במקרה פטירתו של אדם וגילוי צוואתו, ישנם מקרים בהם קרובי משפחתו או מוטביו חשים שיש טעם לפגם בהוראות הצוואה (אם כולה או חלקים ממנה), ומבקשים לפסול את הצוואה. הכלי העומד לרשותם של אנשים המבקשים לערער על תוקפה של צוואה הוא פסילת צוואה, או בלשון משפטית- התנגדות לקיום צוואה.
התנגדות לקיום צוואה היא הליך משפטי בו מגישים לרשם לענייני ירושה (בו נפתחה הבקשה לצו קיום צוואה) כתב התנגדות לקיום הצוואה, בהתאם לחוק הירושה ותקנות הירושה. רשם הירושה מעביר את הבקשה לבית המשפט המוסמך לשם דיון והכרעה בהתנגדות לצוואה.
חוק הירושה התשכ"ה-1965 מגדיר מספר עילות המאפשרות פסילת צוואה, ביניהן השפעה בלתי הוגנת, מעורבות בעריכת הצוואה, או אם כתיבת הצוואה נעשתה תחת אונס או איום. חובת ההוכחה מוטלת על המתנגד לצוואה, ובמידה והמתנגד יעמוד בנטל זה, יוכל בית המשפט לקבוע אם ניתן לבטל את הצוואה או חלקים ממנה.
מהן העילות השכיחות לפסילת צוואה?
כאמור, בהתאם לחוק הירושה בישראל, ניתן להגיש לרשם לענייני ירושה כתב התנגדות לצוואה על בסיס מספר עילות, כשהנפוצות שבהן הן העילות הבאות:
1. כשהמצווה לא הבחין בטיבה של הצוואה - הכוונה היא שמצבו הרפואי או הקוגניטיבי של המצווה לא איפשר לו לדעת שהוא כותב או עורך הודעה ומכאן שלא היה מודע לזהות יורשיו או היקף רכושו, ועל כן כושר הציווי נשלל ממנו. במידה והמתנגד לקיום הצוואה מצליח להוכיח טענות אלו (על סמך ראיות רפואיות), יש בכך כדי לבטל את הצוואה.
2. השפעה בלתי הוגנת - השפעה בלתי הוגנת של הנהנה מהצוואה על המצווה היא עילה לביטול צוואה. השפעה שכזו כוללת נסיבות בהן ישנה תלות מוחלטת של המצווה בנהנה והזדקקות לשירותיו. נטל ההוכחה מוטל על המתנגד לצוואה ועל בית המשפט להחליט האם הצוואה נערכה תחת השפעה בלתי הוגנת על בסיס בחינת נתונים שונים כמו: מצבו הפיזי והנפשי של המצווה, תלותו או עצמאותו, גילו של המצווה, יכולת התייעצות עם אחרים ועוד.
3. מעורבות בעריכת הצוואה - עילה זו מתייחסת למקרה בו הנהנים מהצוואה (בן/בת זוג או נהנים אחרים) לוקחים חלק פעיל בעריכת הצוואה, כלומר: על ידי ניסוח הצוואה, שימוש כעד לצוואה, נוכחת בעת כתיבת הצוואה, הבאת רצון המצווה בפני עורך דין או ליווי המצווה לעורך הדין לצורך כתיבת צוואה.
4. פסילה עקב טעות - יש להבחין בין טעות יסודית, שעלולה להביא לביטול צוואה, לבין טעות סופר שבה כוונת המצווה ברורה, אך נפלה טעות בביטוי הדברים, כמו למשל טעות במספר תעודת הזהות של אחד היורשים. במקרה כזה אין זו עילה לביטול הצוואה. פסילה עקב טעות הכוונה לטעות מהותית בשיקוליו של המצווה, שהשפיעו על נסיבות כתיבת הצוואה. במקרה זה ינסה בית המשפט לקבוע מה הייתה כוונתו המקורית של המצווה ואם אכן נפלה טעות.
5. פסילה עקב לחץ או איום - צוואה אשר כתיבתה או עריכתה נעשו תחת נסיבות של לחץ, איום, תרמית או תחבולה ראויה להיפסל. על הטוען לביטול הצוואה לשכנע את בית המשפט בקיום הנסיבות האלו ויותר מכך- עליו לשכנע את בית המשפט שנסיבות אלו הובילו לכתיבת הצוואה כפי שהיא או לעריכתה. במידה שיש בצוואה פגם צורני (זהות הכתב, כשירות העדים וכד'), אזי על המבקש לקיימה נטל ההוכחה שהצוואה נכתבה תחת רצונו החופשי של המצווה.