בשנים האחרונות המודעות לנושאים הסביבתיים גברה מאוד. כולנו משתלים לחסוך במים ולא לזהם את הסביבה יתר על המידה. יחד עם זאת, כאשר מדובר בנושאים מורכבים כמו טיפול בשפכים, רובנו מדמיינים מתקן טיהור שפכים ענקי כמו השפד"ן, ולא רואים איך אנחנו כאנשים פרטיים יכולים לקחת חלק בפעילות זו.
יחד עם זאת, בשנים האחרונות הופיעו טכנולוגיות חדשות המאפשרות לרדת בקנה המידה ובגודל של המתקנים, ולהשתמש בשיטות חדשניות של טיפול בשפכים גם במקומות קטנים יותר. כך, למשל, בשוק מוצע כיום מתקן טיהור שפכים ביתי, המתאים לשימוש בבתים פרטיים.
איך פועל מתקן טיהור שפכים ביתי? אם כן, השפכים הביתיים הם שפכים סניטריים, ומתחלקים לשתי קבוצות עיקריות: מים אפורים (מי דלוחין מהאמבטיות) ומים שחורים (מי שפכין מהאסלות ומים מכיורי מטבח). ניתן להשיב את שני סוגי המים לשימוש חוזר, אך קיים הבדל בתהליכי הטיפול בין המים האפורים (הנקיים יחסית) לבין המים השחורים המכילים שאריות חומרים אורגניים, חיידקים וכדומה. המים שעברו תהליכי טיהור במתקן טיהור שפכים נקראים מי קולחין וניתן להשתמש בהם לצרכים שונים על פי רמת העיבוד.
לרוב, ישמשו מי הקולחין להשקיית הגינה. קיימת הצדקה לכך לאור שינוי מדיניות רשות המים בנוגע לתעריפי ההשקייה: לאור המשבר, מחיר מי ההשקייה עלה וצפוי לעלות עוד. במקרים מסוימים ניתן להשיב את מי הקולחין הביתיים למיכלי הדחה בתאי השירותים, אך כאשר מדובר בבית פרטי נראה שההשקעה במערכת גבוהה מדי ביחס לכמות המים שניתן לנצל ב-1-2 אסלות.
ישנן מספר חברות שיכולות לספק מתקן טיהור שפכים ביתי, כאשר אין צורך בתכנון הבית על פי דרישות המתקן. את מתקן טיהור השפכים הביתי ניתן לחבר לבית קיים ללא צורך בשינויים מהותיים במערכותיו. מתקן ביתי שכזה יכול לעבד ולטהר עד 12 מ"ק של מי שפכים ליממה.
לסיכום, מתקן טיהור שפכים ביתי הוא אחת התשובות לסוגיית מניעת זיהום סביבתי וחסכון בצריכת המים הביתית. נכון להיום מחיר התקנת המערכות ותפעולם עדיין אינו כלכלי במקרים רבים. יחד עם זאת, למתקנים מסוג זה ערך נוסף מעבר לכלכלי, והוא ערך חינוכי של אי פגיעה במשאבים טבעיים ובשמירה על הסביבה.