יותר ויותר דיירים מחליטים לשדרג את הבית באמצעות הוספת מרפסת לדירתם. החלטה זו נובעת בדרך כלל משלוש סיבות עיקריות: שיפור איכות החיים, העלאת ערך הדירה ושיפור סחירות הדירה.
כבר הרבה שנים, רבים מעדיפים את שיטה הבנייה היבשה המבוססת על שלד פלדה, עם תהליך בנייה מאוד קצר ואשר כמעט ואינה מטרידה את שגרת החיים של הדיירים בבניין.
קישור למאמר המקורי
עליית ערך הדירה ושיפור הסחירות
לפי השמאי ועורך מחירון הדירות לוי יצחק, "ערך הדירה עולה בעקבות בניית המרפסת בשיעור של 10-15% וגם רמת הסחירות שלה עולה מאוד, והיא תימכר במהירות רבה יותר".
לדברי ברנרד רסקין, מנכ"ל רשת התיווך רימקס ישראל "מרפסת שמש מוסיפה ערך לדירה, מקצרת את זמן המכירה, ומוסיפה לאיכות החיים של הדיירים בנכס, קיים ביקוש רב למרפסות שמש, בעיקר פתוחות".
לפי סקר שערך השמאי לוי בשנת 2009, בקרב 360 בתי אב בערים מדגמיות ברחבי הארץ בנוגע להוספת מרפסות התברר כי כ-73% מהנשאלים השיבו, כי הם מעדיפים מרפסות אחת מתחת לשנייה, למרות שחלק מהם מתגוררים בבניינים שיש בהם מרפסות "קופצות". לטענתם, המרפסת "הקופצת" גורמת לחשיפה רבה מדי ולחוסר פרטיות.
אחת השאלות הראשונות ששואלים קונים פונטציאליים את מוכרי הדירות היא השאלה בדבר קיומה של מרפסת שמש. תשובה חיובית מעלה מיידית את ערכה ואת קסמה של הדירה. תשובה שלילית מסווגת אותה כדירה מיושנת וכדאיות רכישתה יורדת.
תקנון הבנייה - הקלות לדייר
תיקון שאושר לתקנות התכנון והבנייה במאי 2008 על ידי שר הפנים דאז - מאיר שיטרית מאפשרת תכנון ובנייה של מרפסות שמש חופפות בשטח של 12 עד 14 מ"ר לדירה (לא כמו בעבר כאשר היה ניתן להוסיף מרפסות מדורגות, שכונו גם "מדלגות"). לפי תקנה זו: "גזוסטרה ששטחה עד 14 מ"ר לא תבוא במניין השטח המותר לבניה ובלבד ששטחן הכולל של כל הגזוסטרות בבניין לא יעלה על 12 מ"ר כפול מספר הדירות בבניין," גזוסטרה עד 14 מ"ר אינה מחויבת בארנונה.
מרפסת בשיטה הבנייה היבשה
קיימות שתי שיטות נפוצות להוספת מרפסת למבנה קיים; האחת, באמצעות בטון ובלוקים, זו השיטה הוותיקה יותר, אורכת הרבה יותר זמן ומורגשת הרבה יותר על ידי הדיירים במהלך העבודה. השיטה השנייה, השיטה היבשה, כבר בשימוש שנים רבות ומבוססת על שלד פלדה מגולוון. תהליך הבנייה בשיטה זו קצר מאוד ושיגרת הדיירים כמעט ולא מופרעת במהלך ההתקנה ופעילות הגמר.
תהליך הקמת בניית המרפסת בשיטה הבנייה היבשה
עם קבלת ההיתר להקמת המרפסת, נערכת פגישה עם אדריכל\מהנדס החברה על מנת לתכנן תכנון מפורט של המרפסת.
אנחנו במשכן הנדסה ובניין ,עם ניסיון רב בתכנון אדריכלי ובתכנון הנדסי; נעזור לכם גם בכל הנדרש לתכנון ההנדסי והאדריכלי וגם בהוצאת ההיתרים הנדרשים מול הרשויות, למעשה כל הדרוש כולל הביצוע מתבצע במקום אחד ובעלות אחת כוללת.
שלד פלדה
בהתאם לתוכניות המוסכמות, אנחנו מעבירים הוראות מדוקדקות למסגרייה לבניית שלד (קונסטרוקצית) הפלדה של המרפסת. שלד הפלדה נבנה בפיקוח מהנדס אזרחי של החברה ומבוצע על ידי מסגרייה עם ניסיון רב בבניית קונסטרוקציות פלדה למרפסות.
