כדי לוותר על האזרחות האמריקאית, יש לעבור בתחילה תהליך בירוקראטי של טפסים והצהרות, ואחר כך מתחילים תהליך של התנתקות ממערכת המיסים האמריקאית. תהליך ההתנתקות המיסויית מורכב, ומחייב ייעוץ משפטי. בעיקרון, אזרח ארצות הברית המוותר על אזרחותו כפוף ל"מס יציאה" (exit tax). ראו גם: ויתור על אזרחות אמריקאית לענייני מס
נראה כי חלק ניכר מהאמריקאים שוויתרו על אזרחותם עושים זאת בשל מערכת המסים המסורבלת בארצות הברית ולא בשל גובה המסים. בין האמריקאים הרבים אשר מוותרים על אזרחותם נמצאים מפורסמים רבים.
סעיף 349 לחוק ההגירה האמריקאי (the Immigration and Nationality Act) עוסק, בין היתר, בזכותו של אזרח ארצות הברית לוותר על אזרחותו. הסעיף עוסק בויתור על אזרחות הנעשה באופן וולונטרי מחוץ לארצות הברית בדרך שנקבע על ידי מזכיר המדינה.
אזרח ארצות הברית רשאי לוותר על אזרחותו באופן וולונטרי בהתאם לדרישות להלן:
א. הויתור על האזרחות האמריקאית צריך להתבצע במדינה מחוץ לארצות הברית בקונסוליה או שגרירות אמריקאית. אין אפשרות לבצע את הוויתור על האזרחות בארצות הברית.
ב. אזרח המבקש לוותר על אזרחותו האמריקאית חייב להופיע בעצמו בפני קונסול או פקיד דיפלומטי אמריקאי. אין אפשרות לבצע את הוויתור על האזרחות באמצעות דואר או אימייל.
ג. האזרח המבקש לוותר על אזרחותו האמריקאית חייב לחתום בשבועה על מסמך ויתור על אזרחות.
ויתור על האזרחות שלא התבצע בהתאם להוראות האמורות הוא חסר תוקף משפטי. כמו כן, אזרח המבקש לוותר על אזרחותו האמריקאית אמור לוותר גם על כל הזכויות והפריבילגיות המגיעות לו מכוח אזרחותו. האזרחות היא פרסונאלית, ולכן ההורים אינם יכולים להגיש בקשת ויתור על אזרחות בשם הילדים שלהם. ילדים יכולים לוותר על אזרחות במידה ויצליחו לשכנע את הקונסול או הפקיד הדיפלומטי האמריקאי שהם מבינים את המשמעות של הוויתור על אזרחות ושהם עושים זאת מרצונם החופשי.
אנשים המבקשים לוותר על אזרחותם האמריקאית, צריכים להיות מודעים לכך שהוויתור על האזרחות אינו משפיע על חבות המסים וחובות הדיווח, לרבות בנושא חקיקת ה FATCA. כמו כן, הוויתור על האזרחות לא מהווה מחסום מהעמדה לדין פלילי ביחס לעבירות מס. בהתאם לחוק ההגירה האמריקאי, הליך הויתור על אזרחות הוא בלתי-הפיך, למעט ביחס לקטינים אשר ויתרו על אזרחותם היכולים בתנאים מסוימים לחדש את האזרחות שלהם לאחר הגיעם לגיל 18.
תושב ישראל שהוא בעל אזרחות אמריקאית ולא הגיש דוחות, יכול לפנות לרשויות בהתאם לנוהל חדש לגילוי מרצון מקוצר. בהתאם לנוהל החדש לגילוי מרצון, נישומים ידרשו להגיש דוחות מס עבור שלוש השנים האחרונות ולהגיש דיווחי FBAR עבור שש השנים האחרונות. הליך מקוצר זה לגילוי מרצון נועד לנישומים בעלי רמת סיכון נמוכה.
אין לראות באמור לעיל כתחליף לחוות דעת משפטית ו/או לייעוץ משפטי