מוגבלים לכל אדם תקציב כלכלי מוגבל וידוע, כל אחד נדרש לנהל את תקציבו הכלכלי במטרה למנוע חריגה מהתקציב ואי ניהול הרכישות באופן מקסימלי. ניהול תקציב מהווה פרק חשוב מאוד בניהול כספים בחיי העסק, כך שהנהלת החשבונות של העסק האומנם מתעדת את הפעילות העבר של העסק, ניהול התקציב נועד לנהל את רכישות העסק בעתיד באמצעות יצירת מסגרת.
ניהול תקציב כולל את הניהול אודות מכסת הכספים בעסק ואופן ניצולו במצב מקסימלי, לכן רצוי בעת בניית התקציב להעזר ברואה חשבון מיומן. כדי לנהל את התקציב בעסק נדרש להבין קודם מהם יכולות יצור המזומנים של העסק, שהרי כולנו היינו מעוניינים להשקיע ולפשר את מראה העסק, אך אם העסק לא מניב מזומנים לא נוכל לבצע זאת בהסתמך על הפעילות הכלכלית ולכן נצטרך לקחת הלוואה לצורך כך.
במשך חיי העסק נדר/ש העסק לממן את פעילותו העסקית, כגון תשלום לספקים, לזכאים, לעובדים, ביצוע רכישות, ביצוע השקעות הן בעסק והן מחוצה לו, פעילויות אלו דורשות תקציב כלכלי מהעסק, לכן נדרש לבחון מהם יכולות העסק וכיצד העסק נדרש לממן אותם. כיצד נצבע זאת? ראשית קודם נבחן מהו התזרים המזומנים הקיים בעסק לתקופה המבוקשת ולאחר מיכן נבחן האם העסק יכול לממן את הפעילות הרצויה לאחר מימון פעילותו השוטפת.
רכישות מעבר ליכולת העסק, עשויות להוביל מחריגה בתקציב וחדלות פרעון העסק לכן רצוי מאוד לשים לב לנושא הכספים בעסק אשר עשוי להיות לעיתים מהותי בעסק. בעיות תקציב עשויות להתעורר בכל העסקים ולא בהכרח בעסקים מפסידים, היות שגם עסקים בצמיחה נדרשים לתזרים מזומנים גבוה וליכולת מימון רחבה. עסק בצמיחה מהירה אשר אינו משיג את התקציב הדרוש עשוי להגיע לכדי חדלות פרעון באופן מהיר.
ניהול תקציב משתנה בהתאם לתקופה ולכן אין להקל ראש בנושא ולפנות לאיש מקצוע במידת הצורך