מעוניינים להקים עסק? אך אינכם יודעים איך להתחיל? התנהלות מרובה מול הרשויות מרתיע אותכם? חוששים מלממש את הפוטנציאל הגלום בכם? בואו להתחיל בקטן ולצמוח לאט לאט. פנו לרואה חשבון לקבלת ייעוץ להקמת עסק. לצורך כך רשויות המס העניקו לכם את האפשרות להתאגד כעוסקים פטורים ולהפחית את נטל ההתחייבות שלכם כלפי רשויות המס.
טרם הקמת העסק מומלץ להכין תוכנית עסקית ביחד עם רואה חשבון המפרטת את הצורך, דרכי השיווק של העסק, המתחרים בענף, הסיכונים, ההזדמנויות היתרונות והחסרונות בעסק. לאחר שיקלול כל הנתונים נצא לדרך. כבר בתחילת הדרך נאלץ להכיר את רשויות המס שהם חלק בלתי מבוטל מהתנהלות העסק, אך אין כל חשש כל עוד נעמוד בכללים אין כל סיבה להסתבך עם רשויות המס.
קודם יש לפנות למע"מ הקרוב למקום העסק ולפתוח תיק בע"מ, כבר שם תהיו צריכים להחליט אם לפחות תיק כעוסק מורשה או כעוסק פטור. לאחר מיכן נדרש ללכת למס הכנסה לביטוח לאומי.
עוסק פטור או עוסק מורשה?
ההבדל בין עוסק פטור לבין עוסק מורשה הינו בנפח המחזור, בעוד שעוסק פטור מוגדר כעוסק אשר מחזורו אינו עולה על התקרה הנקובה בחוק. כמו כן, עוסק פטור זכאי להקלות לגבי אופן ניהול ספרים, דיווח ולמע"מ ועוד
מיהו עוסק פטור?
אם כך, מיהו עוסק פטור? שכן הוא עשוי להיות מתאים לעסקים בראשית דרכם שאינם יודעים כיצד התפתחו הדברים. עוסק פטור הוא עוסק אשר לפי חוק מע"מ בחר להיכלל בהגדרה זו ומחזור עסקאותיו אינו עולה על התקרה הנקובה בחוק. התקרה הנקובה בחוק מתעדכנת כל שנה (בשנת 2013 התקרה היא 77,993 ₪ ובשנת 2014 תהא התקרה 79,482 ₪ ). כמו כן, גם עוסק מורשה אשר במשך תקופה של שנתיים מחזורו לא עלה מעבר לקבוע בחוק, רשאי מנהל מס ערך מוסף להפוך אותו לעוסק פטור.
עוסק פטור מעצם היותו עוסק פטור, אינו חייב בתשלום מע"מ על עסקאותיו, ובמקביל אינו רשאי לדרוש מע"מ תשומות עבור הוצאות שיצאו בגין יצור הכנסתו. היינו התנהלות מול מע"מ הופכת להיות פשטנית יותר, והוא נדרש לדווח רק בסוף שנה למע"מ. כמו כן, היות ועוסק פטור אינו משלם מע"מ הוא מנוע מלהוציא חשבונית מס בגין עסקאותיו
אילו ספרים נדרש אדם שהוא עוסק פטור לנהל?
כיוון הפעילות העוסק הפטור הינה בהיקפי פעילות קטנים נקבעו בחוק הקלות לגבי אופן ניהול ספרים בידי עוסק פטור. עוסק פטור נדרש לנהל את הספרים הבאים כמפורט להלן:
1. שובר קבלה או ספר פדיון יומי
2. חשבונית עסקה
3. תיק תיעוד חוץ
4. ספר תקבולים ותשלומים
אילו דיווחים נדרש לדווח לרשויות המס?
כעוסק פטור תידרש לדווח לרשויות המס את הדיווחים כמפורט להלן:
· דיווח מחזור עסקאות למע"מ – דיווח יעשה באופן שנתי בתום שנה עד ליום 31 בינואר לאחר שנת המס. במקרה בו תהא חריגה מתקרת הפטור, החריגה תתחייב בתשלום מע"מ.
· דיווח מקדמות למס הכנסה – עוסק פטור נדרש לשלם מקדמות כל חודשיים על חשבון המס העתידי הצפוי כאחוז ממחזור עסקאותיו
· דמי ביטוח לאומי – עוסק פטור נדרש לשלם דמי ביטוח לאומי כל חודש בהתאם לקביעה של ביטוח לאומי
· דוח על ה
· דוח שנתי למס הכנסה – בתום שנה עוסק פטור חייב בהגשת דוח שנתי לרשויות המס בגין כל הכנסותיו וכנסות בין זוגו באותה שנה.
· הצהרות הון – עוסק פטור נדרש להגיד הצהרת הון ולפרט בה את כל נכסיו והתחייבויותיו ליום הצהרת ההון. הצהרת הון נדרש להגיש בהתאם לדרישת רשות המיסים.
האם כל עוסק יכול להירשם כעוסק פטור?
לא כל עוסק רשאי להירשם כעוסק פטור, קיימת רשימה של עוסקים החייבים ברישום עוסק מורשה. להלן סוגי העוסקים אשר מכוח תקנות מע"מ חייבים להירשם כעוסקים מורשים:
· בעלי מקצועות חופשיים כמפורט בתקנות מע"מ
· בעל בית ספר לנהיגה
· בעל בית ספר או גן שיש בו מעל ל 5 ילדים
· סוחר או מתווך מקרקעין
· סוחר או מתווך רכבים
· חברה או אגודה שיתופית
חוקי המס כוללים כללים נוספים בנוגע לעוסק פטור שלא נדונו במאמר זה.
הוראות החוק כוללות תנאים נוספים, יתכן והמידע הנ"ל מציג נתונים שאינם עדכניים ואינם נכונים, אין להסתמך על מאמר זה ללא קבלת אישור ממשרדינו. פנה למשרד רואה חשבון לצורך קבלת מענה מקצועי.