מדינת ישראל מובילה בתחום ביצוע מעקבי הריון ובדיקות רבות ומגוונות במהלך הריון. לא מפתיע, אם כך, שהתביעות השכיחות ביותר בישראל הן בנושאים של רשלנות רפואית בהריון ורשלנות רפואית בלידה. רשלנות רפואית בהריון יכולה לקרות בכל שלב במהלך ההיריון עד הלידה, בדרך כלל כתוצאה מבדיקות בהן ניתנות אבחנות שגויות.
דוגמא טובה לרשלנות רפואית כזו ניתן למצוא באבחנת תסמונת דאון. ניתן לגלות את התסמונת בקלות על ידי בדיקת מי שפיר, בתשעים ותשעה אחוזי הצלחה. מצב של רשלנות רפואית בהריון נגרם כאשר לא מפנים אישה בסיכון לבדיקת מי שפיר וכאשר פענוח התוצאות שגוי, ולא מעדכנים את ההורים בממצאים.
פעולות הכנה, במידה ותתרחש רשלנות רפואית בהריון
במהלך ההיריון מופעלים על האישה לחצים רבים. בגלל רצף האירועים האינטנסיבי בתקופת זמן כל כך קצרה, קשה לזכור את כל התהליכים הרפואיים שמלווים את ההיריון, לכן, מומלץ לתעד את כל המעקב הרפואי: הכיני לעצמך קלסר הריון ותייקי כל מסמך בין אם מדובר בבדיקות, באשפוז או אפילו במדידת לחץ דם. במידה שחלילה נפגעת מרשלנות רפואית בהריון שלך, יהיו לך את כל המסמכים הרפואיים הנדרשים להוכחה.
הריון בסיכון
חלק מההריונות נחשבים הריונות בסיכון. במהלך הריון בסיכון נמצאת היולדת בסכנה כלשהי, העובר מצריך מעקב דרוך אחר התפתחותו, או שיש סכנה ממשית שמא העובר ייוולד מת או בעל מום. ידוע שנשים מבוגרות, חולות או אלה שחוו לידות מוקדמות והפלות יכולות לחוות הריון בסיכון. הריונות כאלה מצריכים מעקב מוגבר ומדוקדק. הרופא המטפל חייב להיות ער למצבה לאורך כל הדרך, לדעת לתדרך אותה ולשלוח אותה לבדיקות המתאימות.
הולדה בעוולה
המושג הזה מתייחס למצב בו נולד תינוק הסובל מתחלואים קשים ומומים כאשר בדיקות ההיריון לא הצביעו על כך. התובע מגיש תביעה על העוול שנגרם לו, על שחייו מלווים בסבל וקושי קשה מנשוא. זו רשלנות רפואית בהריון, משום שהרופא או הצוות שטיפל באם במהלך הבדיקות לא הביא לתשומת ליבה את המום, והיא לא יכלה להחליט באילו פעולות לנקוט.
במידה ומוגשת תביעה כזו, על התובע להוכיח שמעקב ההיריון היה רשלני ושלהוריו הייתה את האפשרות להחליט בזמן נתון האם לבצע הפלה, כדי לא לגרום לו סבל. על התובע לבחון תקדימים משפטיים בתחום כדי לדעת מה היקף הנזק והפיצויים להם הוא זכאי.
הצעדים שיש לנקוט במצב של רשלנות רפואית בהריון
ראשית, פונים לעורך דין בתחום נזקי גוף. הוא יחווה את דעתו וישלח אתכם להתייעצות עם רופא מומחה בתחום. לאחר מכן, יחליט על הגשת כתב תביעה, יחד עם כל המסמכים שנאספו במהלך ההיריון וחוות הדעת של הרופא. צריך לשים לב למועדי הגשת התביעה בתחום רשלנות רפואית בהריון שכן גם בתחום הזה חל חוק ההתיישנות. ילד יוכל לתבוע את הצוות הרפואי שפיקח על ההיריון של אמו עד הגיעו לגיל עשרים וחמש – תוספת של שבע שנים מיום שמלאו לו שמונה עשרה.
פיצויים עקב רשלנות רפואית בהריון
בתחום הזה סכומי הפיצויים בדרך כלל גבוהים: הולדת תינוק הזקוק לעזרה תמידית ומימון רב של הוריו, מצב בריאותי קשה של האם לאחר הלידה וחלילה מוות, נבחנים ביתר תשומת לב על ידי מערכת המשפט. בשל העובדה שמדובר בתקופה ארוכה בה ניתן להגיש תביעה, תביעות אלה נידונות רבות בבית המשפט ויחסו מחמיר מאוד כלפי רשלנות רפואית בהריון.