הנושא החשוב ביותר במהלך ההריון הוא בדיקת התפתחותו התקינה של העובר. תקופת ההריון ידועה בתור תקופה מלאת תקווה והתרגשות במד אחד, אך גם עמוסה בדאגות וחששות מן הצד השני.
כל אישה שחוותה הריון מכירה את התחושה של רגשות מעורבים בעוצמות גבוהות במהלך ההריון. החשש לשלומו של העובר מלווה אותנו מרגע שגילינו על ההריון ועד ללידה עצמה.
אחד הדברים הכי מדאיגים בבדיקות של התפתחות העובר הוא החשש מתסמונת דאון. בדיקות הריון רבות מוקדשות לאיתור התסמונת הקשה הזו שמובילה במקרים רבים לאיבוד ההריון.
עם השנים, חלו התפתחויות רפואיות שונות שמאפשרות היום לבדוק את הסיכוי לתסמונת דאון בעובר בשלבים שונים של ההריון.
בחלק מהמקרים מדובר בבדיקות הריון בעלות תוצאות סטטיסטיות, אלו הבדיקות המקדימות שכל אישה הרבה עוברת היום, ובשאר המקרים מדובר בבדיקות הריון חודרניות שמספקות תוצאה חד משמעית, אותן עוברות נשים בעלות סיכון גבוה יותר לתסמונת דאון.
הבדיקות הסטטיסטיות לאיתור תסמונת דאון בעובר
* בדיקת שקיפות עורפית- בדיקת אולטרסאונד שמתבצעת בשבועות 11-14 להריון. כאשר הערך המתקבל הוא מעל גובה מסוים, הסיכון לתסמונת דאון גבוה יותר ובדרך כלל האישה תופנה לאחת מהבדיקות החודרניות: בדיקת סיסי שליה או בדיקת מי שפיר.
* סקר משולש שליש ראשון- אל השקיפות העורפית מתווספות שתי בדיקות דם שמתבצעות בשבועות 11-12 להריון. שקלול של כל התוצאות יכול לגלות עד 55% מהמקרים של תסמונות דאון.
* סקר משולש שליש שני- מתבצע בשבועות 16-18 להריון. מדובר בשלוש בדיקות דם שנלקחות בדגימה אחת. שקלול תוצאותיהן מגלה עד 65% מהמקרים של תסמונת דאון.
* סקר מרובע- בדיקה נוספת שיכולה לשפר את אחוזי הניבוי של סקר שליש שני ל-75%, היא בדיקה שמוסיפה דגימת דם לצורך מדידת אינהבין. בדיקה זו כרוכה בתשלום כיוון שהיא אינה חלק מסבל הבריאות.
* בדיקת דם ב-DNA עוברי- בדיקה חדשנית שמטרתה להחליף את בדיקת מי שפיר, הידועה בסיכוניה. בבדיקה זו ניתן להגיע לוודאות של 99% בתוצאות לגבי תסמונת דאון. בדיקה זו נערכת בשלב זה באופן פרטי בלבד, אך צפויה להפוך למסובסדת על ידי קופות החולים בקרוב.
למידע נוסף אודות בדיקות הריון- www.pregnicare.co.il