לאחר גמר עבודות ההכנה והשלמת ההחיבורים, שלד הפלדה עובר תהליך גילוון על ידי טבילה באמבט אבץ. הדבר מבטיח עמידות לקורוזיה (חלודה) לאורך שנים רבות. לאחר גמר הייצור נצבעת הקונסטרוקציה במערכת צבע דו רכיבית: יסוד: אפוקסי דו רכיבי בעובי של כ-80 מיקרון. עליון : פוליאורטני דו רכיבי,שתי שכבות בעובי 80 מיקרון כ"א (סה"כ עובי הצבע: כ-240 מיקרון).
שלד המרפסת מובל כיחידה אחת אל הבניין, בעזרת מנוף, השלד מורם למקומו ומעוגן לאלמנטים קונסטרוקטיביים (בדרך כלל עמודי בטון מזויין קיימים). העיגון מתבצע באמצעים שונים ותלוי במבנה הקיים, העיגון יכול לכלול עוגנים כימיים, עוגנים מכאניים, או מוטות פלדה עוברים.
רצפת המרפסת
בשנים האחרונות פיתחו בעולם הבניה המערבי לוחות על בסיס מלט מחוזקים עם סיבים הנקראים בשפה המקצועית "פיבר צמנט". לוחות אלו דחוסים ביותר וכבושים בתנור ,ומייוצרים בטכנולוגיה מתקדמת . לוחות אלו מסוגלים לשאת משקל רב ועמידים בתנאי מזג אוויר קשים.
בשיטת הבנייה היבשה המבוססת על שלד מתכת, לוחות אלו למעשה מחליפים את הרצפות הכבדות היצוקות בטון מזויין. באוסטרליה משמשים לוחות אלו תחליף ליציקות בטון לרציפים (שבילי גישה) במעגנים ימיים. ג'ימס הארדי (James Hardie) הוא קונצרן אוסטרלי מהמובילים בעולם הבנייה המייצר בין השאר לוחות "פיבר צמנט" דחוס לרצפה, תחת השם המסחרי "Hardipanel Compressed". הלוחות מורכבים מחול, מלט, מינרלים, מים, ומשוריינים עם סיבים.
גימור הרצפה
ניתן ךהשתמש בכל חיפוי הראוי לחיפוץ חוץ; כמו קרמיקה, גרניט פורצלן, ודקים למיניהם, כמו כן ניתן לצבוע בצבעים אפוקסיים או בצבעים המותאמים לצביעת בטון בתנאי חוץ. כל החלטה לגבי גימור רצפת המרפסת חייבת להתחשב ברמת החספוס וההחלקה בעיקר בתנאי רטיבות.
חיפוי חיצוני
לפי בחירת הלקוח ניתן להשאיר את שלד הפלדה חשוף ועם גמר צבע לפי מפרט הצבע שפורט לעיל, או לחפות באמצעות לוחות צמנטיים כמו "צמנט בורד" או "מסטרקיר" של ג'יימס הארדי ולמלא חריצים וחורים וליישר עם שפכטל ולצבוע לפי דרישת הלקוח. חיפוי חיצוני מייקר מעט את העבודה אבל מאפשר ליישם למרפסת גמר זהה לטקסטורה הקיימת של המבנה.
עומס מתוכנן למרפסת
מרפסות מתוכננת ע"פ התקן הישראלי לבניה לעומס שימושי של 350 ק"ג/מ"ר. לדוגמא, מרפסת של 12 מ"ר מתוכננת לשאת משקל של 4,200 ק"ג (מעל 50 איש) כמובן שהתכנון לוקח בחשבון מקדמי בטחון, כך שהעומס האפשרי בפועל גדול בהרבה.
לדוגמא, לוח "Hardipanel Comressed" (בגודל 180X120X1.8 ס"מ , שטח: 2.16 מ"ר, משקל: 71.5 ק"ג): כשהמרחק בין מרכזי סמוכות בתחתחית שלד הפלדה הוא 60 ס"מ, מסוגלות הלוחות לשאת עומס מקסימלי של 756 ק"ג (4,200 ק"ג למרפסת של 12 מ"ר). כשהמרחק בין מרכזי הסמוכות הוא 40 ס"מ לוחות אלו מסוגלות לשאת עומס מקסימלי של 1200 ק"ג (6,600 ק"ג למרפסת של 12 מ"ר).
הכתבה נכתבה על ידי ציון שאלתיאל - אדריכלות ירוקה וניהול פוייקטים - מקו ישר - אדריכלות ירוקה לאחר שיחות עם המהנדס האזרחי משה שאלתיאל מבעלי משכן הנדסה ובניין.
משכן הנדסה ובניין מנוהלת על ידי מהנדס בניין וקבלן רשום, בעלת ניסיון רב ומגוון של תכנון הנדסי ואדריכלי ובנייה עד שלב הגמר. מבצעת בנייה, שיפוצים ותוספות בנייה בתחומים שונים; בתים פרטיים, בתים משותפים ומבני ציבור.