אחת הסיבות הנפוצות ביותר לכאבי מפרקים היא שחיקת סחוסים. הבעייה תוקפת חלקים גדולים באוכלוסייה, בעיקר אנשים מבוגרים בגילאי 60 ומעלה. בנוסף, היא נפוצה מאד אצל מי שעסקו בפעילות ספורטיבית מאומצת ואצל אנשים אשר סבלו מפגיעות ופציעות כמו קרע ברצועה או קרע במיניסקוס.
מהו, בעצם, הסחוס? הסחוס נמצא בכל מפרק בגוף והוא מצפה את קצות העצמות שלנו. הוא מסייע לגוף בשמירה על תנועה חלקה ומונע חיכוך. תהליך השחיקה שלו הוא תהליך טבעי שמתרחש עם השנים בשל הבלאי, ומואץ לעתים בשל מחלות וכן כפי שציינו בשל פציעות ותאונות.
שחיקת סחוס לא חייבת לגרום לכאבים, אך לעתים הדבר מתרחש בכל זאת, בעיקר בקרב אנשים שיש להם נטייה גנטית לכך. התוצאה יכולה להיות דלקות חוזרות ונשנות וכאבים שעלולים לפגוע בצורה משמעותית באיכות החיים של האנשים הסובלים מהם. בעיות בסחוס יכולות לגרום לכאבים מסוגים שונים כמו כאבי גב, כאבים בירך וכן כאבי ברכיים. הכאבים הללו יכולים לפגוע באיכות השינה, להקשות על הסובלים מהם בהליכה, בעלייה במדרגות ועוד.
במקרים רבים הכאבים יוצרים תהליך מעגלי הרסני: בשל הכאב עבודת השרירים נפגעת מאחר שהם מתכווצים כדי להגן על הגוף. הדבר גורם לפגיעה ביציבה, בהליכה, בעמידה ומגביר את הכאב, וחוזר חלילה. כדי להתמודד עם הבעיה לטווח ארוך יש לשבור את מעגל הכאב ההרסני הזה.
איך עושים את זה? במקרים של כאב שאינו עובר מומלץ לשקול מגוון של טיפולים שמרניים כמו פיזיותרפיה, דיקור סיני, טווינא ועוד. במקרה הצורך מומלץ להתייעץ עם אורטופדים כדי לבדוק אפשרות של ניתוח, אפשרות שהפכה למקובלת מאד בשנים האחרונות, בעיקר בקרב גילאים מבוגרים.
ומה עוד? חשוב לשמור על משקל תקין, שכן עודף בק"ג משמעו עומס גדול על הגוף שמקשה עליו להתמודד עם הכאבים השונים.