עסקים רבים כוללים מספר תחומי פעילות שכל תחום פעילות עשוי היות יחידה עצמית נפרדת מיתר תחומי הפעילות של העסק, ייתכן ותחום פעילות עסקית אחד עשוי להיות רווחי כאשר תחום אחר עשוי לצבור הפסדים אך בסופו של יום כאשר נבחן את הדוחות הכספיים המאגדים את כלל הפעילויות לא נוכל להסיק מסקנה באשר לכול פעילות.
לצורך ניתוח הפעילות העסקית ניהול כספים של העסק רצוי שיעשה על ידי רואה חשבון מיומן בתחום.
ראשית לצורך ניתוח הפעילויות בעסק, נדרש לזהות את הפעילויות הקיימות בעסק ולהפריד בין ההכנסות והעלויות של כל פעילות. לכן לצורך הנוחות רצוי לבצע הכנה מקדמית כבר בשלב הנהלת החשבונות של העסק על מנת שיהיה ניתן לבצע בנקל את ההבחנה בין הפעילויות.
ההבחנה צריכה להתבצע הן בהכנסות של כל פעילות, כך שיש להבחין בין הכנסות מפעילות א להכנסות מפעילות ב, ובמקביל והבחין בהוצאות הפעילויות בין הוצאות שניתן ליחסן והוצאות ולא ניתן ליחסן? למה הכוונה? ניקח לדוגמא עסק שמוכר מוצרי בית וביגוד, יש לפצל את הקניות וההכנסות שנבעו מהביגוד באופן נפרד מההוצאות וההכנסות שנבעו ממוצרי הבית היות וכל אחד מהם מהווה מגזר פעילות נפרד.
הוצאות אשר לא ניתן ליחסן במיישרין לסוג מסויים של פעילות לדוגמא הוצאה אשר יצאה לכלל פעילויות העסק ולא בהכרח לפעילות עסקית אחת, במקרה זה נכון הוא לפצל את ההוצאה לפי מפתח מסויים אשר יקבע בהתאם למאפייני ההוצאה והנחיצות שלה בכל תחום פעילות, כך שפיצול ההוצאה עשוי להוביל לזקיפה נכונה יותר של ההוצאה בין מגזרי הפעילויות.
לאחר ניתוח כל פעילות באופן נפרד ניתן יהא לבחון את פעילות העסקית של העסק וכדאיותו הכלכלית של כל מגזר פעילות באופן מדוייק יותר. ניתוח פעילות זו עשויה להשקיף את נתוני העסק ולחשוף פעילויות שאינן רווחיות בעסק.
פעילות שאינה רווחית בעסק אינה כזו אשר תמיד נדרש להפסיק אותה, כיוון שלעיתים הפעיילות הנ"ל מביאה עימה לקוחות נוספים אשר רוכשים מוצרים אחרים לכן לעיתים קבלת ההחלטות האם להמשיך בפעילות מסויימת או לא עשויה להיות נדבך מורכב ביותר, לצורך כך מומלץ להסתייע ברואה חשבון מיומן