בחירה זו הינה החלטה מהותית ותלויה במספר גורמים היכולים להשפיע על עתיד העסק. ולכן, עלינו להבין את ההיבטים הפיננסיים והמשפטיים של עוסק מורשה וחברה בע"מ.
עוסק מורשה
זהו עסק הנמצא בבעלות עצמאית של אדם אחד ומעלה (במקרה של יותר מבעלים אחד, מודל בעלות זה יקרא "שותפות" ) אשר אינו עומד בקריטריונים של עוסק פטור, עוסק פטור הינו עוסק שמחזור מכירותיו אינו עולה על 77,993 ש”ח בשנה (בשנת 2013). בעל העסק, שהוא עוסק מורשה, נושא בכלל האחריות הפיננסית והמשפטית של העסק. העוסק מורשה נרשם במשרדי המע"מ על שמו של הבעלים ומספר הזיהוי של העסק/מספר עוסק מורשה שהוא מספר תעודת הזהות של הבעלים.
חברה בע"מ
חברה בע"מ הינהחברה בעלת ישות משפטית עצמאית אשר מכריזה על המטרה: שהיא עשיית רווח. מכיוון שהחברה בע"מ הנה ישות נפרדת מבעליה היא זאת הנושאת בכלל האחריות הפיננסית והמשפטית. בעלי החברה הינם מחזיקי מניות החברה ויכולים ליהנות מרווחי החברה על ידי קבלת משכורת כשכיר בחברה או על ידי משיכת דיבידנדים מיתרות הרווחים.
קיימים הבדלים בנוגע לאופן פעילות העסק והאחריות הפיננסית והמשפטית בין ההתאגדויות.
ההבדלים בין סוגי ההתאגדויות:
-
בתחום של האחריות הפיננסית והמשפטית של בעלי העסק:
-
חובות העסק- קיימים הבדלים באחריות הפיננסית והמשפטית של בעלי העסק, במקרה של חובות לעסק: בעל עוסק מורשה מקבל אחריות מלאה על כלל חובות העסק כגון: תשלום לספקים, החזרי הלוואות לעסקים, חובות שלא שולמו וכו', בעוד שחובות חברה בע"מ אינם נחשבים לחובות אישיים של בעלי החברה. נושים של החברה לא יכולים להגיש תביעה אישית נגד בעלי החברה ולא יכולים לפתוח בהליכי הוצאה לפועל נגד בעלי החברה, אלא באישור מיוחד של בית המשפט.
-
הבדלים נוספים בנוגע לאופן הפעילות של עוסק מורשה לעומת חברה בע"מ:
-
רווחי העסק- ככל שרווחי העסק גבוהים יותר, כך העדיפות היא לפעול בתור חברה בע"מ. מכיוון שבעל עוסק מורשה משלם מיסים על כלל רווחיו, לפי מדרגות מס, במצב של רווחים גבוהים שיעור המס השולי יכול להגיע עד ל- 50%. לעומת זאת, בחברה בע"מ בעל החברה משלם לרשויות המס, לפי מדרגות מס, על משיכת משכורותו האישית מהחברה ובנוסף משלם מס חברות קבוע (בשנת 2013 מס החברות הינו 25%) על שאר רווחי החברה.
להלן דוגמא מספרית של רווחי העסק, שממחיש את הבדלים אלו:
נניח שקיים עסק אשר ביצע בשנה האחרונה רווח שנתי לפני מס של 400,000 ש"ח. בעל העסק מעביר לכיסו 120,000 ש"ח בשנה לצרכים אישיים, ויתרת הכסף, 280,000 ש"ח, מופנה לפעילות העסק. במידה ואותו בעל עסק הינו עוסק מורשה הוא ישלם לפי מדרגות מס, תשלום מס בשווי כולל של 101,896 ש"ח על כלל הרווחים. (לא משנה אם כל הסכום הגיע לידיו של בעל העסק או בין אם חלק מהרווחים הושקעו בפעילות העסק) לעומת זאת, העסק מוגדר כחברה בע"מ, ישלם בעל העסק לרשויות המס, לפי מדרגות המס, מס בשווי כולל של 15,096 ש"ח על סכום הכנסתו האישית של 120,000 ש"ח ומס חברות של 25% על הסכום המופנה לפעילות החברה בשווי 280,000 ש"ח, כלומר, תשלום מס חברות של 70,000 ש"ח. ניתן לראות שבמקרה זה, פעילות העסק לעיל בתור חברה בע"מ, חסכה עלויות של מיסים שנתיות של 16800 ש"ח (תשלום מס של 101,896 ש"ח כעוסק מורשה לעומת 85,096 ש"ח כחברה בע"מ).
-
השקעה בעסק- לפי ההשקעות בעסק: השקעה שוטפת, השקעה חודשית של מימון הון חוזר, או השקעה במכונות, ניתן לבחור איזה צורת התאגדות עדיפה, במקרה וההוצאות הן גדולות, עדיף לפעול כחברה בע"מ. הסיבה לכך היא , כפי שראינו בסעיף הקודם, תשלום המיסים על רווחים הנשארים בחברה מחוייבים בשיעור מס נמוך יותר, ובנוסף, הפרדת רווחי החברה והרווחים הניתנים כמשכורת לבעל החברה, יכולים לאפשר תכנון השקעה מפורט ויעיל יותר, בין אם קביעת סכום וסוגי תנאי הלוואות לעסקים שונים ובין אם זה השקעה מהון עצמי וימנע בעיות כלכליות בעתיד.
-
עלויות התאגדות ופעילות חשבונאית-העלויות של ההתאגדויות והפעילות החשבונאית שונים בין עוסק מורשה לחברה בע"מ. עלויות רישום חברה בע"מ ועלויות ניהול חשבונאות כפולה, הנדרשים מחברה בע"מ, הינן עלויות גבוהות בהרבה מהעלויות החשבונאיות של עוסק מורשה, עלויות אלו יכולות להגיע עד ל- 30 אלף ש"ח בשנה, ולכן, יש לקחת בחשבון עלויות אלו לפני פתיחת העסק. כתוצאה מעלויות אלו, עסקים חדשים מעדיפים להתחיל את פעילותם כעוסק מורשה ובמידה ורווחי החברה גדלים אז הם עוזרים לפעילות כחברה בע"מ.
אחת ההחלטות המהותיות בתהליך פתיחת עסק היא בחירת דרך התאגדות. האם כדאי עוסק מורשה או חברה בע"מ. כפי שראינו, זה תלוי במספר גורמים, כמו: מה אופי ורווחי העסק, על מנת שתוכל להחליט איזה צורת התאגדות לבחור.
על מנת לקחת את ההחלטה הנכונה ביותר לעסק העתידי שלכם, מומלץ לפנות לחברת ייעוץ עסקי המתמחה בתחומים אלו, אשר תבצע הערכה של צורכי העסק העתידי ותסייע לכם בבחירת דרך ההתאגדות האופטימילית ביותר בשבילכם.