דחסנים ומגרסות הם הגיבורים האלמוניים של השמירה על איכות הסביבה. מכשירים אפורים אלו מבצעים עבורנו שירות חשוב, הן בהקטנת הלכלוך הסביבתי והן בהכנת חומרים למחזור – וכך תורמים תרומה רבה וענפה עבור עולם ירוק ויפה יותר לכולנו.
נושא הגריסה ועבודותיהן של דחסני באלות אינם זוהרים, אך חשובים ומשמעותיים לעולמנו יותר מכפי שרובנו משערים. פרט למשמעויותיהם הסביבתיות, לעבודתם ישנה גם משמעות כלכלית נכבדת.
צמצום נפחים
אשפה – ביתית או תעשייתית – תופסת נפח רב. הלא כל הפריטים בא מגיעים בצורות שונות, לעתים כמיכלים, כחביות, כמוצרי עץ או מתכת. בצורותיהם אלו הם תופסים נפח גדול יותר, כך שהאשפה הנוצרת מהן נראית רבה וגדולה יותר ומחייבת יותר מקום לאחסונה.
כפי שניתן לדחוס רכב שלם לכדי קובייה מתכתית אחת קטנה יחסית (גם אם כבדה), כך מאפשרים דחסנים ומגרסות לבצע את אותו הדבר על חומרים ומוצרים רבים ומגוונים אחרים. הרעיון הוא לצמצם את הנפח ולהפוך ערימה גדולה וחסרת סדר וצורה לכמות קטנה בהרבה בנפחה, מסודרת ומגובשת – שאותה גם הרבה יותר קל להרים, לשנע ולהעביר ממקום למקום. הקלות מתבטאת לא רק בצד הפרטי של ההרמה, אלא גם בכך שבנפח קטן יותר, לאחר עבודת הגריסה, ניתן לשנע את האשפה בכלי רכב קטן יותר, או אף בפחות כלי רכב – וזהו כבר חיסכון כספי של ממש עבור המפעל הנדרש לטפל בה.
במילים אחרות, דחסנים ומגרסות מאפשרים שליטה טובה יותר בנפח האשפה, ביכולת לנייד אותה ובסידורה.
הכנה למחזור
צמצום הנפחים בעזרת גריסה ודחיסה במגרסות ובדחסנים הוא רק חלק מדרך הטיפול בשאריות תעשייה, נייר וקרטון. דרך טובה יותר היא המחזור, שלוקחת אשפה שכזו ומוציאה אותה ממעגל הפסולת לטובת שימוש מחודש בצורה אחרת - ע"ע מגרסות אשפה ופסולת.
מחזור נייר הוא המוכר ביותר: דחסני באלות דוחסים את שאריות הנייר של מוסדות או מפעלים גדולים, ואלו מובאים למחזור היוצר מהם מוצרי נייר חדשים – וכך גם עם ארגזי קרטון. כיום ישנם עוד מוצרים רבים הממוחזרים בדרך דומה. למשל, פלסטיק העובר גריסה ניתן לעתים לשימוש בתור חלק מריצוף, מתכת דחוסה ממוחזרת לכדי מוצרי מתכת חדשים וכן הלאה.
המחזור אינו רק תורם לאיכות הסביבה בכך שהוא מצמצם משמעותית את כמויות האשפה, אלא גם כלכלית – שכן הוא משתמש בחומרי גלם קיימים שאין צורך בהם ליצירת מוצרים חדשים שניתן למכור במחיר מלא.