הורות משותפת הפכה לתופעה די נפוצה בשנים האחרונות. החברה המודרנית פיתחה עם השנים סוגים ומבנים חדשים של משפחה שמתאימים לצורות החיים הקיימות בה. היום כבר לא נדיר לראות משפחה עם שתי אמהות או שני אבות, וגם לא נדיר לראות משפחות שמבוססות על הורות משותפת. הרעיון שעומד בבסיס של הורות משותפת הוא חיבור בין שני אנשים למטרת הורות בלבד. הכוונה היא לגבר ואישה שמחליטים להביא ביחד ילד לעולם למרות שאינם נשואים או מנהלים קשר זוגי כלשהו ביניהם. לרוב מדובר ברווקים ורווקות שלא מוכנים לוותר על חלום ההורות למרות שאינם נמצאים במערכת זוגית מסודרת, או שהמערכת הזוגית שלהם לא מאפשרת הבאת ילדים כמו זוגות חד מיניים.
הורות משותפת היא דרך מצוינת להקים משפחה, אך חשוב מאוד להקפיד לנסח הסכם מסודר בין שני ההורים המיועדים, שיהיה בעל תוקף משפטי וישמור על מסגרת מסודרת של הורות. כאשר שני ההורים אינם קשורים ביניהם בשום קשר אחר, מומלץ מאוד לערוך הסכם הורות משותפת שיעגן בתוכו את כל ההסכמות שני השותפים להורות משיגים בדבר הבאת הילד לעולם, אופן גידולו וחינוכו וכמובן גם שלל פרטים טכניים.
סוגיות בסיסיות של הורות משותפת
מהלך ההיריון- בהסכם הורות משותפת שנערך לפני הכניסה להריון, מומלץ לקבוע את אופן הכניסה להריון של האישה, את התנהלות היחסים וחלוקת האחריות בזמן ההיריון ותהליך הלידה, על מנת שכל התהליך יהיה באישור של שני הצדדים.
שם הילד- הכוונה היא גם לשם פרטי וגם לשם משפחה. כאשר הורי הילד לא נשואים, הוא לא מקבל באופן אוטומטי את שם המשפחה של אחד מהם. על שני השותפים להסכים על השם שיקבע לילד בשלב מוקדם, על מנת להקל את הליך רישומו במשרד הפנים לאחר הלידה.
משמורת- ניתן לקבוע חלוקה שוויונית של המשמורת על הילד, בה כל אחד מההורים מקבל אחריות שווה על גידול הילד. נהוג יותר, במיוחד עד שהילד מגיע לגיל שנתיים שהמשמורת מחולקת בצורה לא שוויונית, כאשר בדרך כלל האם היא הצד הדומיננטי יותר במשמורת.
דמי מזונות- החוק קובע תשלום מזונות מצד האב לפי קריטריונים אחידים. מומלץ לעגן בהסכם הורות משותפת את נושא המזונות בצורה מפורטת ונרחבת יותר, על מנת לדאוג לרווחת הילד בצורה הטובה ביותר
מקום מגורי הילד- יש לקבוע היכן יקבע מקום המגורים הקבוע של הילד וכן את המרחק האפשרי בין מגורי שני ההורים. בהסכמי הורות משותפת נהוג לקבוע מרחק של כמה עשרות קילומטרים בודדים בין ההורים, על מנת לשמור על קירבה הכרחית עבור טובת הילד.
חינוך הילד- רצוי מאוד להכניס להסכם הורות משותפת גם כמה הסכמות בסיסיות לגבי דרך החינוך של הילד. על מנת להגיע להסכמה בדבר הורות משותפת חשוב מאוד ששני הצדדים יבררו ביניהם לפני תחילת התהליך הסכמות מרכזיות לגבי שיטות החינוך שירצו לנקוט בהם. גם כאן, טובת הילד מעל לכל וחשוב לשמור על אחידות בדרכי החינוך גם אם ההורים לא ביחד כדי למנוע בלבול ולשמור על עקביות.
לסיכום, הדרכים השונות להקמת משפחה חדשה הולכות ותופסות מקום מרכזי יותר בחברה המודרנית של ימינו. כל דרך להקמת משפחה היא לגיטימית ומומלצת כל עוד היא נעשית בהסכמה של שני הצדדים ומתוך שותפות אמיתית. חשוב לדאוג להסכם הורות משותפת שאושר על ידי בית משפט לענייני משפחה וקיבל כך תוקף משפטי חזק ואמין שיוכל לשמש את מי מהצדדים בבוא הצורך.