חפש מאמרים:
שלום אורח
21.11.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

אדריכלות ירוקה - הצללה

מאת: ציון שאלתיאלאדריכלות26/08/20131282 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק

העיקרון למיקום נכון של פתחים במבנה, והצללה נכונה של הפתחים הוא מאוד פשוט: צריך להקפיד על חדירת השמש בחורף כסיוע לחימום החללים ולצמצם את חדירת השמש בקיץ ולאפשר אוורור נכון של החללים במבנה. עקרונות אלו פשוטים מאוד להגדרה אבל מעט מתוחכמים לתכנון.

במאמר אתמקד פחות על ההיבטים העיצוביים והאסטטים ויותר על שיפור הרגשת הנוחות בתוך המבנה על ידי שליטה על חשיפת המבנה לקרני השמש בתקופות החמות.

ישנן שיטות הצללה רבות, ההחלטה באילו שיטת הצללה להשתמש תלוי בעיקר בכיוון של הפתח וגם במיקום הפתח במבנה.

ההצללה היא כמובן שימושית ביותר בתקופות החמות , קיימות מספר שיטות עיקריות להצללה:

1. הצללה חיצונית אקטיבית – בעיקר באמצעות תריסים חיצונים מסוגים שונים

2. הצללה פנימית אקטיבית – בעיקר באמצעות ווילונות ותריסים פנימיים מסוגים שונים

3. הצללה על ידי צמחייה

4. הצללה חיצונית בנויה פסיבית

במאמר זה אתמקד בעיקר על שיטות ההצללה החיצונית הפסיבית

קישור למאמר המקורי: אדריכלות ירוקה – הצללה

זוית חדירת קרני השמש

כל ההחלטות לגבי הצללות מבוססות על הידע אודות זווית חדירת השמש לכל אחד מהפתחים בחלל, הן בחורף והן בקיץ.

השמש כמובן עולה מהמזרח ושוקעת במערב. בחורף הימים קצרים יותר ומסלול השמש יותר קצר. בחורף השמש מתחילה את המסלול מהמזרח עם סטיה של כ-28 מעלות לכיוון דרום (אזימוט השמש) וגם שוקעת במערב עם אותה הסטיה לכיוון דרום. בשיא מסלולה השמש נמצאת בזווית מאוד חדה של 35 מעלות (זווית גובה השמש) ולכן מצליחה להחדיר קרני שמש חורפיות לתוך החללים.

לעומת זאת, בקיץ הימים הם יותר ארוכים ומסלול השמש יותר ארוך. בקיץ השמש מתחילה את המסלול מהמזרח עם סטיה של כ-28 מעלות לכיוון צפון (אזימוט השמש) וגם שוקעת במערב עם אותה הסטיה לכיוון צפון. בשיא מסלולה השמש נמצאת בזווית מאוד כהה של 81 מעלות (זווית גובה השמש) ולכן קרני שמש קיציות פחות חודרות בשיא היום ולכן, כפי שיוסבר בהמשך יותר קל להצללה.

במהלך הסתיו והאביב השמש מתחילה את מסלולה ממזרח ומסיימת במערב כאשר בשיא מסלולה השמש נמצאת בזווית של 58 מעלות. כמובן שינויי אזימוט השמש וזווית גובה השמש משתנים באופן רציף במהלך השנה.

הצללת פתחים בהתאם לכיוון

צפון

נהוג לחשוב שקרני השמש אינן מגיעות לחלונות הפונים לכיוון צפון. עיון במסלולי השמש מראה שהסברה נכונה במרבית הימים בשנה אולם לא תמיד. קיימת קרינת שמש ישירה לחזית הצפונית בחודשים אפריל עד ספטמבר, בשעות הבוקר המוקדמות ושעות אחר הצהריים. לדוגמא ביום ה22 ביוני, היום הארוך בשנה, קרני השמש מגיעות לחזית הצפונית עד שעה 08:30 לערך ושוב משעה 15:00 לערך, עד שהיא שוקעת בשעה 18.50. למעשה בזמנים אלו בדרך כלל הקרינה הישירה מגיעה בזווית אופקית חדה מאוד ולכן במקרים רבים אינה מעיקה וגם קלה להצללה על ידי הצללה אנכית. במקרים מסויימים עובי הקיר מהווה הצללה מספקת עבור חלון שקוע.

