חפש מאמרים:
שלום אורח
19.12.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

עילות לפסילת צוואה

מאת: שלומית לנגדיני ירושה16/12/20138006 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק

במקרה פטירתו של אדם וגילוי צוואתו, ישנם מקרים בהם קרובי משפחתו או מוטביו חשים שיש טעם לפגם בהוראות הצוואה (אם כולה או חלקים ממנה), ומבקשים לפסול את הצוואה. הכלי העומד לרשותם של אנשים המבקשים לערער על תוקפה של צוואה הוא פסילת צוואה, או בלשון משפטית- התנגדות לקיום צוואה.
התנגדות לקיום צוואה היא הליך משפטי בו מגישים לרשם לענייני ירושה (בו נפתחה הבקשה לצו קיום צוואה) כתב התנגדות לקיום הצוואה, בהתאם לחוק הירושה ותקנות הירושה. רשם הירושה מעביר את הבקשה לבית המשפט המוסמך לשם דיון והכרעה בהתנגדות לצוואה.
חוק הירושה התשכ"ה-1965 מגדיר מספר עילות המאפשרות פסילת צוואה, ביניהן השפעה בלתי הוגנת, מעורבות בעריכת הצוואה, או אם כתיבת הצוואה נעשתה תחת אונס או איום. חובת ההוכחה מוטלת על המתנגד לצוואה, ובמידה והמתנגד יעמוד בנטל זה, יוכל בית המשפט לקבוע אם ניתן לבטל את הצוואה או חלקים ממנה.

מהן העילות השכיחות לפסילת צוואה?

כאמור, בהתאם לחוק הירושה בישראל, ניתן להגיש לרשם לענייני ירושה כתב התנגדות לצוואה על בסיס מספר עילות, כשהנפוצות שבהן הן העילות הבאות:

1. כשהמצווה לא הבחין בטיבה של הצוואה - הכוונה היא שמצבו הרפואי או הקוגניטיבי של המצווה לא איפשר לו לדעת שהוא כותב או עורך הודעה ומכאן שלא היה מודע לזהות יורשיו או היקף רכושו, ועל כן כושר הציווי נשלל ממנו. במידה והמתנגד לקיום הצוואה מצליח להוכיח טענות אלו (על סמך ראיות רפואיות), יש בכך כדי לבטל את הצוואה.

2. השפעה בלתי הוגנת - השפעה בלתי הוגנת של הנהנה מהצוואה על המצווה היא עילה לביטול צוואה. השפעה שכזו כוללת נסיבות בהן ישנה תלות מוחלטת של המצווה בנהנה והזדקקות לשירותיו. נטל ההוכחה מוטל על המתנגד לצוואה ועל בית המשפט להחליט האם הצוואה נערכה תחת השפעה בלתי הוגנת על בסיס בחינת נתונים שונים כמו: מצבו הפיזי והנפשי של המצווה, תלותו או עצמאותו, גילו של המצווה, יכולת התייעצות עם אחרים ועוד.

3. מעורבות בעריכת הצוואה - עילה זו מתייחסת למקרה בו הנהנים מהצוואה (בן/בת זוג או נהנים אחרים) לוקחים חלק פעיל בעריכת הצוואה, כלומר: על ידי ניסוח הצוואה, שימוש כעד לצוואה, נוכחת בעת כתיבת הצוואה, הבאת רצון המצווה בפני עורך דין או ליווי המצווה לעורך הדין לצורך כתיבת צוואה.

4. פסילה עקב טעות - יש להבחין בין טעות יסודית, שעלולה להביא לביטול צוואה, לבין טעות סופר שבה כוונת המצווה ברורה, אך נפלה טעות בביטוי הדברים, כמו למשל טעות במספר תעודת הזהות של אחד היורשים. במקרה כזה אין זו עילה לביטול הצוואה. פסילה עקב טעות הכוונה לטעות מהותית בשיקוליו של המצווה, שהשפיעו על נסיבות כתיבת הצוואה. במקרה זה ינסה בית המשפט לקבוע מה הייתה כוונתו המקורית של המצווה ואם אכן נפלה טעות.

