אלרגיה לפרעושים היא האלרגיה הנפוצה ביותר בכלבים וחתולים בישראל ובמרבית מדינות העולום.
בישראל, הגורם העיקרי לאלרגיה הוא פרעוש החתול (כן, גם בכלבים). החומרים הגורמים לאלרגיה נמצאים ברוק הפרעוש המכיל חומרים נוגדי קרישה (בכדי לאפשר את מציצת דם הפונדקאי).
כיצד נראית אלרגיה לפרעושים?
אלרגיה זו מופיעה בכל גיל כאשר יש מספר גזעי כלבים רגישים כגון רועה גרמני. לעיתים סימני האלרגיה מופיעים יותר בקיץ, אז כמות הפרעושים גדולה יותר.
סימני האלרגיה כוללים גירוד וכתוצאה ממנו פציעה של העור והופעת דלקת עור רטובה (הוט ספוט - אזור אדום רטוב, מפריש וכואב). אזור הגירוד הנפוץ בכלבים כולל את הגב האחורי ושורש הזנב.
סימנים משניים לאלרגיה כוללים התקרחות, ופצעים, לעיתים מוגלתיים. במצב כרוני חלק מהעור יראה מעובה וכהה מהנורמאלי.
בחתולים אזור הגירוד הנפוץ הוא צוואר וגב והסימנים המשניים כוללים פצעונים וקשקשת.
במרבית המקרים, הדבקה בפרעושים תגרור אחריה הדבקה בתולעים (תולעי סרט אשר מגיעות מפרעושים).
אבחון אלרגיה לפרעושים
האבחון נעשה ע"י זיהוי פרעושים או צואת פרעושים על הכלב או החתול, בדיקה גופנית בה נראים הסימנים של דלקת עורית כפי שתוארו, בעיקר באזורי הגוף המתאימים, עונתיות של סימני האלרגיה ונוכחות תולעי סרט המעידים על נגיעות בפרעושים (גם אם לא נראים בעין).
טיפול
הטיפול חייב להיות משולב בבעל החיים ובסביבתו. בנוסף יש לטפל בדלקת העור שנוצרה בשל האלרגיה.
הטיפול בדלקת העור כולל גילוח וחיטוי אזורים עם דלקת עור רטובה, אנטיביוטיקה ולעיתים סטרואידים לתקופה קצרה בכדי להפסיק את הגירוד.
במידה ונראה שתכשיר אחד אינו יעיל יש לוודא כי הבעלים מבצעים את הטיפול בצורה נכונה וסדירה ואם כן, יש לנסות תכשיר אחר מאחר ותיתכן לעיתים עמידות של הפרעושים לחלק מן התכשירים. במקרים של נגיעות קשה בפרעושים חלק מהוטרינרים ממליצים לשלב שני תכשירים שונים (אמפולות/כדורים) נגד פרעושים כאשר הם ניתנים בהפרש של שבועיים אחד מן השני, לעיתים יש מקרים בהם משלבים גם תרסיס נגד פרעושים. במקרים קשים מעורב וטרינר דרמטולוג, העובד בבית חולים וטרינרי.
כיום בשוק קיימים גם קולרים המכילים חומרים נגד פרעושים, נראה כי לחלקם לפחות, יעילות לא רעה בהשוואה למוצרים קודמים. מוצר חדש יחסית בשוק הוא כדור נגד פרעושים בשם קפסטאר הגורם למוות הפרעושים המוצצים את דם בעל החיים אשר קיבל את התרופה.
במידה ובעל החיים חי גם בחצר, יש לבצע הדברה מסודרת בחומרים הבטוחים לבעלי החיים.
חשוב להבין כי אם בעל החיים אכן אלרגי הטיפול הוא לכל החיים. תדירות הטיפול המינימאלית היא לפחות פעם בחודש (בקיץ ובחורף). אם האלרגיה הינה חמורה, תדירות הטיפול הינה גבוהה יותר, וכפי שהוסבר, לעיתים דורשת שילוב מספר חומרים והדברה חיצונית.
מאמר זה מובא אליכם כשירות ע"י מרפאת "וטרינר נייד - ביקורי בית" המספקת שירותי וטרינר עד הבית באזור המרכז