הכלב הוא חברו הטוב ביותר של האדם. מה שחשוב להדגיש הוא שבהחלט ניתן לרתום את הכלבים לסיוע במגוון רחב של מצבים, הן פיזיים, הן רגשיים והן התנהגותיים. כאן בדיוק הרגע לדבר על אחד התחומים המרתקים ביותר בשנים האחרונות, והוא זה של הכלבנות הטיפולית. הנה כל מה שחשוב לדעת על התחום ועל מסגרות הלימוד המאפשרות להיחשף אליו.
קווים לדמותה של הכלבנות הטיפולית
כלבנות טיפולית מהווה חלק מרכזי בתחום הרחב יותר של טיפול באמצעות בעלי חיים. היא החלה בבית חולים פסיכיאטרי בשם סנט ג'ונס, עוד בשנת 1919, בו עברו הכלבים בין המחלקות השונות, העניקו תשומת לב חיונית למטופלים ולמאושפזים בו והעשירו את שהותם. בצורה הנוכחית שלו, המדובר הוא בשלל דרכים בהן הכלב מסייע להתמודד עם מצבים מגוונים, וזאת על ידי אימון, ביצוע תרגילים או משחקים בין שני הצדדים – יחד עם תיווכו ובהדרכתו של מאמן מוסמך בתחום, כמובן. הכלבים מאולפים על מנת לבצע את ההתנהגות הרצויה, בכל אחד מבין המצבים, כאשר לעיתים ניתן לשלבם במסגרות חינוך, הן אלה הפורמליות והן אלה הבלתי פורמליות.
הנקודה המרכזית שיש לתת עליה את הדעת היא שלכלבים מספר תכונות ההופכות אותם לאידיאליים כ"מטפלים" במלוא מובן המילה. בכוחם לתקשר עם האדם, לעורר אצלו אי אילו תגובות, לשבור מחסומים וכיוצא בזה. בכך, ניתן להעניק סיוע במצבים דוגמת ביטחון עצמי ירוד, קואורדינציה נמוכה, בעיות קוגנטיביות, הפרעות קשב וריכוז, דיכאונות, לחצים ומתחים, פחדים, כאבים, בדידות – והרשימה עוד ארוכה. בנוסף, הכלבים מסייעים לטפל בכל קצוות האוכלוסייה, החל מילדים, דרך בני נוער ומבוגרים ועד לקשישים.
אז איך מתחילים?
מן העבר השני של המשוואה, ניתן להבחין בשנים האחרונות בגידול מרשים במספר האנשים המעוניינים לשמש, פשוטו כמשמעו, מטפלים באמצעות כלבים. כדי לסבר את האוזן, חשוב להדגיש כי אנשי מקצוע אלה הם למעשה מאלפים, אשר כלבנות טיפולית מהווה ההתמחות העיקרית שלהם.
לימודים שונים בתחום ניתן למצוא במגוון מוסדות ומסלולים, כאשר פרק הזמן שלהם נע לרוב בין שנה לשנתיים. הלימודים כוללים את כל הנושאים הנדרשים על מנת להעניק את הסיוע החיוני הזה: לצד אילוף כלבים, מדובר כאן על צרכים של קבוצות שונות באוכלוסיה, לקויות והפרעות, פסיכולוגיה, מדעי החיים, וטרינריה, אתיקה טיפולית, מיקום ראוי של הכלב בכל אחד משלבי המפגשים הטיפוליים ועוד. חלק מהותי בלימודים מושם על ההיבט הפרקטי, בין השאר בדמות עבודה עם אוכלוסיות הזקוקות פעמים רבות לסיוע מהסוג הזה: תלמידים הסובלים מבעיות קשב וריכוז, בני נוער הנמצאים בקבוצת סיכון וכיוצא בזה.
על מנת לקבל את התעודה הנכספת שתאפשר עיסוק כבעל מקצוע מן המניין בתחום, נדרש לעבור בחינות מעשיות ותיאורטיות כאחד. דרישות מרכזיות אחרות הן הגשה של פרויקט גמר וכן ביצוע סטאז' במסגרת המאפשרת הענקת טיפולים בדרך זו.