מזל טוב על צירופו של גור חדש. לפני שמתחילים בחינוכו ואילופו יש להמתין מספר ימים בכדי שקודם יתרגל אליכם ואל ביתכם וירגיש בנוח. חשוב להבין, כי הגור החדש לא מסוגל להתאפק מעבר לשעות בודדות בחודשי חייו הראשונים ולכן דרושה סבלנות אל הגור ואפשרויות "הפספוסים" בזמן האילוף למתן צרכים.
גורים בני חודשים ספורים דורשים טיולים כל שלוש עד ארבעה שעות בכדי שלא יעשו את צרכיהם בתוך הבית. נקודה שתעזור לכם בתהליך האילוף היא האפשרות לדעת מתי הגור צפו לתת צרכים. גורים צעירים נוטים לעשות את צרכיהם:
אחרי התעוררות משינה
לפני שינה
לאחר אכילה ושתיה
לאחר פעילות או משחק (איתכם או עם צעצועים)
מכיוון שבעזרת המידע שבידכם תוכלו לנסות לחזות מתי הגור ידרש לתת צרכים ניתן לקחת אותו לטיולים מחוץ לבית בהתאם. כמובן, בכל עת שהגור עושה צרכים במקום המתאים יש לשבחו ואף לתת לו חטיף טעים.
דבר חשוב שיש לדעת לפני הוצאתו של הגור בזמן האילוף למתן צרכים - מכיוון שגורים צעירים אינם מחוסנים באופן מלא המלצתנו שלא להוציאם מן הבית לפני שהם מקבלים לפחות חיסון משושה שני. כמו כן לא כדאי לחשוף אותם לכלבים לא מוכרים או לא מחוסנים עד סיום פרוטוקול החיסונים המלא. מאחר וגורים קטנים נוטים להידרדר במהירות, במידה והגור שלכם מראה סימני מחלה יש להביאו במהרה אל וטרינר תורן זמין באזורכם.
אז מהי שיטת אילוף גור לתת צרכים מחוץ לבית?
השיטה לאילוף למתן צרכים כוללת סגירה ולמעשה תיחום של הגור הצעיר לשטח קטן אשר כולל פינת שינה ואכילה. התיחום מבוצע באמצעות שימוש בגדר גורים או כלוב אילוף יעודי.
שתי נקודות חשובות לגבי התיחום של הגור:
התיחום אינו בידוד ואסור להשתמש בתיחום כעונש. אזור זה צריך להיות נעים עבור הגור ושהוא יכנס אליו בשמחה. נקודה חשוב נוספת היא שהאזור המתוחם יהיה באזור מרכזי בבית כך שהגור ימשיך להיות עם המשפחה גם כאשר הוא מתוחם. בתוך האזור הסגור צריך לייחד פינה אחת עם שמיכה או מזרן שתשמש לשינה ולידה אזור מים ואוכל. שאר האזור יהיה מכוסה בעיתונים.
בשיטה זו אחרי שהגור הצעיר מתרגל לעשות צרכים על עיתונים, בצורה הדרגתית יש להקטין את האזור עם העיתונים כך שהוא יעשה את הצרכים רק כך. עם הזמן מעבירים את העיתונים לכיוון היציאה ולאחר מכן החוצה לאזור בו הגור אמור לעשות את צרכיו.
חלק מבעלי הכלבים מתקשים "לכלוא את הכלב" באזור סגור. ניתן להקביל את שיטת התיחום למעשה ללול תינוקות בו אנו שמים את הגור האנושי במקום בטוח בו יוכל להיות ולשחק גם ללא השגחה צמודה.
אם ראיתם את הגור בזמן מתן צרכים מחוץ לאזור העיתונים יש להגיד באסרטיביות, לא! ואז להרים אותו אל אזור העיתונים. אסור להרביץ לו או לדחוף את ראשו אל הצרכים. אם נתקלתם בצרכים מחוץ לאזור המותר כאשר הגעתם הביתה אין להעניש את הגור או לכעוס עליו. הוא לא יקשר את הכעס למתן הצרכים.
חשוב להבין כי השימוש בעיתונים לא עוזר במיוחד לגור ללמוד להתאפק אלא פשוט מלמד אותו היכן האזור "המותר" למתן צרכים (וכמובן מקל על הבעלים לשמור על הבית נקי).
יש לדעת כי ניתן לאלף את הגור למתן צרכים מחוץ לבית גם ללא שימוש בשיטת העיתונים אך אז יש להוציאו למתן צרכים בתדירות גבוהה. כך, בכל פעם שאתם מוצאים את הגור מהאזור המתוחם או מכלוב האילוף יש להוציאו קודם למתן צרכים ואז כמובן לשבחו בכל פעם שעשה את צרכיו מחוץ לבית. לאחר מכן אפשר להחזירו הביתה ולהשאירו מחוץ לאזור המתוחם לזמן קצר של עד כחצי שעה (וכמובן תוך השגחה כל העת) אם הגור הצעיר לא עשה את צרכיו במהלך הטיול, מחזירים אותו אל האזור המתוחם לחצי שעה נוספת (או פחות) ואז מורידים אותו שוב לטיול.
ככל שעובר הזמן בתהליך האילוף, ניתן להגדיל את פרק הזמן בו הגור שוהה מחוץ לאזור המתוחם בתוך הבית.
לסיכום, ברור שתהליך האילוף של הגור אינו פשוט ודורש סבלנות והשקעה מצידכם אך יש להבין כי ככל שתשקיעו יותר ותהיו עקביים, זמן האילוף יתקצר ומרבית הגורים ילמדו לעשות את צרכיהם מחוץ לבית תוך מספר שבועות.
כל הזכויות למאמר זה שמורות למרפאה הניידת "וטרינר נייד - ביקורי בית" המספקת שירותי וטרינר עד הבית במרכז.