העברת נכסים לחברה על ידי בעל מניותיה – פרק א'
יש לך נכס שאתה מעוניין להעביר אותו לחברה בבעלותך? האם אתה מעוניין להעביר את הפעילות של עסקך לחברה שבבעלותך? אם כן יתכן ומאמר זה יסייע לך להבין טוב את פעילותך הכלכלית והעסקית תוך שכלול גורמי המס המושתתים במשק. פנה לרואה חשבון לקבלת ייעוץ מיטבי בדבר שינויי מבנה בחברתך. כמו כן, במאמר זה ננסה לסקור דרכים להעברת נכסים בפטור ממס ומתי כדי להעביר את הנכסים לחברה בפטור ממס כמפורט בסעיפי 104 לפקודת המס ומתי כדי להעביר את הכנסים במכירה חייבת במס, אכן לא תמיד עדיף להשתמש בפטור ממס, משפט זה עשוי להיות מוזר כלפי אנשים רבים אבל יש עימו צדק, המשיכו לקרוא ותוכלו להבין את פני הדברים.
ראשית מעבר של נכסים מישות אחת לשנייה הינו אירוע החייב במס בהתאם לפקודת מס הכנסה, האומנם אין להיבהל כיוון שלא תמיד אירוע החייב במס מגיע לכדי תשלום מס, כיוון שיתכן והמכירה תתבצע באמצעות שווי הנכס אשר הינו אקווילנטי לעלותו המפוחת של הנכס או אפילו נמוכה מימנו. בתרחיש כזה מוכר הנכס אינו יהיה חייב בתשלומי מסים כיוון שאין כלל רווח בעת המכירה ואפילו אף נוצר הפסד אשר יהא ניתן לקיזוז כנגד רווחים אחרים. לצורך בדיקת כדאיות נית לפנות לרואה חשבון
לצורך כך הבא נסקור את כל האפשריות העומדות בפנינו טרם העברת נכסים לחברה או העברת פעילות לחברה בידי בעל מניותיה:
א. העברת נכסים לחברה במכירה חייבת במס.
ב. העברת נכס על ידי בעל מניות המחזיק במעל ל 90% במניות החברה
ג. העברת נכס לחברה על ידי מספר בני אדם
ד. העברת נכס בין חברות אחיות
ה. העברת נכס לחברת האם spin - off
להלן פירוט לגבי כל אחת מהשיטות המפורטות לעיל
העברת נכסים לחברה במכירה חייבת במס
העברת נכסים לחברה הינה אירוע החייב במס, פקודת מס הכנסה מעניקה מספר פטורים בעת העברת נכסים לחברה מאת בעל מניותיה של החברה, אך פטורים אלו כוללים תנאים רבים, אי עמידה בדרישות הפטור עשויה לחייב את בעל המניות במכירה חייבת בעת העברת נכסים לחברה.
ראשית יש לבחון את כדאיות השימוש בפטור שכן הפטורים המוצעים בפקודת מס הכנסה לרוב הינם פוטרים אשר בתמורה להעברת נכסים לחברה מוקצות לבעל המניות זכויות בחברה. בדרך זו בעל המניות העביר לחברה נכס, אך אינו יכול למשוך כספים מהחברה בגין העברת הנכס. למה הכוונה כאשר בעל המניות מוכר לחברה שבבעלותו נכס במכירה חייבת במס הוא עשוי לשלם מס על הרווח אך מנגד הוא צפוי לקבל תמורה בגין מכירת הנכס, התמורה יכולה להיעשות במזומן או אפילו באמצעות מתן הלוואה או האשראי לחברה ומשיכת הכספים במועד מאוחר יותר. כאשר בעל המניות משתמש בפטורים להעברת נכסים המפורטים בסעיף 104 לפקודה למעשה בעל המניות מקבל בתמורה מניות ולא כסף, ורק בעת מכירת מניותיה של החברה יוכל להיפגש עם התמורה בגין מכירת הנכס.
לכן לא תמיד רצוי להעביר לחברה נכסים בפטור ממס, ולעיתים תכנון מס נכון הוא ליצור מכירה חייבת במס אשר עשויה להטיב עם בעל המניות. במכירה חייבת במס הנכס עשוי להימכר לחברה בהתאם לשוויו ביום המכירה. האומנם חוקי המס דוגלים בביצוע עסקאות שוק בהתאם לשווים אך לקיימים מספר חוקים אנטי תכנוניים בחוק במטרה למנוע תכנוני מס בלתי הולמים. אחד מהם הוא סעיף 24 בפקודת מס הכנסה, אשר עניינו הוא העברה של נכס בר פחת מישות לישות אשר השליטה בנכס נשארה עדיין בידי המעביר, במקרה זה שווי הנכס המועבר יהיה עלותו המופחתת של הנכס בר הפחת ביום העברה. כלומר הוראה זו באה למנוע מצב בו אדם בעל הפסדים רבים מעביר נכסים לחברה שבבעלותו המלאה או בין חברות שבבעלותו המלאה באמצעות ניפוח שווי הנכסים הנמכרים בכדי לקזז מצד אחד הפסדים ומנגד ליהנות מהוצאות פחת גבוהות בחברה הרווחית יותר.
לכן, אם אתה מעוניין להעביר לחברה שבבעלותך נכסים לעיתים רצוי להעביר את הנכסים במכירה חייבת במס לשם קבלת תמורה מאשר העברת נכסים בתמורה למניות. כמובן שאין כלל ברזל שלפיו ניתן לקבוע אילו דרכים לפעול בכל תרחיש, כיוון שתכנון מס כולל פרמטרים רבים אשר נדרש לבחון את כולם טרם קבלת החלטה מיטבית ודלת מיסים עבור הנישום. אך לחלוטין אין לשלול את האפשרות של מכירה חייבת במס רק בגלל תשלומי המס אשר עשויים להיות זניחים.
המשך לקרוא הפרק ב'
הוראות החוק כוללות תנאים נוספים, יתכן והמידע הנ"ל מציג נתונים שאינם עדכניים ואינם נכונים, אין להסתמך על מאמר זה ללא קבלת אישור ממשרדינו. פנה למשרד רואה חשבון לצורך קבלת מענה מקצועי.