ההצללה האנכית יעילה לפתחים הפונים לכיון צפון; החל מצפון-צפון-מזרח (אזימוט כ-28 מעלות לכיוון מזרח) עד לצפון-צפון מערב (אזימוט כ-28 מעלות לכיוון מערב), כמובן תוך התאמת זוית ההגנה בהתאם לכיוון הפניה.

מזרח ומערב

פתחים הפונים לכיוון מערב ולכיוון מזרח חשופים לחדירת שמש ישירה בזווית נמוכה; בבוקר מהמזרח ובערב מהמערב. משמעות הדבר שכל פיתרון קבוע בכיוונים אלו יהיה מיותר במהלך מחצית מהיום. ועוד, בגלל שהשמש בכיוונים אלו נמוכה בשעות הבוקר ובשעות אחר הצהריים, אזי למעשה ניתן למנוע את חדירת קרני השמש הישירה מכיוונים אלו רק על ידי הסתרת שטח החלון כולו.

מסיבות אלו האדריכל ישתדל, עד כמה שניתן למקם בקירות המזרחיים והמערביים את חדרי השירות ומקומות אחרים שקרינה ישירה לא תהווה בעיה כמו פרוזדורים. כמובן שבמקרים רבים הדבר אינו מתאפשר והאדריכל נאלץ למקם את החללים העיקריים בצד המערבי או המזרחי של המבנה. במצב כזה רצוי לשלב הצללה קבועה עם הצללה פנימית מתכוונת, למשל וילון, וילון גלילה או צלון ונציאני. ההצללה הקבועה תהווה פתרון חלקי כאשר השמש גבוהה יחסית וכאשר השמש נמוכה, נשתמש בהצללה הניתנת לכיוון.

אפשרות יעילה נוספת להצללה על חלונות הפונים לכיוון מזרח ומערב היא על ידי עצים נשירים. עצים אלו מלאי עלים צפופים במהלך הקיץ ולכן מצלים וחוסמים את מעבר קרני השמש במהלך ימי הקיץ החמים, ובחורף, נושרים העלים ומאפשרים לקרני השמש להגיע אל הפתחים ולחדור לחללי הבית.

דרום

דובר כבר רבות על היתרונות בהפניית החדרים העיקריים במבנה לכיוון דרום. פתח הפונה לכיוון דרום קל באופן יחסי להצל עליו כך שקרני השמש ייחסמו במהלך הימים החמים ומצד שני לא ייחסמו בעונה הקרה.

חלונות הפונים לכיוון דרום חשופים לקרני השמש ברוב או בכל שעות היום, החל מכיוון מזרח עד למערב. במהלך היום משתנה זווית חדירת קרני השמש לתוך החלל ולכן על האדריכל לבדוק את זויות החדירה בכיוונים השונים.

ההצללה המתאימה לפתחים הפונים לכיוון דרום היא ההצללה האופקית. הצללה זו יעילה לחלונות הפונים לכיוון דרום-דרום-מזרח (אזימוט 150 מעלות) ועד דרום-דרום-מערב (אזימוט 210 מעלות).

הצללה באמצעות פרגולה

הפרגולה בדרך כלל מקורה באמצעות צלעות העשויות בגדלים שונים ומחומרים שונים; כמו: בטון, עץ, אלומיניום, פלסטיק, וכו'. מעבר להיבטים העיצוביים, על האדריכל לזהות במדוייק את הכיוון אליו פונה הפרגולה ובהתאם להחליט לאיזה כיוון להניח את צלעות הקירוי. הנחה נכונה של צלעות קירוי תמנע את חדירת קרני השמש במהלך התקופות החמות ותאפשר לקרני השמש לחדור ולחמם במהלך התקופות הקרות.


המאמר נכתב על ידי ציון שאלתיאל - מקו ישר - אדריכלות ירוקה.

קו ישר - משרד בעל ניסיון רב בתכנון הנדסי ואדריכלי בפרויקטים מגוונים של בתים פרטיים, בתים משותפים, מבני ציבור ותוספות בנייה, ניסיון רב בהגשת תוכניות לאישור העירייה ורישוי עסקים.

