בניית אתרים היא מקצוע לכל דבר, הדורש הבנה מעמיקה בתחום וידע בתכנות. בבניית אתרים מתורגם איפיון האתר כפי שהוגדר על ידי הלקוח (בשיתוף עם מומחה לבניית אתרים) לאחת משפות התכנות המקובלות, מה שמאפשר למערכות השונות הפועלות ברשת לזהות אותו, להציג אותו לגולשים בצורת דפי אינטרנט שכולנו מכירים, ולבצע את הפעולות השונות בו.
חלק מהפעולות האלה נעשות על ידי הגולש (שיטוט בין דפי האתר, בחירה באופציות השונות המופיעות בו, וכדומה). חלק אחר מבוצע על ידי מי שמתחזק את האתר: עדכון תוכן האתר, מענה לפניות הגולשים, שינויים בהגדרות האתר וכדומה.
בשיטה המסורתית של בניית אתרים עדכון התוכן שלהם צריך להיעשות תוך התערבות בקוד האתר. בדרך כלל, בעלי אתרים שאינם בקיאים בתכנות, יאלצו להיעזר באנשי מקצוע אשר יוכלו לעדכן את תוכן האתר מבלי לפגוע במבנה שלו. יחד עם זאת, קיימות כיום מערכות מיוחדות המפרידות בין תוכן האתר לבין המבנה שלו. בצורה כזאת ניהול התוכן מתאפשר לכולם, גם למי שאינו יודע לתכנת, ולא קיים סיכון לפגיעה במבנה האתר בעת עדכון הטקסטים או התמונות המופיעים בו. מערכות כאלה נקראות מערכות ניהול תוכן.
מערכות ניהול תוכן מודרניות מרחיבות את תחום בניית האתרים והופכות אותו לנגיש וקל גם עבור אנשים שאינם מקצועיים. בניית אתרים בחלק ממערכות כאלה הופכת להיות דומה לכתיבת מסמך בתוכנה כמו וורד או פאוארפוינט. בניית אתרים בשיטה זו מתבססת על שימוש בתבניות מוכנות (כלומר, במבנים מוכנים של אתרים) והזנת התוכן הייחודי אל תוכן. בעל אתר אינו צריך להיות מומחה במחשבים: עליו לבחור את התבנית המתאימה לו, בעיצוב שנראה לו מיטבי, ולהזין את התוכן הדרוש תוך שימוש בתוכנה ידידותית, קלה ולעתים קרובות גם חינמית.
לסיכום, נראה שכיום הבלעדיות לבניית אתרים על ידי אנשי מקצוע שמורה רק לאתרים ולפורטלים מורכבים בעלי מבנה ייחודי. אתרים פשוטים או סטנדרטיים מבחינה מבנית (כגון בלוגים, אתרי תדמית, אתרי חנויות מקוונות וכדומה) יכולים בהחלט להיבנות במערכות ניהול תוכן, ולהינהל בהמשך על ידי בעלי האתרים באופן עצמאי. בצורה כזאת בעל אתר מתחיל יכול לקבל תוצר באיכות סבירה ללא השקעת תקציב משמעותי .