למרות שזה נשמע משונה למי שלא מתעניין בתחום, בשנים האחרונות ישראל הלבנטינית הופכת אט אט למעצמה אמיתית בתחום היין. יין ישראלי בדגש על יקבי הבוטיק שנפוצים בעשור האחרון כפטריות אחרי הגשם הופך לשם נרדף לאיכות ולא מעט יינות ישראלים קוטפים את המקומות הראשונים חדשות לבקרים בתחרויות יין בינלאומיות. אבל לפני ניגש להווה ולעתיד, בואו נבחן את העבר או יותר נכון את סיפור האהבה בין העם היהודי היושב בציון ליין.
סיפור אהבה עתיק
כבר לפני למעלה מ-5000 שנה, אי שם בתקופת הברונזה, גידלו איכרים כרמים. אחד האזכורים המוקדמים ביותר לכך ניתן למצוא כבר בספר בראשית: "ויחל נח איש אדמה וייטע כרם ויישת מן היין וישכר". לפיכך אין זה פלא כי הגפן היא אחד משבעת המינים בהם נתברכה ארצנו ואין צורך לציין כי היין הוא חלק בלתי נפרד מהדת היהודית ומהטקסים האופייניים שלה, החל מהקידוש בימי שישי ועד לארבע הכוסות בליל הסדר. בכל רחבי הארץ ניתן למצוא עדויות ארכיאולוגיות לקיום גתות לדריכת ענבים ומקורות תלמודיים מספרים לנו על עשרות סוגים שונים של יינות.
במאה ה-19, גידול הגפנים היה אחד מענפי החקלאות הפופולאריים והחזקים ביותר ולא מעט כרמים נטעו במטרה לחזק את הקשר עם יהדות הגולה ולשפר את תדמיתה של הקהילה היושבת בציון בעיני יהדות אירופה. לתעשיית היין המתפתחת תרמו לא מעט הקמתו של "מקווה ישראל" וכמובן תרומותיו של הברון רוטשילד ועד מלחמת העולם הראשונה היין הפך לתוצרת החקלאית המרכזית של הישוב היהודי בארץ ישראל.
המצב כיום
למרות שאנחנו רחוקים שנות אור מממוצע צריכת היין במדינות אירופה (במדינת ישראל הצריכה הממוצעת בקרב האוכלוסייה היהודית מעל גיל 18 היא 8 ליטר בלבד, כמעט פי עשר פחות מהממוצע האירופי), נראה שהדגש בארץ ניתן לא על הכמות אלא על האיכות. בשנים האחרונות הוקמו יקבים ישראליים מודרניים רבים, אשר גם מצליחים לקצור פרסים בינלאומיים, מה שהפך הרבה מאוד בקבוקי יין מתוצרת יקב ישראלי, להיות שם דבר בעולם. בארץ קיימים היום למעלה מ-200 יקבי בוטיק שפרושים בכל חלקי הארץ ונראה כי לפני שנשים לב, יינות ישראלים יהוו תוספת הכרחית לתפריטי היין במסעדות הנחשבות ביותר בעולם.