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

ציון שאלתיאל

קו ישר - אדריכלות ירוקה
www.kav-yashar.com

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת ציון שאלתיאל

מאת: ציון שאלתיאלאדריכלות27/12/141221 צפיות
בשנים האחרונות גברה נטיית הקבלנים לבנות בתים גדולים יחסית, בני למעלה משלושה חדרים ובשטח של מעל 100 מ"ר. במקביל, מחקרים מראים שחל גידול משמעותי במשקי בית קטנים (דייר אחד או שניים לדירה). מצב זה הגדיל משמעותית את הביקוש לדירות קטנות, וכמענה לביקוש זה, בעלי דירות רבים החלו בפיצול הדירות שברשותם במטרה להגדיל את התשואה מהנכס.

מאת: ציון שאלתיאלאדריכלות26/08/131483 צפיות
אוורור טבעי מושג בעקבות מיקום נכון של המבנה ובעיקר בעקבות מיקום נכון של הפתחים במבנה. אוורור טבעי, ללא אמצעים מלאכותיים, הנקרא גם אוורור פסיבי, מספק אוויר צח רווי בחמצן אל חללי הפנים ומפנה אדי מים וגזים רעילים. האוורור הטבעי גורם לשיפור בהרגשה ובנוחות דיירי הבית. משב הרוח על גוף האדם גורם לשינוע האוויר החם בקירבת הגוף ועל ידי עירבול והזזת האוויר, תחושת החום יורדת, והשהיה במקום הופכת להרבה יותר נעימה ונסבלת. תחושה נעימה בתוך הבית בתקופות החמות ואף בתקופות המעבר תצמצם מאוד את השימוש במזגן ובצריכת החשמל.

מאת: ציון שאלתיאלאדריכלות13/06/131320 צפיות
גורמים רבים משפיעים על החלטת האדריכל למיקום נכון של מבנה מגורים; כל החלטה חייבת להתחשב בתכתיבי הראשות המקומית, במבנים הסמוכים ובמבנה הטופוגרפי של המגרש והמגרשים הסמוכים. מבנה נכון, הוא כזה שמשתלב היטב באיזור ויחד עם זה בעל ייחודיות נעימה ומרשימה.

מאת: ציון שאלתיאלאדריכלות25/08/102353 צפיות
הליך הגשת בקשה לקבלת היתר בנייה, כרוך בתיאום עם גורמים שונים, ובקבלת אישורים והתאמה לפי חוק התכנון והבנייה 1965. תהליך קבלת היתר בנייה, כרוך בהתרוצצויות בין משרדים שונים, ידיעת התהליך חשוב הן לאזרח המעוניין לבנות את ביתו והן למתכן, לאדריכל ולמהנדס בהם אנו נעזרים בקבלת היתר בנייה כחוק.

מאת: ציון שאלתיאלשיפוצים27/05/102220 צפיות
אחת מההחלטות הראשונות והחשובות בעת בניית בית קשורה לבניית שלד הבניין. בנייה נכונה של שלד הבניין תמנע בעיות כרונית בעתיד ותבטיח עבודה קלה ומדוייקת יותר בהמשך עבודות הבנייה, כבסיס טוב לשימוש בעלי המקצוע הנוספים. לדוגמא קירות ואלמנטים יצוקים נקיים וישרים יקלו על עבודות הטיח והריצוף ויוזילו אותן. ניסיונו ומקצועיותו של קבלן השלד קריטית לאיכות הבניין כולו. מעבר לכך, עמידה בלוח הזמנים שנקבע תוזיל את כלל עלויות המימון של המבנה כולו.

מאת: ציון שאלתיאלשיפוצים20/05/102709 צפיות
יותר ויותר דיירים מחליטים לשדרג את הבית באמצעות הוספת מרפסת לדירתם. החלטה זו נובעת בדרך כלל משלוש סיבות עיקריות: שיפור איכות החיים, העלאת ערך הדירה ושיפור סחירות הדירה. כבר הרבה שנים, רבים מעדיפים את שיטה הבנייה היבשה המבוססת על שלד פלדה, עם תהליך בנייה מאוד קצר ואשר כמעט ואינה מטרידה את שגרת החיים של הדיירים בבניין.