5. פסילה עקב לחץ או איום - צוואה אשר כתיבתה או עריכתה נעשו תחת נסיבות של לחץ, איום, תרמית או תחבולה ראויה להיפסל. על הטוען לביטול הצוואה לשכנע את בית המשפט בקיום הנסיבות האלו ויותר מכך- עליו לשכנע את בית המשפט שנסיבות אלו הובילו לכתיבת הצוואה כפי שהיא או לעריכתה. במידה שיש בצוואה פגם צורני (זהות הכתב, כשירות העדים וכד'), אזי על המבקש לקיימה נטל ההוכחה שהצוואה נכתבה תחת רצונו החופשי של המצווה.

 



תגיות המאמר: ירושה, צוואה


 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:
 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת שלומית לנג

מאת: שלומית לנגהכרויות01/01/147977 צפיות
המעבר של עולם ההכרויות אל האינטרנט ואתרי ההכרויות המקוונים הפך את הדרך למציאת זוגיות לקלה ונגישה יותר. מצד שני- האנונימיות שברשת מביאה איתה גם סכנות בדמות מתחזים ונוכלים. כיצד נוכל להגן על עצמנו כשאנחנו מחפשים אהבה ברשת?

מאת: שלומית לנגאיכות הסביבה 26/12/138833 צפיות
כיום כל משרד מחזיק לפחות מדפסת אחת. טונרים של מדפסות לייזר המושלכים לפח האשפה הם פוטנציאל לנזק סביבתי כבד. מה ניתן לעשות כדי להתמודד עם בעיה סביבתית זו?

מאמרים נוספים בנושא דיני ירושה

מאת: רוני הכהןדיני ירושה30/09/201425 צפיות
עם השנים זה נעשה יותר ויותר ברור עד כמה זה חשוב להכין צואה.

מאת: רוני הכהןדיני ירושה21/09/201130 צפיות
החיים ממשיכים בלעדי כל אלה, וכאן, טמונה לה תורה שלמה של ירושה.

מאת: yoni romדיני ירושה14/11/191182 צפיות
נקודת ההנחה אומרת כי אדם אשר החליט לכתוב צוואה עשה זאת על מנת להשאיר הוראות התואמות את רצונו. מימוש הצוואה משמעותה לכבד את בקשותיו של אותו אדם. לכן, רוב הצוואות יכובדו כפי שנכתבו. עם זאת לעתים ישנו תהליך של ביטול של הצוואה כאשר האדם עצמו יכול לשנות את דעתו ולהחליט לבטלה או לעדכן אותה.

מאת: yoni romדיני ירושה03/07/191577 צפיות
כשאדם קרוב אלינו נפטר זו בשורה לא נעימה במיוחד, לפעמים אפילו מכאיבה מאוד במידה ומודבר בבן משפחה קרוב או בן משפחה שנפטר בטרם עת. בנוסף לכאב הגדול על האובדן עצמו לעיתים מתעוררות בעיות נוספות שגורמות לכאב נוסף - בעיות הירושה שהותיר אחריו המנוח.

מאת: רוני הכהןדיני ירושה24/04/181531 צפיות
כדי למנוע ריבים מיותרים אנשים רבים לקראת הזקנה עורכים מול עורך דין ירושה את כל הנדרש במסמך ירושה מסודר לכל הילדים.

מאת: יוסף מימוןדיני ירושה19/08/152678 צפיות
מאמר זה בא לתת מידע על סוגי צוואות ובמה יכול לסייע עורך דין צוואות, ירושות ועזבונות מומחה.

מאת: רגב אלקיים דיני ירושה04/12/144193 צפיות
ראוי להדגיש, כיעצם ההכרה בבן כ"בן ממשיך" אינה מעניקה לבן הממשיך זכויות קנייניות במשק. משמעות הצהרת בעל המשק על בנו כ-'בן ממשיך' מהווה הגדרת מערכת היחסים שבין 'הבין הממשיך', האגודה, הסוכנות והמנהל – ותו לא! ללא אישור בכתב של בעל המשק, וללא חתימת בעל המשק על המסמכים הרלוונטיים, הבן הממשיך אינו רשאי לבנות במשק

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica