לא בכל מדינה יש גיוס חובה.
לא לכל מדינה המדינה והצבא אחד הם.
כדי שמדינה תוכל לחרוט על דגלה את המושג "צבא העם" חייב העם להרכיב את הצבא.
המצב בו רק חלק מהעם בא ונותן את חלקו הוא מצב בלתי נסבל ובלתי קביל..
זוהי אינה שאלה של סקטורים, האזרח, שהגיע לגיל הגיוס חייב להבין כי עד גיל זה בכל אחד מימי חיו, המדינה שהיא אזרחיה, הגנה עליו מפני אוייבים חיים ומוחשיים, ועכשיו תורו לתת יד בהגנה.
כמו בכל כלל קיימים היוצאים מן הכלל, וגם להם ניתנים פתרונות, וכן גם הם משרתים.
ישראל היא מדינה של סקטורים.
הסקטורים נוצרו מעצם השוני הגדול בתוך החברה הישראלית, ומתוך לחצים פוליטיים על ומתוך השלטון של העשורים האחרונים. השוני לכשעצמו הוא מבורך והוא מעניק לחברה את היתרונות והיופי שלה. אך אסור לקחת את אותו השוני ולתת לו ביטוי המקדש אזרח אחד לעומת אזרח אחר. במגילת העצמאות כתוב שהמדינה היא יהודית ודמוקרטית, כלומר ששני התנאים הללו מתקיימים יחד, אחד לצד השני ולא אחד לפני השני, עוד נכתב במגילת העצמאות שמדינת ישראל היא מדינת כל אזרחיה. המשמעות בלהיות אזרח מדינת ישראל הוא ליהנות מזכויות סוציאליות בד בבד עם השתתפות בחובות כגון תשלום מיסים ובישראל גם גיוס לשירות חובה.
אזרחים אשר אינם מסוגלים מפאת סיבות קבילות שונות את השירות הצבאי כגון סיבות רפואיות ונפשיות ישרתו את המדינה מאותה החובה במסגרות שונות כגון שירות לאומי, עבודה בתפקידים שהמדינה הגדירה וחוקקה אותם כקבילים להיחשב כשירות לאומי.
אזרחים שלא יעשו שירות צבאי או שירות לאומי, לא צריכים ליהנות מכל הטבה שהמדינה נותנת לאזרחיה המשרתים והמשתתפים.
שלא נטעה, תעודת זהות ישראלית ניתן וצריך לשאת כבר מגיל 16 אך את החובות והזכויות של להיות אזרח מדינת ישראל נדרש וחייב לקבל אזרח כל ימי חייו.
זו לא שאלה של פוליטיקה, וחבל שברבות השנים הצליחו סקטורים בחברה באמצעים של הפחדת השלטון לפטור משירות סקטורים שלמים בחברה ובכך לפגוע באופן כמעט חסר תקנה בעם ובתחושת שותפות הגורל הכל כך מתבקשת מאזרחים במדינה כמו ישראל.
ישראל היא מדינת כל אזרחיה, רק חבל שלא כל אזרחיה, הם ישראלים.
יאיר צברי.