מאמרים נוספים בנושא אדריכלות

מאת: בנימין קלינגראדריכלות06/10/222574 צפיות
האיש קיבל היתר להנגשת הדירה באמצעות כבש שיעבור ברכוש המשותף של הבניין. תביעה לצו מניעה שהגישו שכניו בטענה שהבנייה תחסום להם את האור ותפגע בפרטיותם, התקבלה ! המפקח על רישום מקרקעין בחולון קיבל לאחרונה תביעה שהגישו בעלי דירות בבניין בבת ים נגד שכנם. לנתבע שני ילדים הסובלים ממוגבלות והוא קיבל מהוועדה המקומית היתר להרחבת הדירה והתאמתה באמצעות כבש שיעבור ברכוש המשותף הצמוד לדירת התובעים. אלא

מאת: בנימין קלינגראדריכלות09/04/223066 צפיות
הודבק לך צו הריסה מינהלי על הנכס ואולי מצאת אותו זרוק בחצר. אסכם כאן מה שחשוב לדעת על צו הריסה מנהליוהכי חשוב זכרו שעליכם לפעול מהר בכדי לנסות לעקבו או לבטלו. לנו במשרד בנימין קלינגר נסיון מוכח של שנים בנושאי הסדרת עברות בניה וביטול צווי הריסה. צו הריסה מנהלי הוא אחד מהצעדים הקיצוניים ביותר שנוקטת רשות מקומית כלפי תושביה. צו כזה כולל בתוכו לוח זמנים צפוף במיוחד, ועל כן חשוב לפעול כנגדו במהירות האפשרית,תוך מקצועיות ומומחיות, כי הזמן לרעתכם. דרוש יידע נסיון ויצירתיות בהרבה מקרים. מהו צו הריסה מנהלי? ככלל, צו הריסה הוא הוראה של אחד מגופי השלטון להרוס מבנה. צו הריסה מנהלי הוא הוראה כזאת שניתנת על ידי וועדת התכנון והבנייה המקומית, מהנדס הוועדה, או ראש יחידת האכיפה, מכוח סעיף 221 לחוק התכנון והבנייה, תשכ"ה-1965 (להלן: חוק התכנון והבנייה).

מאת: בנימין קלינגראדריכלות30/03/223061 צפיות
קבלת תיק מידע היא שלב הכרחי בהגשת בקשה להיתר. לאחר קבלת תיק מידע, על מבקש ההיתר להתחיל בהכנת הבקשה להיתר עם עורך הבקשה (האדריכל), על בסיס תיק המידע שנמסר לו. תיק המידע כולל, בין היתר, פירוט של גורמים מאשרים ומועד אישורם, ורשימה של מוצגים נדרשים והשלב הנדרש להגשתם. על עורך הבקשה לעמוד בכל הדרישות המהוות תנאי לפתיחת הבקשה.

מאת: tiloniאדריכלות08/02/223151 צפיות
אם בעבר מיגון חלונות, בין אם זה מיגון חלונות לממד ובין אם מיגון חלונות לרכב היו דברים מאוד יקרים, הרי שהיום אתם יכולים למצוא את אותה האיכות במחירים הרבה יותר משתלמים. מיגון חלונות הוא מה שאנחנו עושים בכל יום מחדש ואנחנו נשמח לספר לכם את מה שאתם צריכים לדעת.

מאת: בנימין קלינגראדריכלות18/07/213927 צפיות
פסק דין חדש של בית המשפט העליון קובע כי מועד החבות בהיטל ההשבחה בגין בניה שבוצעה בחריגה, הוא המועד בו ניתן היתר בניה ולא המועד בו הקים בעל הנכס את הבניה בגינה הוטל התשלום. המדובר במקרה בו התירה התב"ע (תכנית בניין עיר) את הבניה, אך היא בוצעה ללא היתר בניה ורק בחלוף זמן הוצא היתר להתרת הבניה הלא חוקית.

מאת: בנימין קלינגראדריכלות11/05/214202 צפיות
בית המשפט העליון הכריע: מי באמת זכאי להתנגד לבקשה למתן היתר בנייה? וכך נפסק: מי שאינו בעל זכות במקרקעין, אינו זכאי להגיש התנגדות לבקשה להיתר "התנגדות" הינה הליך תכנוני-משפטי, במסגרתו דן מוסד התכנון הרלוונטי בטענות המתנגד כנגד הליך תכנוני המצוי בתחום סמכותו של מוסד התכנון. יצוין, כי זכות ההתנגדות והכללים לה, אינם אחידים לכל הליכי התכנון, והוראות חוק התכנון והבנייה יצרו הבחנה בין "התנגדות לתוכנית" לבין "התנגדות להיתר בנייה".

מאת: דוד כהןאדריכלות22/04/212275 צפיות
מחפשים מנוף לקומות גבוהות, מנוף לקומה 20 או יותר? המאמר הזה יסכם לכם כל מה שחשוב לכם לדעת.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica