יעוץ ארגוני יכול לעזור לעסק להשתפר ולהתקדם באמצעות בדיקה יסודית של פעילות העסק וגיבוש הצעות ותוכניות לשיפור וייעול הפעילות העסקית. התהליך של יעוץ ארגוני מתבצע בשלוש רמות שונות: ברמת הפרט שמתייחסת לכל עובד ועובד בעסק, ברמת הקבוצה שמתייחסת לצוות עובדי העסק כיחידה אחת ובודקת את האווירה בקרב העובדים ואת האינטראקציות ביניהם, וברמת העסק כולו – כאן מתייחסים לכל העסק כישות עצמאית שפועלת בין עסקים מתחרים אחרים ומתמודדת עם נסיבות ואילוצים שונים. יעוץ ארגוני חשוב ביותר לכל ארגון גדול, ולכן אין זה מפתיע שיותר ויותר חברות ומוסדות גדולים מעסיקים יועצים ארגוניים במחלקות כוח האדם שלהם, או אפילו מקיימים מחלקות ייעודיות של יעוץ ארגוני.
יועץ ארגוני יכול לטפל במגוון רחב של סוגיות שקשורות לניהול הארגון. אפשר לדבר על כמה סוגי יעוץ ארגוני, בהתאם למטרות של יעוץ זה: יעוץ אסטרטגי עוסק בניתוח המתחרים, תהליכי הייצור והתפתחות הטכנולוגיות במטרה לבנות מודל עסקי לייעול ארוך טווח של העסק; יעוץ שיווקי מגבש תוכנית לשיווק החברה ובונה אסטרטגיה עסקית יעילה; יעוץ ניהולי עוסק בבניית מודל ניהול אפקטיבי – חלוקת סמכויות, תמריצים לעובדים, ייעול תהליכי העבודה וכדומה; ולבסוף, יעוץ כוח אדם עוסק בגיוס והשמת עובדים, גיבוש ופיתוח של תרבות תאגידית ויצירת רוח צוות. יועץ ארגוני יכול לספק שירותים לחברות ותאגידים או לארגונים ומערכות שלמות כמו רשויות מקומיות, ענפי תעשייה או תחומי משק שונים.
תחום הייעוץ הארגוני התחיל להתפתח בשלהי המאה ה-19 לספירה, בעקבות המהפכה התעשייתית שהביאה לצמיחה תעשייתית ועסקית. בתקופה האחרונה תחום זה צבר תאוצה בגלל התחרות הגלובלית הגוברת שיצרה מצב בו חברות ותאגידים רבים חייבים להתייעל מבחינה ארגונית כדי לשרוד בכפר הגלובלי. יועץ ארגוני יכול לתכנן ולסייע ביישום של שינויים ניהוליים בכל רמות הארגון לו הוא מייעץ, או, למשל, לייעץ ביישום טכנולוגיות מידע חדשות. בימינו רוב התאגידים מעסיקים לפחות יועץ ארגוני אחד, אבל לפעמים עדיף לחברה להיעזר בשירותי יועץ ארגוני חיצוני, כשזה יכול להיות יועץ עצמאי או נציג של חברת ייעוץ. במצבים מסוימים ארגון זקוק למבט בלתי משוחד על פעילותו, ובמקרים כאלה יועץ חיצוני בהחלט יכול לעזור לנתח את מצב הארגון באופן אובייקטיבי יותר ולהעלות הצעות לייעול הארגון.