קיבלתם דרישה להגיש הצהרת הון ? חשוב לדעת מה המשמעות של דרישה זו ומי עתיד לקבל דרישות להגיש הצהרות הון באופן שוטף. מאמר זה יסקור את נושא הצהרות ההון על עצמאים בעיקר, ויפרט את הסיבות בגינן נדרשת הגשת ההצרת הון ומי נדרש להגישה.
הצהרת הון הנה דיווח על סך הנכסים שיש לנישום למועד מסוים אשר נקוב בהצהרת ההון. למעשה הצהרת ההון כוללת דיווח מקיף על כלל נכסיו של הנישום ושל בן הזוג שלו במידה ומדובר בנישומים אשר נשואים. הצהרת ההון כוללת גם נכסים אשר יש לנישום בחוץ לארץ. מס הכנסה יכול לבקש מכל אחד להגיש הצהרת הון, אמנם בדרך כלל נדרשים להגיש הצהרה רק מי שהתאגדו בתור עצמאים או מי שהנם בעלי מניות מהותיים בחברה או שכירים בעלי הכנסה גבוהה - בדרך כלל מנכ"לים.
הצהרת הון מסייעת למס הכנסה לבדוק את הנישום
באמצעות הצהרת ההון מס הכנסה יכול לבדוק אתכם, לדוגמה האם ההכנסות עליהן אתם מדווחים בתור עצמאים תואמות את סך הנכסים וההתחייבויות אשר צברתם במהלך השנים שעברו בין הצהרה להצהרה. שימו לב שמס הכנסה יכול לבדוק שתי הצהרות הון שנתנו בשתי תקופות שונות, כך הוא יודע האם דווחו רווחים בגין מכירת נכסים למשל, או האם ההפרשים מוסברים, כמו כן, במידה ויאותרו הפרשים לא מוסברים מס הכנסה ידאג לבדוק זאת מולכם.
שימוש נוסף שעשוי להיות להצהרת ההון הנו בדיקה של גורמים שלישיים אשר מקושרים להצהרת ההון שלכם, לדוגמה במידה ואתם משכירים דירה למישהו, או שוכרים דירה ממישהו, מס הכנסה יכול לבדוק את הצד השני, כי הוא אכן דיווח על כל מה שהיה עליו לדווח.
כאמור, במידה ופתחתם עסק ראשון, יהיה עליכם להגיש הצהרת הון בדרך כלל כשנה לאחר פתיחת העסק. לשם הכנת והגשת הצהרת ההון ינתנו לכם 120 ימים, שימו לב שיש להגיש את הצהרת ההון בזמן ואי הגשה של ההצרה במועד תגרור קנסות. יש חשיבות להגשת הצהרת ההון באופן מקצועי ותוך הסתייעות ברואה החשבון שלכם, על מנת שלא תהיינה טעויות אשר יגרמו להפרשים לא מוסברים בעתיד, הדבר חשוב מאוד בעת הגשת הצהרת ההון הראשונה. יש להקפיד לכלול את כלל הנכסים של הנישום בדיווח.
שימו לב כי בהצהרת ההון יש לכלול גם השקעות שיש לכם בחו"ל, השקעות בניירות ערך באמצעות הטופס המתאים וכך הלאה, יש למלא את הצהרת ההון בהתאם להוראות והטפסים המתאימים.
הכותבת הנה רואת חשבון אשר מתמחה בעסקים קטנים ובינוניים, בעל שור משרד רואי חשבון בהרצליה ותל אביב.