לאחרונה התרבו בעיתונות הכלכלית דיווחים על כך שבמשרד האוצר שוקדים על חיפוש אלטרנטיבות שנועדו להחליף פרויקטים מסוג תמ"א 38, וזאת על רקע משברי המימון החוזרים ונשנים אותם חווים היזמים אשר מבקשים לקדם מיזמים מסוג זה. אני סבור כי בשלב זה עוד מוקדם להספיד את הפרויקטים הללו משום שבסופו של דבר מדובר בתוכניות רווחיות המעניקות למי מבצע אותן מחד, ולמי שנהנה מהן בשלב מאוחר יותר מאידך – תועלת גדולה מאוד.
מאת: דוד רפאל
עלינו לזכור כי מלבד המימון, הרי שהמכשול הגדול ביותר העומד בפני היזמים המבקשים להוציא לפועל תכניות תמ"א 38 נעוץ בחסמים הבירוקרטיים והרגולטוריים שגורמים לפרויקטים רבים להתעכב ולהימשך הרבה מעבר למצופה. למרבה המזל, רשויות מקומיות רבות עושות בתקופה האחרונה ככל יכולתן על מנת להקל על היזמים ולהסיר כמה שיותר חסמים בירוקרטיים לאורך הדרך.
מדובר על שינוי מגמה מבורך, וזאת משום שעל פי רוב, יזם שמבקש להתחיל בביצוע של פרויקט תמ"א 38 צריך לקבל את אישורן של אינספור ועדות העומדות בינו לבין תחילת הדרך. כל זאת כמובן אחרי שהיזם שוחח עם כל דיירי הבניין המיועד ושיכנע אותם להסכים לשדרוג על כל המשתמע מכך – וכידוע, מדובר על מלאכה סבוכה בפני עצמה. נוסף על כל אלה, חלק מהבקשות שמופנות לקבלנים משוללות כל בסיס הגיוני ומקשות על השלמתה של התכנית במועד הנקוב.
ואף על פי כן, איני שותף לפסימיות של משרד האוצר לאור העובדה שכלל הגורמים המעורבים בעשיה, מקדישים מזמנם וממרצם על מנת לעמוד על הקשיים ולפתור אותם לשביעות רצונם של התושבים והיזמים כאחד.
בסופו של יום, ברור לדיירים כי בפרויקט תמ"א 38 – הרווח כולו שלהם. גם אם מדובר בתכנית הכרוכה באי נוחות זמנית, הרי שהטווח הארוך הוא החשוב ביותר – הדיירים מקבלים חדר נוסף ומרפסת ולמעשה משדרגים את שווי הדירה שלהם בצורה חסרת תקדים.
דוד רפאל הוא יזם נדל"ן בעלים של רפאל א.ג יזמות בע"מ