מדפסות ניתן למצוא היום כמעט בכל בית ובכל משרד. בעולם בירוקרטי, קשה מאוד להסתדר בלי מדפסת שתדפיס לך מסמכים, תצהירים, דו"חות או סתם מכתבים. לשימוש ביתי, מספיקה בדרך כלל מדפסת אחת, אך בתי עסק, ארגונים או משרדים גדולים נוהגים להחזיק יותר ממדפסת אחת, בדרך כלל מדפסות לייזר, הנחשבות חזקות ואמינות יותר ומיועדות להדפסה מאסיבית של מסמכים. כידוע, בניגוד למדפסות בעלות ראש דיו, מדפסות לייזר מכילות טונר. הטונר נחשב חסכוני יותר כיוון שהוא מספיק לכמות גדולה יותר של מסמכים מאשר מחסנית של מדפסת הזרקת דיו. עם זאת, בדומה למחסניות דיו, גם הטונר נגמר ומגיע הזמן שצריך להחליף אותו.
אך מה עושים עם הטונר הישן? לזרוק אותו לפח הזבל לא נחשב ידידותי לסביבה: הטונר עשוי מפלסטיק, חומר המתכלה רק לאחר אלפי שנים. בנוסף, מכיל הטונר שאריות של אבקת החומר הפלסטי המשמש להדפסה (אבקת טונר), שעלולות להיות רעילות ולחלחל למאגרי מי התהום. כשמדובר בכמויות גדולות של טונרים, הנצברים מכל מדפסת בכל אחד מעשרות אלפי המשרדים והעסקים ברחבי הארץ, הנזק הסביבתי עלול להיות חמור משחשבנו.
אז מה עושים עם הטונרים?
כיום, אם יש לכם מדפסת לייזר שהטונר בה עומד להיגמר, ניתן להחליפו במספר דרכים:
א. החלפה בטונר חדשה של יצרנית המדפסת - כשקונים את הטונר של יצרן המדפסות מקבלים כביכול את הרכיב המתאים ביותר למדפסת, הכולל אחריות של החברה המייצרת. מצד שני- זו האופציה היקרה והמזהמת יותר שכן היא מצריכה ייצור של טונרים חדשים.
ב. מילוי מחדש של הטונר - כיום ניתן למלא את הטונר של המדפסת באמצעות ערכה למילוי עצמי או באמצעות שליחתו לחברה המבצעת מילוי מחדש של החומר. פתרון זול יותר ומזהם פחות.
ג. החלפה לטונר ממוחזר - ניתן למצוא חברות המוכרות טונרים משומשים או טונרים שעברו ייצור מחדש, עבור מדפסות לייזר. חלק מחברות אלה מבקשות את הטונר הישן תמורת ה"חדש". מחירי טונר ממוחזר נחשבים זולים יחסית, ועל ידי שימוש בטונר ממוחזר אנו תורמים לאיכות הסביבה.
איך ממחזרים טונרים?
מיחזור טונר מצריך פירוק, ניקוי, הרכבה מחדש ומילוי של הטונר. את הפעולה מבצעות חברות העוסקות במיחזור טונרים משומשים. אם יש ברשותכם טונר בודד או כמות גדולה של טונרים- נסו לאתר חברה כזו ובדקו מה ניתן למחזר ומה מקבלים בתמורה. המחירים משתנים בהתאם לביקוש וההיצע. בנוסף, ניתן להעביר את הטונר הריק למתקן לפינוי פסולת אלקטרונית, בו יעבור הטונר פירוק לחומרי הגלם הראשוניים שלו.