האם להקים עסק כעוסק מורשה או להתאגד כחברה? כרואה חשבון שאלה אשר מעסיקה המון אנשים בעת פעילותם, ואף עשויה להיות מורכבת מידי. במאמר זה ננסה לבאר את הסוגיות העיקריות אשר עשויים לסייע לכם בקבלת החלטה לגבי אופן צורת ההתאגדות
טרם הקמת עסק נדרש להבין את מכלול פעילות העסק באמצעות תחזיות עתידיות אשר עשויות לסייע לרואה חשבון שלך בקבלת החלטה. אך לאחר שהחלטנו להקים עסק או שהעסק צמח אנו עשויים להישאל לא מעט פעמים האם להתאגד כחברה או כבתור עוסק מורשה. היות וקיימים מספר רב של היבטים ננסה לבחון את כולם. בחינת היטב אחד בלבד אין בה משום קבלת החלטות נכונה, ולצורך כך נדרש לבחון מספר רב של פרמטרים.
ריכזנו עבורכם מספר פרמטרים אשר עשויים לסייע לכם בעת בחירת צורת ההתאגדות, כמפורט להלן:
· חברה בע"מ ישות משפטית נפרדת – חברה בע"מ מקנה לבעלי מניותיה הגנה משפטית היות והיא נחשבת כישות משפטית נפרדת מבעליה. כלומר לחברה קיימים זכויות לתבוע ולהיתבע, לרבות הפרדה בין נכסי בעל המניות לבין נכסי החברה למעט מיקרים שבהם בעל המניות "סרח" בחברה ובית המשפט הורה על הרמת מסך. איך ספק שהגנה זו הינה בעלת ערך כלכלי בפני בעלי מניותיה של החברה אשר בשונה מעוסק מורשה שנושיו של העוסק יכולים להגיע לנכסיו. אם כי כיום עסקים רבים דורשים ערבות אישית של בעל המניות מה שעשוי להטיל אחריות אישית על בעל המניות ואף ניתן להגיע לנכסיו במקרה שבו החברה חדלת פירעון.
· מס שולי או מס חברות – כיום שיעור מס חברות הינו 25% (בשנת 2014 שיעור המס יעלה ל 26.5%) ובעת חלוקת דיווידנד יוטל מס נוסף של 25% (בעל מניות מהותי 30%). מנגד עוסק מורשה משלם מס שולי בהתאם להכנסותיו שיעור מס אשר עשוי להגיד לכדי 48% בצירוף מס יסף של 2% . במקרה בו העוסק אינו מושך את כל רווחיו מהחברה הוא יוכל ליהנות מהגנת מס משמעותית היות והוא יידרש לשלם מס חברות בלבד בשיעור קבוע ללא תשלום נוסף או דמי ביטוח לאומי. את הסכומים אשר הוא חוסך יוכל להשקיע אותם בחברה שבבעלו לצורך שיפור העסק
· דמי ביטוח לאומי – הכנסותיה של חברה אינן חייבות בדמי ביטוח לאומי, גם משיכת כספי החברה כדיווידנד אינן חייבות בדמי ביטוח לאומי. משיכת הכספים כשכר עבודה עשויים להתחייב בדמי ביטוח לאומי מופחתים ביחס עוסק עצמאי. כמו כן, בעל מניות עובד שכיר בחברה זכאי לזכויות נוספות כגון ימי חופשה, דמי הבראה, דמי אבטלה, פיצויים ועוד כאשר עוסק מורשה אינו זכאי להם כלל וכלל.
· אופן משיכת הכספים כבעל מניות אתה יכול למשוך את הכספים בכמה אופנים דיווידנד, שכר עבודה, דמי ניהול ולתכנן את אופן חיסכון המס שלך האופן מיטבי. עוסק מורשה אינו מושך את כספו הוא מתחייב בו כאדם בעל הכנסות מעסק. ככל שהכנסות כעוסק עצמאי גבוהות יותר הפערים בתשלומי המס גדולים יותר, לכן רצוי לבחון כל פעילות האם להפוך אותה לחברה או לא בהתאם לרמת הצריכה הפרטית של בעל המניות
· השקעת הכספים בעסק – בעל מניות יכול להשקיע בעסק כמתן הלוואה לעסק ולמשוך את הכספים בפטור ממס. יש לציין כי ההלוואה יכולה להיות צמודה למדד המחירים לצרכן בפטור ממס. מנגד עוסק מורשה המשקיע בעסק השקעתו תירשם כרכוש קבוע, אשר יותר לו כהוצאה על פני השנים לעיתים ההוצאה יכולה להיות מופחתת על פני 15 שנה!!!
· הוראות ניהול ספרים - עוסק מורשה אשר מעסיק מספר רב של עובדים או שמחזור פעילותו מעל לתקרה הנקובה בהוראות ניהול ספרים נדרש לנהל הנהלת חשבונות כפולה, עובדה אשר עשויה למזער את הפער העלויות בין התנהלות כעוסק מורשה לבין התנהלות כחברה.
· תדמית – פעילות תחת מעטפת של חברה בעלת תדמית טובה יותר בפני הלקוח בהשוואה לפעילות כעוסק מורשה
· תכנוני מס – חברה ניתן לבצע תכנוני מס רבים יותר
· הוצאות – בחברה ניתן לדרוש הוצאות רבות יותר בהשוואה ליחיד. כמו כן, הוצאות שאינן מותרות בחברה חייבות במס חברות בלבד מאשר הוצאות שאינן מותרות בידי עוסק מורשה חייבות במס שולי ודמי ביטוח לאומי.
· עלויות הקמה והפעלה של חברה – עלויות הקמה והפעלה של חברה כרוכות בעלויות של אגרת רשם, שכר טרחת עו"ד, הנהלת חשבונות בחברה הינו תהליך מורכב יותר ולכן דורש עלויות גבוהות יותר, מינוי רואה חשבון, חברה נדרשת להגיש דוחות כספיים מבוקרים, אגרה שנתית לרשם החברות ועוד
· מכירה הונית של נכסים או פעילות העשויות להניב רווחים גבוהים – מכירה של נכסים הוניים חייבת במס חברות בחברה ובעת חלוקת הרווח ליחיד משתלם מס דיווידנד, כך שסך הכל המס המשתלם צפוי להגיע לכדי 44%-48% מנגד רווח הון בידי היחיד חייב במס רווח הון בשיעור של 25%
במאמר האמור לעיל, סקרנו את עיקרי הפרמטרים אשר נדרש לבחון טרם הקמת חברה, כמו כן ישנם פרמטרים נוספים אשר לא נסקרו במאמר זה, לצורך כך אנו ממליצים לבחון בצורה מושכלת מעבר לחברה על פני כלל הפרמטרים.
הוראות החוק כוללות תנאים נוספים, יתכן והמידע הנ"ל מציג נתונים שאינם עדכניים ואינם נכונים, אין להסתמך על מאמר זה ללא קבלת אישור ממשרדינו. פנה למשרד רואה חשבון לצורך קבלת מענה מקצועי.