מחירי הבתים בארה"ב נפלו בסדרי גודל במהלך כמה שנים אחרונות. המשבר הגדול שפגע קשות בשוק הנדל"ן האמריקאי הביא למצב של עודף היצע. שילוב של אי איזון במישור ההיצע והביקוש עם החמרה משמעותית במתן משכנתאות ואבטלה גבוהה יחסית הביא לכך שאנשים הפסיקו לקנות. מומחים טוענים, כי בתים בארה"ב ששוויים בשנת 2006 עמד על 180 אלף דולר, נמכרים כיום ב- 60 אלף דולר בלבד.
השאלה הטבעית שנשאלת במצב הזה היא מדוע התושבים המקומיים לא קונים בתים במחירים חסרי תקדים כאלה. התשובה היא שבניגוד לשנים שקדמו למשבר, קבלת אישור למשכנתא היא לא דבר של מה בכך. הבנקים כיום דורשים ערבונות ובודקים את יכולת ההחזר של המבקשים. סיבה נוספת היא ההססנות הטבעית של תקופת המשבר: נכון להיום כל מי שרכש בתים בארה"ב בשנים האחרונות, רק הפסיד.
אז מדוע ממליצים למשקיעים הישראלים לבחון רכישת בתים בארה"ב, אם התושבים המקומיים לא ממהרים לעשות זאת? המשקיע הזר נמצא במצב שונה מהתושב המקומי. ראשית כל, הוא עצמו לא חווה משבר כלכלי ויכול להשיג את ההון המבוקש, או להשקיע את ההון העצמי הקיים שלו. שנית, שער הדולר כיום נמוך יחסית, מה שהופך את הרכישה לעוד יותר משתלמת. שלישית, רוב המומחים מסכימים ששוק הנדל"ן בארה"ב מתחיל להשתקם. ניתן לראות זאת על פי מספר מדדים: שיעור מכירות גבוה יותר, עלייה מסוימת במחירים, שיעור העיקולים שהולך וקטן, וכדומה.
ניתן לומר שרכישת בתים בארה"ב מתאימה למי שיש לו הון עצמי נגיש או שיכול לגייס אותו ללא בקשת הלוואות בארה"ב, ושלא מצפה להחזרים מיידיים על ההשקעה . יש לזכור שעדיין ישנם מאות אלפים של בתים בארה"ב שמוצעים למכירה ללא הצלחה. גם הבית שאתם תרכשו עשוי לעמוד ריק במשך תקופה מסוימת עד להתעוררות השוק. כמובן שבכל מקרה יש לשלם ארנונה ולהשקיע בתחזוקת הבית ובניהולו.
לסיכום, רכישת בתים בארה"ב היא ערוץ השקעה שעשוי להיות משתלם ביותר עבור רבים בישראל. במידה ויש לכם הון עצמי ואתם מחפשים השקעה לטווח הארוך, כדאי לבחון גם את הערוץ הזה. יחד עם זאת, מדובר בעסקה נושאת סיכונים ויש לקחת אותם בחשבון.