המגמות ששלטו בשוק הנדל"ן בארה"ב במחצית הראשונה של שנת 2012 המשיכו גם ברבעון השלישי. עובדה זו מאפשרת למומחים לדבר על תחילתה של התאוששות מיוחלת של ענף הנדל"ן בארה"ב אשר קרס בשנת 2007.
אחד המדדים שכן השתנה ברבעון השלישי הוא מספר הנכסים המוצעים למכירה: מדד זה הגיע לנקודת שפל בתקופה שמתחילת שנת 2007. ממה נובע שינוי זה, על מה הוא מצביע ומה השלכותיו על מחירי הנדל"ן בארה"ב בעתיד?
קריסתן של חברות בנייה גדולות גרמו לירידה ניכרת במספר יחידות הדיור החדשות. כתוצאה מכך הביקוש לנכסים חדשים עולה על ההיצע באופן משמעותי. גם מספר אישורי הבנייה שניתנו השנה, נמוך מהרגיל. נראה שתת ענף של בנייה חדשה נמצא כעת באחת התקופות החלשות שידע בתולדותיו.
ההאטה בתחום הבנייה החדשה גוררת אחריה האטה גם בשוק הבתים והדירות מיד שנייה. אנשים לא ממהרים למכור במצב בו אפשרויות הרכישה שלהם מצומצמות (כי, כאמור, לא נבנות יחידות דיור חדשות). אנשים לא ממהרים להיפרד מבתיהם, כי במצב הקיים קשה יחסית לשדרג את תנאי המגורים. לכן ירידה בהיצע הדירות החדשות מובילה למיתון גם בשוק הנכסים הקיימים.
למוכרים יש סיבות נוספות להמתין. כל המומחים מדברים על ההתאוששות הצפויה של ענף הנדל"ן בארה"ב. אנשים מעדיפים להמתין שנה-שנתיים ולמכור את הנכס במחיר גבוה יותר ממה שהם יכולים לקבל עליו כרגע. לכן באופן פרדוקסלי, דווקא הרוכשים הפוטנציאלים צריכים להיות על המשמר ולאתר הזדמנויות לרכישת נכס מתאים. בסיטואציה הנוכחית ניתן לצפות לעליית מחירים.
כל זה קורה על רגע הימצאותם של מאות אלפי נכסים מעוקלים המוצעים למכירה על ידי הבנקים במחירים חסרי תקדים, אשר אמורים להביא לכך ששהיצע יגבר על הביקוש. נכסים אלה נרכשים בדרך כלל על ידי משקיעים זרים המעמידים אותם להשכרה בתקווה למכור אותם בעתיד; התושבים המקומיים אינם מעוניינים בדרך כלל בנכסים אלה אשר בחלקם הגדול ניזוקו ודורשים השקעות גבוהות בתחזוקה.
לסיכום, ניתן לומר שההיבטים השונים של קריסת ענף הנדל"ן עשויים לאזן אחד את השני. קריסת ענף הבנייה החדשה מעלה את הביקוש ביחס להיצע גם בשוק של נכסים קיימים. גם מדיניות המיסוי וההקלות הצפויות בריבית על משכנתאות אמורות לעודד את הקונים. הציפיה הכללית היא להתאוששות שוק הנדל"ן בארה"ב ולהבראתו.