המתת חסד של בעלי חיים
המתת חסד היא נושא רגיש וכואב לבעלי חיות מחמד אך היא נחשבת כזכות השמורה לבעלי חיים למניעת סבל וכאב.
המתות החסד של כלבים וחתולים מבוצעות לרוב בחיות בוגרות בשל מחלות המלוות את תהליך הזיקנה כגון דלקות פרקים, אי ספיקת כליות, מחלות לב או מחלות כרוניות חמורות אחרות. במקרים אחרים יש צורך בהמתת חסד של בעל חיים אשר נפגע בצורה קשה בשל טראומה ומצבו לא יאפשר התאוששות.
מתי הוא הזמן לביצוע המתת חסד לחיית מחמד?
קיימים מספר קריטריונים לפיהם ניתן לשקול המתת חסד לכלב או לחתול. במצבים אלו, בדרך כלל ברור גם לבעלים כי איכות החיים של החיה אינה מצדיקה את המשך החיים בכל מחיר.
- כאשר הכלב או החתול לא שולט על צרכיו והמצב לא ניתן לטיפול
- כאשר בעל החיים אינו מעוניין במזון או שתיה (בשל מחלה סופנית)
- כאשר הכלב או החתול סובל מכאב חריף שלא לניתן לטיפול (לדוגמא בשל גידול או דלקת חמורה)
- כאשר בעל החיים אינו מסוגל לנייד את עצמו
- כאשר הכל או החתול איבד שליטה על הסוגרים (למרות טיפול רפואי)
- כאשר חלה הידרדרות במצבה המנטלי של חיית המחמד והיא לא מזהה את הסביבה והבעלים
חשוב להבין, כי בניגוד לרפואה הומנית, ברפואה וטרינרית אנחנו דוגלים באיכות חיים על פני אורך חיים. מסיבה זו, גם במקרים בהם יתכן וניתן להאריך חיים באופן רפואי, לא תמיד זו תהיה המלצת הוטרינר.
המתת חסד לכלב או לחתול היא החלטה המתקבלת בשיתוף של הוטרינר המטפל והבעלים. אנו כוטרינרים יכולים לייעץ, אך את ההחלטה הסופית על המתת חסד מקבל תמיד בעליו של הכלב או החתול.
כיצד מתבצעת המתת חסד?
במרפאה ניידת מגיעים אל בית הלקוח לשם ביצוע המתת החסד בסביבתו הטבעית של בעל החיים וללא צורך להוציאו מן הבית. במקרים אחרים, המתת חסד מבוצעת במרפאה או בבית חולים לחיות מחמד בו מטופל הכלב או החתול.
בשלב הראשון, לפני המתת חסד, בעל החיים מקבל זריקת טשטוש ולאחר מכן מוכנס קטטר לווריד. בשלב זה יכולים הבעלים להיפרד לשלום מבעל החיים.
זריקת המתת החסד ("זריקת ההרדמה") הניתנת לווריד מכילה חומר הרדמה במינון גבוה, כך שלמעשה בעל החיים הולך לישון ואינו מתעורר. חשוב לדעת - המתת חסד בבעלי חיים אינה כרוכה בכאב או בסטרס!
לאחר המתת חסד, פינוי הכלב או החתול מבוצע באמצעות הוטרינר אלא אם הבעלים מעוניין לקבור אותה בעצמו.