חוק איסור לשון הרע נועד להגן על כבודו של אדם ושמו הטוב, באמצעות איסורים שונים על פרסום מידע העלול לגרום להשפלה, להטעיה או לביזוי. יחד עם זאת, חוק איסור לשון הרע עומד לעתים קרובות בסתירה לזכות היסוד לחופש הביטוי.
במטרה למצוא את האיזון בין שתי זכויות היסוד, מתיר לעתים החוק את פרסומם של דברים, למרות היותם מוגדרים כלשון הרע ועלולים פגוע.
פרסומים מותרים הנם הגנות מוחלטות על פרסומים המכילים גם לשון הרע ועלולים לפגוע במושא הפרסום. כמו כן, אין להאשים את המפרסם בהוצאת לשון הרע, וההגנה חלה גם על פרסום שקרי או פרסום שלא בתום לב.
רשימת פרסומים מותרים
קיימת רשימה של 11 מצבים הנכללים תחת הגדרת פרסומים מותרים, עמם נמנים פרסומים בישיבות ממשלה או שבוצעו על ידיה, פרסומים בכנסת או פרסומים של מבקר המדינה. כמו כן, מדובר על פרסומים של בעלי סמכות שיפוטית כמו דיין, שופט או בורר, פרסום של ועדת חקירה, פרסום דוחות של ישיבות בית משפט או ועדות חקירה, וכן פרסום של בעל דין בעת הליך משפטי. בנוסף לכך נכללים בהגדרה גם מידע שרשות חייבת לפרסם על פי דין, ותמצית של מרשם ודוחות של ארגונים בינלאומיים.
מטרת הפרסומים המותרים
פרסומים מותרים נוגעים לאנשים וגופים ציבוריים ו/או מתחום המשפט, ונועדו לאפשר להם לבצע את עבודתם נאמנה ללא חשש לתביעות פליליות או אזרחיות. זאת מתוך אמונה שכנאמני ציבור אין בכוונתם לפגוע במזיד בלשון הרע, אלא אם הדבר הכרחי לעבודתם ולפרסום נושאים בעלי עניין ציבורי.
הגנות נוספות לחוק איסור לשון הרע
מלבד פרסומים מותרים המעניקים הגנה מוחלטת מפני תביעות לשון הרע, קיימות בחוק עוד שתי הגנות נוספות:
הגנת האמת בפרסום – מדובר במידע אמיתי בעל חשיבות ועניין ציבורי וחברתי, למרות שהוא עלול להכיל לשון הרע.
הגנת תום לב – פרסום לשון הרע שנעשה בתום לב וללא כוונת זדון, כולל אי ידיעה על הנפגע ועל היות דברים המפורסמים בגדר לשון הרע.
כל האמור אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי – בכל מקרה פרטני יש לפנות לעו"ד לקבלת ייעוץ משפטי מתאים.
לפרטים נוספים - רוני אילן :
משרד עו"ד רוני אילן ושות'.
בית גיבור ספורט, קומה שביעית.
דרך מנחם בגין 7, רמת גן.
טל: 03-755-5222