נשים רבות מוצאות את עצמן במצב בו הן עדיין לא מצאו את אהבת חייהן, אך יחד עם זאת השעון הביולוגי מתחיל להציק להן. הרבה רווקות בגילאי 35-45 מחפשות בשלב מסוים דרך אלטרנטיבית להביא ילד לעולם ולהקים משפחה חדשה. בפני נשים אלו עומדות שתי אופציות מרכזיות, הורות משותפת ופניה לבנק הזרע.
המאפיין המרכזי המפריד בין שתי האפשרויות הוא השותפות. הורות משותפת היא תהליך בו שני אנשים שאינם מנהלים קשר זוגי מחליטים להביא במשותף ילד לעולם ולגדל אותו ביחד. בתהליך כניסה להריון דרך תרומת זרע, מדובר למעשה על החלטה על הורות יחידנית, על כל המשתמע מכך.כל אישה שמחפשת דרך אלטרנטיבית להרות, צריכה להיות מודעת להבדל המרכזי הזה ולקבל את ההחלטה אחרי תהליך של מחשבה עמוקה ויסודית.
לכל דרך יש כמובן יתרונות וחסרונות וההחלטה היא לא פשוטה. הבאת ילד לעולם במסגרת הורות משותפת היא החלטה מורכבת. הכנסת דמות חיצונית לחיי האישה והילד, התעסקות משפטית בהסדרי ראייה, בצורך להתחשב בדעה נוספת בכל מה שקשור לחינוך הילד ועוד הם דברים שלא כל אחת מוכנה לקבל כדרך חיים. מצד שני, אמהות יחידנית היא קשה מאוד מבחינות רבות, רגשית, כלכלית ותפעולית.
בנקי זרע ללא פיקוח
היה ואישה החליטה שהיא מוכנה להתמודד עם הורות יחידנית עליה להכיר מגבלות נוספות של תהליך בבנק הזרע לפני שתפנה למסלול זה. בנקי הזרע בישראל הם שונים ממקומות אחרים בעולם. בישראל אין פיקוח הדוק על עבודתם של בנקי הזרע. כל תורם מוגבל בכמות התרומות עד למצב של עשרה ילדים שנולדים מתרומותיו. אך הוא אינו מוגבל בכמות הבנקים בהם הוא יכול לתרום. עובדה זו מגבירה את החשש מכך שיוולדו עשרות אם לא מאות ילדים מאותו תורם. מפגש עתידי ואפילו קשר רומנטי בין ילדים כאלה לכשיתבגרו הוא אפשרי בהחלט מבחינה סטטיסטית ועלול להביא למצבים לא נעימים ואפילו להולדת ילדים עם פגמים גנטיים בעקבות קירבה גנטית בין הוריהם. סכנה זו אמנם תמיד קיימת, אך כאשר אין בכלל הגבלה ופיקוח, היא הופכת לחמורה יותר.
עלויות של טיפולים בבנק הזרע
בנוסף, חשוב לדעת שבנקי הזרע גם אינם מפוקחים על ידי גורם ממשלתי מבחינת התשלום שהם גובים ממטופלות עבור מנות זרע. ניתן לראות שבכל בנק זרע, כולל הציבוריים, גובים מחיר אחר עבור מנת זרע, כשהעלות יכולה להגיע עד מחיר של 900-1000 ש"ח למנה. בניסיון להיכנס להריון באמצעות טיפולי פוריות יש מצבים בהם אישה צריכה להשתמש בכמות גדולה של מנות זרע עד שתצליח להרות. לכן הפן הכלכלי חייב להיות שיקול גם כן לפני ההחלטה על פניה לבנק הזרע.
הורות משותפת עדיפה?
בתהליך של הורות משותפת, לעומת זאת, עלויות הטיפולים הן מזעריות כיוון שמרביתם ממומנים על ידי קופות החולים ואין צורך בקניית מנות זרע. בנוסף, גבר שפונה לתהליך של הורות משותפת בדרך כלל עושה זאת פעם אחת, או מספר פעמים עם אותה אישה ולכן אין חשש מריבוי ילדים מאותו אב לאמהות שונות.
יחד עם זאת, מדובר בתהליך מורכב ומאתגר, הדורש שיתוף פעולה והבנה עמוקה בין שני הצדדים ואינו מתאים לכל אחד ואחת.